• Business

    Αλέξανδρος Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Με καλές τιμές μπίρας το Euro 2024

    • Άννα Διανά
    Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών

    Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στο πλαίσιο κοινής εκδήλωσης για το νέο πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά»


    «Καύσιμο» για την αγορά μπίρας αποτελούν οι καλές καιρικές συνθήκες και οι αθλητικές διοργανώσεις που αφθονούν αυτήν την περίοδο.

    Ήδη η αγορά κινείται σε θετική ρότα με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι υψηλότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης είναι και ο τουρισμός.

    Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κινείται ανοδικά σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης στο περιθώριο κοινής εκδήλωσης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παρουσίαση του νέου πρωτοποριακού προγράμματος «Έξυπνη Σπορά».

    Η εν Ελλάδι θυγατρική της Heineken, ξεπέρασε πέρυσι τα 300 εκατ. ευρώ τζίρο και φέτος η πορεία των πωλήσεων αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό.

    «Ο καιρός έχει βοηθήσει ενώ και τα αθλητικά γεγονότα εισφέρουν στην τόνωση της αγοράς» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

    Η μπίρα αντιστέκεται στον πληθωρισμό

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των τιμών τόνισε ότι η μπίρα αντιστέκεται στον πληθωρισμό και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στον κλάδο της μπίρας δεν έχουν αυξηθεί.

    Σε αντίθεση με την τάση που αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις στα σούπερ μάρκετ όπου τα private label κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε βάρος των επωνύμων.

    Ο κ. Δανιηλίδης συμπλήρωσε ότι η μπίρα σαν κατηγορία έχει διαχειριστεί πολύ καλά τον πληθωρισμό ενώ αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, η οποία έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά, είπε έχει κάνει μία μικρή αύξηση φέτος ωστόσο μέχρι δεν υπάρχουν άλλες ανατιμήσεις στον ορίζοντα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι.

    «Το Euro θα το δούμε με καλές τιμές μπίρας» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» προσθέτοντας ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αύξηση ώστε ο κόσμος να απολαμβάνει σε χαμηλή τιμή μπίρα».

    Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία «Εξυπνη Σπορά» στόχος είναι η δημιουργία ενός άμεσα εφαρμόσιμου και εύχρηστου εργαλείου που να ενδυναμώνει και να θωρακίζει τους παραγωγούς απέναντι στις σύγχρονες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

    Ως αφετηρία του μεγάλου αυτού έργου επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη σημασία της για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, όσο και για την ανάγκη προστασίας της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Γεωργία ακριβείας με το πρόγραμμα «Εξυπνη Σπορά»

    Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» αξιοποιεί την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το εκτενές ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον αγροτικό τομέα, με στόχο να προσφέρει στους παραγωγούς μια ψηφιακή πλατφόρμα γεωργίας ακριβείας, υπολογισμού άνθρακα και εκτίμησης παραγωγής για την καλλιέργεια κριθαριού, με δυνατότητα επέκτασης και άμεσης εφαρμογής σε άλλες αροτραίες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας.

    Μέσα από ένα καινοτόμο μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές, επεξεργασίας δεδομένων και πρόβλεψης παραγωγής με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιακή πλατφόρμα θα δίνει σημαντικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας και μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής, επιτρέποντας, παράλληλα, καλύτερο προγραμματισμό και εξοικονόμηση κόστους από τους παραγωγούς καθώς και την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

    Στήριξη στους θεσσαλούς παραγωγούς

    Η σημαντική πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αποτελεί ένα ορόσημο στη διαχρονική στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την εταιρεία. Μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, του πρώτου και μεγαλύτερου στο είδος του στην Ελλάδα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιεί 100% ελληνικό κριθάρι για όλα τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα της, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας.

    Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται 13 χρόνια με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενώ 16 χρόνια τρέχει το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργία. «Είμαστε εδώ για να αναβαθμίσουμε το πρόγραμμα και την υποστήριξή μας στον πρωτογενή τομέα. Το 20% της συνολικής παραγωγής κριθαριού στην Ελλάδα περνάει από το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

    Είπαμε να ενισχύσουμε το πρόγραμμα με αναφορά σε ένα σημαντικό δίπολο. Βιωσιμότητα σε δυο πυλώνες και περιβαλλοντική και οικονομική. Δεν μπορεί οι αγρότες να καλούνται μόνο να πληρώνουν και να αισθάνονται ουραγοί και είπαμε για ευνόητους λόγους να ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλία» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης.

    Από την πλευρά ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος, τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με ριζικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Τόσο η ανάπτυξη των καλλιεργειών, όσο και οι φυσικοί πόροι παίρνουν νέα μορφή και ταυτότητα, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε. Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά», σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πυλώνα της γεωργίας στη χώρα μας, συμβάλλει στην κατανόηση των νέων συνθηκών από τους παραγωγούς και στην εκσυγχρόνιση του πρωτογενούς τομέα, ώστε να ανταποκρίνεται στο σήμερα και στο μέλλον».

    Διαβάστε επίσης:

    Χ.Α: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση τριών εταιρειών

    Γ. Στουρνάρας: Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα σε επίπεδο αποταμίευσης

    Cenergy Holdings: Στις 29 Μαΐου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ