Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Πρόκειται για πληροφορία που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες σημειώνουν, μάλιστα, ότι οι Θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και μάλιστα έχουν ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την απόφασή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές “ανάσες”.

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Τμηματικά και σε βάθος τετραετίας η εφαρμογή των θετικών μέτρων

 

 

 

Στην ελληνική πρόταση, η οποία βρίσκει αποδοχή από τους Θεσμούς βάσει της παραπάνω ενημέρωσης, περιλαμβάνονταν και τα αντίμετρα. Η κυβέρνηση πρότεινε η υλοποίηση των θετικών μέτρων να γίνει σε βάθος τετραετίας και όχι μονομιάς το 2019, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα δοθούν πρόσθετες δημοσιονομικές ανάσες.

Συμπερασματικά, κρίνεται ως άκρως ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά, το γεγονός ότι θα υπάρχει-όπως όλα δείχνουν-θετική εισήγηση των επικεφαλής των Θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ο ισχυρός αστερίσκος ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων το 2019, είναι δημοσιονομικό και όχι διαθρωτικό.

Το Νοέμβριο οι τελικές αποφάσεις

 

 

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το “πράσινο φως” για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”. Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Μισόλογα του Τσίπρα για τις συντάξεις, ας ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη από τους συνταξιούχους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νέο σκίτσο – «καρφί» του Αρκά για τις χαμηλές συντάξεις (pic)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα σενάρια για τις συντάξεις-Παζάρια με το βλέμμα στις κάλπες