• Business

    Αλαλούμ με τις ασφαλιστικές για τον ΕΝΦΙΑ 10%

    Γιάννης Καντώρος (Interamerican) - Robert Fauci (Εθνική Ασφαλιστική) - Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife) - Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (Allianz)

    Γιάννης Καντώρος (Interamerican) – Robert Fauci (Εθνική Ασφαλιστική) – Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife) – Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (Allianz)


    Ερωτήματα από μεγάλο μέρος των πολιτών έχουν προκύψει αναφορικά με την μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που θα ασφαλιστούν για φυσικές καταστροφές.

    Πριν από περίπου δύο μήνες η Βουλή ψήφισε σχετικό νομοσχέδιο, ενώ το θέμα επανήλθε τώρα μετά τις μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία, αλλά και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ.

    Ωστόσο ο τρόπος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά με τα οποία θα ισχύσει η έκπτωση ακόμα δεν είναι αρκετά σαφή, γεγονός που έχει δημιουργήσει σύγχυση στις ασφαλιστικές και στους πολίτες. Και αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα υπάρχει…θολό τοπίο αναφορικά με το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο.

    Κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς μιλώντας στο mononews αναφέρουν ότι τα βασικά συμβόλαια περιλαμβάνουν μαζί με την πυρκαγιά και τις πλημμύρες, ωστόσο ο σεισμός είναι έξτρα κάλυψη, που εάν θέλει ο ασφαλισμένος την προσθέτει. Επίσης κάποιοι αναφέρουν ότι συμβόλαια, κυρίως 10ετίας ή 15ετίας, δεν περιλαμβάνουν ασφάλεια για την πλημμύρα.

    Αμφίβολο το όφελος

    Έχουν υπάρξει ωστόσο περιπτώσεις που γνωστή ασφαλιστική έχει καλέσει πελάτες/ασφαλισμένους, για να τους ενημερώσει, ότι για να μπορέσουν να επωφεληθούν της μείωσης, θα πρέπει να προσθέσουν υποχρεωτικά στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους και την πλημμύρα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν το κάνουν, δεν θα δουν καμία ρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ.

    Αυτό καθιστά το όφελος από το μέτρο αμφίβολο, καθώς εάν σε ένα ασφαλιστήριο αξίας για παράδειγμα 200 ευρώ προστεθεί και η πλημμύρα, που είναι ακόμα έξτρα 10-15 ευρώ, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ είναι ανώφελη, καθώς το ποσό που θα γλυτώσει από τον ΕΝΦΙΑ, το δίνει στην έξτρα κάλυψη. Καθιστώντας ταυτόχρονα το μέτρο δώρον άδωρον.

    Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, καθώς, εκτός του ότι η μείωση θα είναι μηδαμινή, ταυτόχρονα ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν είναι υποχρεωτικό να προστεθεί η πλημμύρα ή ο σεισμός στο συμβόλαιο (σε περίπτωση που ένα από τα δύο δεν υπάρχει), για να ισχύσει η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

    Σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, που κυριαρχούν τα διαμερίσματα πολυκατοικιών, είναι δύσκολο έως αδύνατο να πειστεί κάποιος που μένει στον τρίτο ή τέταρτο όροφο, να ασφαλίσει το σπίτι του για πλημμύρα και φυσικά να δίνει περισσότερα χρήματα. Γι αυτό και σε μια τέτοια περίπτωση, που σίγουρα αφορά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, θα πρέπει να γίνει μια επιπλέον διευκόλυνση, εφόσον έχουν κάλυψη για πυρκαγιά και σεισμό.

    Σίγουρα το μέτρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις κατοικίες αλλά και τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (όπως είπε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης), είναι μια αρχή, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες δικλείδες και χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα.

    Πηγές αναφέρουν ότι η μείωση στον ΕΝΦΙΑ είναι μικρή και δύσκολα οι πολίτες θα πειστούν να ασφαλίσουν την περιουσία τους από αυτό το μέτρο. «Το βασικό στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργηθεί» τονίζουν.

    Αξίζει να τονιστεί ότι με τη νέα διάταξη, η μείωση του φόρου κατά 10% από το 2024 παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση υπασφάλισης του ακινήτου, το μέτρο δεν ισχύει.

    Διαβάστε επίσης:

    Πόσο κοστίζει η ασφάλεια για φυσικές καταστροφές

    Ασφαλιστικές: Το στοίχημα μετά τις πλημμύρες, οι αποζημιώσεις και οι επόμενες κινήσεις

    Επί ποδός οι ασφαλιστικές για τις πλημμύρες – Ποιες οι εκτιμήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ