ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Aν θέλαμε να είμαστε αφελείς θα μιλούσαμε για την «κατάρα» των ελληνικών τεχνολογικών επιχειρήσεων που εισήλθαν σε μεγάλα ξένα χρηματιστήρια, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ωστόσο, πρόσωπα και καταστάσεις παραπέμπουν σε ομοιότητες που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει και ο πλέον καλόπιστος.
Τα ονόματα γνωστά, Velti, Globo, InternetQ και τώρα Akazoo.
Η εταιρεία ψηφιακής μετάδοσης (streaming) μουσικής, Akazoo, εισηγμένη στον αμερικανικό Nasdaq από τον Σεπτέμβριο του 2019, έπειτα από αντίστροφη συγχώνευση (reverse merger) με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο αποτελεί το νέο στόχο του fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο γνωστού από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie.
Κατά την άποψή του η Akazoo, «θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος». Πλέον η ελληνική κοινή γνώμη είναι ψυλλιασμένη, κάτι δεν πάει καλά… Velti και Globo τα πρώτα «κανόνια» η InternetQ στόχος των αγορών και των αρχών πριν 5 χρόνια και τώρα η Akazoo.
Σύνδεση VELTI-AKAZOO
Διευθύνων σύμβουλος της Akazooο είναι ο Απόστολος Ζερβός. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη σελίδα του στο Linkedin, εργάστηκε στην Ellemedia Technologies, μετά στην Algosystems, από το 2008 στη Velti και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην InternetQ ως Chief Strategy Officer, για να αναλάβει ακολούθως επικεφαλής της Akazoo. Συμφωνα με τον Grego στην Akazoo εργάζεται επιπλέον ένα πρόσωπο που προέρχεται από την Velti και 4 πρόσωπα που εργάζονταν στην Globo.
To mononews προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ζερβό, αλλά δεν απάντησε στις κλήσεις μας. Έως τώρα, ο ίδιος δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση.
Βάσει των δηλώσεων του Απόστολου Ζερβού κατά τη θητεία του στην InternetQ δημιούργησε την Akazoo με στόχο να απευθυνθεί σε αναπτυσσόμενες αγορές.
Στο διοικητικό συμβούλιο της Akazoo μετέχει επίσης ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της InternetQ καθώς και η Maja Lapcevic, η οποία προέρχεται επίσης από την InternetQ. Τα περίεργα γύρω από τις ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που αναζήτησαν διεθνή καριέρα όμως είναι πολλά… Globo και InternetQ είχαν τους ίδιους συμβούλους για την εισαγωγή τους στο LSE, ενώ ο θεσμικός επενδυτής Legal & General Investment Management (L&G) συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο και των δύο.
H InternetQ εταιρεία mobile marketing και ψηφιακών λύσεων ψυχαγωγίας για παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου. Αρχές του 2016 βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από την εξειδικευμένη βρετανική ιστοσελίδα Shareprophets η οποία σύγκρινε τις InternetQ και Globo, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πρόκειται για παρόμοιες περιπτώσεις.
Η έρευνα του Γκάμπριελ Γκρέγκο, όπως φάνηκε από τη Folli Follie και προηγουμένως από τη Globo, όταν στοχεύει σε μια εταιρεία έχει σοβαρούς λόγους.
Στην έκθεση για την Akazoo η QCM παραθέτει στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε μια μικρή, ζημιογόνο εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις.
Η Akazoo σύμφωνα με τον Γκρέγκο αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης σε βάρος των μετοχών της. Τα στοιχεία που παραθέτει είναι καταλυτικά, όπως είχε πράξει νωρίτερα για τη Folli Follie, τη Bio-on και τη Globo. Στην Akazoo, όπως επισημαίνει, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, σημαντικές επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία και λογαριασμούς προς είσπραξη αρκετά μακριά από τα επίπεδα των ανταγωνιστών της.
Ο όγκος των αναζητήσεων στο διαδίκτυο για την Akazoo είναι αμελητέος και αυτό σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα στοιχεία της QCM παραπέμπουν στην άποψη ότι το μέγεθος, ο ρυθμός ανάπτυξης και η γεωγραφική εμβέλεια της Akazoo πιθανότατα είναι εντελώς ψευδείς.
Τον Οκτώβριο του 2015, η QCM αποκάλυψε την απάτη που γινόταν στην Globo, μια ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο με επικεφαλής τον Κωστή Παπαδημητρακόπουλο.
Βάσει της έκθεσης της QCM η Globo διόγκωσε μαζικά τα έσοδα και τα κέρδη της, εμφανίζοντας τιμολόγια εικονικών πωλήσεων από συνεργάτιδες εταιρείες – κελύφη (shell companies) που ελέγχονται από την ίδια.
Με τον τρόπο αυτό η Globo παρουσίαζε μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις της, ενώ την ίδια στιγμή για να μειώσει μια αντίστοιχη τεράστια αύξηση της κερδοφορίας, υπήρχαν άλλες εταιρείες – κελύφη που εμφανίζονταν ως προμηθευτές και τιμολογούσαν την Globo για δήθεν υπηρεσίες που τους προσέφερε. Μαθήματα επιχειρηματικότητας δηλαδή…
Πώς κατέρρευσε η VELTI
Νωρίτερα, το 2013, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία τεχνολογίας Velti κατέρρευσε αφού μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της αποδείχθηκε ψευδές. Η Velti υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ διατηρώντας ορισμένες δραστηριότητες στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες αγορές.
Ήταν εισηγμένη στο Nasdaq και προηγουμένως στο ΑΙΜ του Λονδίνου. Η διοίκησή της προχώρησε σε ριψοκίνδυνες κινήσεις και έκανε προβλέψεις που δεν κατάφερε να τηρήσει.
Ιδρυτές της Velti, εταιρεία mobile marketing, ήταν το 2000 ο Αλέξανδρος Μούκας και ο Χρήστος Κασκαβέλης.
Πέρασε το κατώφλι του Nasdaq, με κεφαλαιοποίηση περί το 1 δισ. δολ. και με ανθρώπινο δυναμικό περίπου 1.000 άτομα. Το 2012 εμφανιζόταν ως η κορυφαία εταιρεία του κλάδου στην αμερικανική κεφαλαιαγορά με έσοδα 189,2 εκατ. δολ. καθώς για σειρά ετών σημείωνε αύξηση του τζίρου της, με ρυθμό 50% ετησίως και εκεί κάπου αρχίζει η πτώση.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 η Velti εμφάνισε ζημίες 286,65 εκατ. δολαρίων, κάθετη πτώση των εσόδων κατά 35% περίπου γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στο ταμπλό του Nasdaq με την μετοχή στα 26 σεντς από περίπου 20 δολάρια τον Ιούλιο του 2011.
Οι μέτοχοί της κατήγγειλαν τη διοίκησή της για παραποίηση οικονομικών στοιχείων κατά την εισαγωγή στο Nasdaq και για λανθασμένες προβλέψεις σχετικά με τα μελλοντικά μεγέθη…
Στις αγωγές που κατέθεσαν οι μέτοχοί της κατηγόρησαν τη διοίκηση της Velti ότι δεν ενημέρωσε κατάλληλα ή διαστρέβλωσε γεγονότα που έχουν σχέση με τη δυνατότητα είσπραξης συγκεκριμένων απαιτήσεων από διάφορους πελάτες της και ότι δεν υπήρχε επαρκής εσωτερικός και λογιστικός έλεγχος, με αποτέλεσμα οι λογιστικές καταστάσεις από την εισαγωγή της εταιρείας στο Nasdaq τον Ιανουάριο του 2011 να χαρακτηρίζονται εσφαλμένες και… παραπλανητικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της εισαγωγής της στο Nasdaq, η Velti κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 150 εκατ. δολ.
Την παραπάνω εικόνα συμπλήρωναν οι κοσμικές στήλες που έκαναν λόγο για συμμετοχή της διοίκησής της σε κοσμοπολίτικα πάρτι σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, για πολυτελή διαβίωσή τους σε βίλες και χλιδάτα γραφεία Σαν Φρανσίσκο όπως και για διοικητικά συμβούλια στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ενώ την ίδια στιγμή αμελούσε να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές της στο ΙΚΑ και καθυστερούσε τις πληρωμές της σε Εφορία και προμηθευτές. Η Velti είχε αναλάβει έργα του δημοσίου και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου…