ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακόμα ένας μακρόσυρτος και επεισοδιακός διαγωνισμός, στον οποίο συμμετέχουν όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές οδεύει προς το τέλος του. Πρόκειται για τον διαγωνισμό για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας, στον οποίο η μοναδική αποδεκτή προσφορά ήταν αυτή των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ.
Η προσφορά της Κοινοπραξίας ανέρχεται στα 205 εκατομμύρια ευρώ με την έκπτωση επί της εκτιμώμενης τιμής (324 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) να ανέρχεται στο 36%.
Τα ερώτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο ο ανταγωνισμός … θα το βάλει κάτω ή αν θα υπάρξουν νέες νομικές κινήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω παράταση του διαγωνισμού. Την ίδια στιγμή η ΕΥΔΑΠ είναι δέσμια της απόφασης του ΣτΕ για να προχωρήσει με τη μοναδική αποδεκτή προσφορά, αλλά πολύ θα ήθελε να είχε στα χέρια της και τις άλλες δύο προσφορές προκειμένου να εξασφαλίζεται ο ανταγωνισμός και να καταλήξει στη χαμηλότερη.
Από την άλλη η ΑΚΤΩΡ υπό τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο ετοιμάζεται για την υπογραφή του έργου. Επίσης, η εισηγμένη σε συνεργασία με τον ΑΒΑΞ υπό τον Κωνσταντίνο Μιτζάλη έχει πετύχει συμπληρωματική σύμβαση για λειτουργία του ΚΕΛ έως και τον Απρίλιο του 2022 έναντι τιμήματος 27 εκατομμυρίων ευρώ.
Η στάση της ΕΥΔΑΠ
Η ΕΥΔΑΠ που είναι και η αναθέτουσα αρχή του έργου, είχε ως στόχο να υπάρχει ανταγωνισμός ώστε να δοθούν καλύτερες προσφορές. Αυτό εν τέλει δεν ήταν εφικτό καθώς τόσο η Επιτροπή Έργου, όσο και το ΣτΕ αποφάσισαν πως οι προσφορές των δύο εκ των τριών ενδιαφερομένων είχαν «κενά».
Ωστόσο, η εταιρία επιθυμεί να κλείσει αυτή η υπόθεση και δεν εκτιμά πως θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός.Πηγές της αγοράς επισημαίνουν επίσης, πως πρόκειται για μία τελειωμένη υπόθεση και δεν μπορούν να επηρεάσουν πλέον την πορεία του διαγωνισμού, ενώ η Intrakat δεν παραδίδει τα όπλα και θα δώσει μάχη για το έργο, αλλά η τελική απόφαση εξαρτάται από την Κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει (INTRAKAT- Suez International -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή)
Εφόσον η προσφορά των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ είναι η μοναδική για το ΚΕΛ Ψυττάλειας, αυτή θα εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ και έπειτα θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπογραφή της σύμβασης, η οποία, πλην απροόπτου, τοποθετείται στα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως πλέον το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των υπόλοιπων ενδιαφερομένων κοινοπραξιών. Για να συνεχίσουν οι εταιρίες να διεκδικούν το έργο, θα πρέπει να κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία θα κινείται ενάντια της απόφασης του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή θα σημάνει επιπλέον παράταση για έναν διαγωνισμό που τρέχει για περισσότερα από 2 χρόνια.
Intrakat: Βιάζεται η ΕΥΔΑΠ
Από την άλλη η Intrakat υπό τον Πέτρο Σουρέτη, δεν παραδίδει τα όπλα και θα δώσει μάχη για το έργο, αλλά η τελική απόφαση εξαρτάται από την Κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει (INTRAKAT- Suez International -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Μάλιστα, στέλεχος της εταιρίας αναφέρει πως «η ΕΥΔΑΠ βιάζεται με τον διαγωνισμό», ενώ υποστηρίζει πως ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί εκ νέου. Αυτό, άρα, σημαίνει πως ζεσταίνονται οι νομικές μηχανές για μία νέα προσφυγή στο ΣτΕ;
Η εταιρεία, κατά πληροφορίες, προτίθεται να ανοίξει και να γνωστοποιήσει τη δική της προσφορά που είχε καταθέσει, έτσι ώστε να φανεί αν είχε δώσει την καλύτερη προσφορά. Προς το παρόν οι προσφορές όλων των ενδιαφερομένων είναι «κλειδωμένες» στο σύστημα, και μπορούν να γνωστοποιηθούν μέσω συμβολαιογράφου.
Ο διαγωνισμός-serial
Να υπενθυμίσουμε πως ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Ψυττάλειας είχε μαγνητίσει το ενδιαφέρον και των 5 κατασκευαστικών εταιριών (ΤΕΡΝΑ, Mytilineos και Intrakat) μαζί με την ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ, όταν προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2019.
Συγκεκριμένα, τα σχήματα που συμμετείχαν τον διαγωνισμό ήταν οι Κοινοπραξίες INTRAKAT- Suez International -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος-Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης και ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ.
Έκτοτε το έργο αιχμαλωτίστηκε σε ένα γαϊτανάκι προσφυγών στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και στο ΣτΕ με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει τυραννηθεί δυόμιση χρόνια με συνεχείς παρατάσεις και νομικές κινήσεις. Το 2019 πέρασε με συνεχείς προσφυγές εκ μέρους των ενδιαφερομένων σχημάτων με στόχο τον αποκλεισμό του ανταγωνισμού. Τον Οκτώβριο του 2020 η ΑΚΤΩΡ προσέφυγε στην ΑΕΠΠ επικαλούμενη «κενά» στις τεχνικές προσφορές των ανταγωνιστών και πέτυχε τον σκοπό της.
Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως κατά την τεχνική αξιολόγηση των προσφορών η πρόταση των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ βαθμολογήθηκε με 109,92, ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε η κοινοπραξία INTRAKAT- Suez International -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 108 και η Μυτιληναίος-Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης με 106.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Έργου, η οποία έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, είχε και αυτή προτείνει τον αποκλεισμό των άλλων δύο κοινοπραξιών. Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ επιθυμούσε να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με στόχο να λάβει την πλέον συμφέρουσα προσφορά.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι INTRAKAT- Suez International -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίος-Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης προσέφυγαν με τη σειρά τους στο ΣτΕ με στόχο να ανακληθεί η απόφαση της ΑΕΠΠ, αλλά η γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν αρνητική.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να ανακοινώσει στις 29 Σεπτεμβρίου πως θα ανοίξει τη μοναδική έγκυρη προσφορά, γεγονός και το οποίο πυροδότησε την αντίδραση της Intrakat.
Διαβάστε επίσης
Ελλάκτωρ: Ο πόλεμος των 2,8 δισ. και οι υπεραξίες των δύο μονομάχων για την επιχειρηματική κυριαρχία στον όμιλο
Ψυττάλεια: Προχωράει η προσφορά των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ – Δεν καταθέτουν τα όπλα οι αντίπαλοι
ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Intrakat: Big Business στα σιδηροδρομικά έργα αξίας 125 εκατ. – Οι νέες μάχες για επιπλέον 379 εκατ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση