ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά την εταιρεία τεχνολογίας Globo, που κατέρρευσε μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών και την Folli Follie, το αμερικανικό fund QCM (Quintessential Capital Management) βάζει στο στόχαστρο την επίσης ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Akazoo, που είναι εισηγμένη στον NASDAQ και ασχολείται με την μετάδοση (streaming) μουσικής ενώ εμφανίζεται ως ανταγωνιστής γνωστών διεθνών ομίλων όπως η Pandora και η Tidal.
Στην akazoo (δείτε εδώ live την τιμή της μετοχής στο NASDAQ) έχει επενδύσει ο όμιλος DECA του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Μάλιστα η Akazoo είχε “κοντραριστεί” με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη προ 3 μηνών καθώς και οι δυο διεκδικούσαν άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού για να δημιουργήσουν εταιρεία η οποία επρόκειτο να αντικαταστήσει την ΑΕΠΙ (Μουσικά δικαιώματα).
Στην έκθεση της QCM επισημαίνεται πως η Akazoo, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 125,8 εκατ. δολάρια , με γραφεία στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο, είναι ένας «χάρτινος πύργος», ένα «σχήμα που σχεδιάστηκε από τη διοίκηση για να πλουτίσουν, σε βάρος των μετόχων».
Αναφέρεται, επίσης, πως «η Akazoo υποστηρίζει πως είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική στον τομέα της μετάδοσης μουσικής, με μέγεθος σε επίπεδο εσόδων, κερδών και χρηστών, που ανταγωνίζεται κολοσσούς του κλάδου όπως η Pandora και η Tidal». Κατά την QCM, όμως, τα στοιχεία που συνέλεξε «δείχνουν πως η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».
Επισημαίνεται, επίσης, πως «οι λογιστικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονται από ελεγκτική εταιρεία δεύτερης γραμμής (σ.σ. δηλαδή όχι από μια εκ των μεγάλων διεθνών ελεγκτικών ομίλων) μπορεί να κρύβουν σοβαρές παραλείψεις ή κάτι χειρότερο». Η Akazoo απασχολεί «μόλις 26 εργαζόμενους, σημαντικό ποσοστό των οποίων εργάστηκαν πρόσφατα σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες (π.χ. Globo) ή πιθανές απάτες (Velti)».
Η έκθεση καταλήγει πως «έχουμε επίσης σοβαρές υποψίες για πιθανές παραβάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Η Akazoo εισήχθη στο NASDAQ μέσω αντίστροφης εξαγοράς (reverse merger) τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ στο παρελθόν ήταν τμήμα της ελληνικής εταιρείας InternetQ. Η τελευταία ήταν εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά (ΑΙΜ) του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016 όταν και βγήκε από το χρηματιστήριο εν μέσω έντονης συζήτησης για τα οικονομικά της μεγέθη.
Η διοίκηση της Akazoo υποστηρίζει πως έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, από τα οποία τα 5,5 εκατομμύρια πληρώνουν συνδρομή και πως τα έσοδά της φτάνουν τα 140 εκατ. δολάρια ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται κατά μέσο όρο 24,3% ετησίως. Υποστηρίζει, επίσης, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, πως δραστηριοποιείται σε 25 χώρες του κόσμου.
Στην έκθεση της QCM επισημαίνεται πως τα στοιχεία από τα σχόλια, τα «κατεβάσματα» (downloads), τις αναζητήσεις, κ.α. της εφαρμογής της Akazoo δεν συνηγορούν με τα μεγέθη που εμφανίζει η διοίκηση της εταιρείας. Για παράδειγμα, επικαλείται στοιχεία του Mobile Action σύμφωνα με τα οποία η εφαρμογή της Akazoo είχε μόνο 40 downloads το μήνα (στοιχεία Δεκεμβρίου 2019).
Σε σχέση με τη διεθνή παρουσία της Akazoo, στην έκθεση αναφέρεται πως μόνο σε πέντε χώρες κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη. Για παράδειγμα, δεν κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη της Akazoo σε Ρωσία και Βραζιλία, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της ελληνικής εταιρείας σύμφωνα με τις επίσημες παρουσιάσεις.
Τι έγραφε το mononews για την Akazoo τον Αύγουστο του 2019
Σε δημοσίευμα του τον Αύγουστο του 2019 το mononews.gr έγραφε: “Τα πρώτα του κέρδη ετοιμάζεται να εγγράψει το private equity fund εγχώριων συμφερόντων (Δημήτρης Δασκαλόπουλος κλπ), Diorama Investment, χάρη σε ένα δαιδαλώδες deal που ενδέχεται να σφραγίσει τη γεωμετρική ανάπτυξη της έμμεσης συμμετοχής του στην εταιρεία music streaming, Akazoo Ltd.
H Akazoo Ltd αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους servicer’s music streaming, εξυπηρετώντας πάνω από 4 εκατ. πελάτες σε Ευρώπη, Ασία, Ν. Αμερική και Αφρική. Ιδρύθηκε από την InternetQ Ltd, τον Ιούνιο του 2015 και αγοράστηκε, αμέσως μετά, από την ελληνική InternetQ.
Μετά την απόκτησή της, η ελληνική InternetQ εισέφερε στην Akazoo την ομώνυμη πλατφόρμα λογισμικού αξίας 10,7 εκατ. ευρώ.
Εν συνεχεία, ο όμιλος InternetQ εισέφερε το 100% της συμμετοχής της στην Akazoo Ltd στην R&R Music Ltd, αποκτώντας το 82,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο έπεσε στο 67,73% μετά την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 17 εκατ. ευρώ που κάλυψε η Tosca fund, ένας από τους μετόχους μειοψηφίας της R&R Music.
Η R&R Music μετονομάστηκε εκ νέου σε Akazoo με έδρα πλέον την Μεγάλη Βρετανία, ενώ εν τω μεταξύ το 67,73% που ήλεγχε η ελληνική Internet Q μεταβιβάστηκε, μέσω ανταλλαγής, στη μητρική της κυπριακή InternetQ Ltd, στην οποία συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό η Diorama.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ Akazoo Ltd και Modern Media Acquisition προβλέπει τη συνένωση των δύο εταιρειών με εισφορά των μετοχών τους σε μια νέα κοινή εταιρεία συμμετοχών, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία εν συνεχεία θα προχωρήσει σε IPO για την εισαγωγή της στο Nasdaq.
Το συνολικό deal αξίας 469 εκατ. δολαρίων πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Η Modern Media Acquisition αποτελεί όχημα ειδικού σκοπού, που συστάθηκε από το private equity fund Macquarie και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MMDM’s, L. Dickey, με στόχο να προχωρήσει σε εξαγορά.
Διαφορετικά, θα πρέπει να επιστρέψει στους επενδυτές 211 εκατ. δολάρια.
Όσοι από τους επενδυτές έχουν δεσμευτεί να βάλουν κεφάλαια στην Modern Media Acquisition, θα λάβουν μια νέα μετοχή της εταιρείας συμμετοχών για κάθε υφιστάμενη μετοχή της Modern Media Acquisition, την οποία θα εισφέρουν.
Οι μέτοχοί της Akazoo ( InternetQ, Tosca fund) θα λάβουν μετοχές της νέας εταιρείας συμμετοχών, που θα αντιστοιχούν σε αξία επιχείρησης 380 εκατ. δολαρίων ( μείον οποιαδήποτε πληρωμή σε μετρητά).
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μέτοχοι της Akazoo θα λάβουν μετρητά ύψους 20 εκατ. δολαρίων για να ανταλλάξουν μέρος των μετοχών τους, στο βαθμό που τα διαθέσιμα μετρητά της Modern Media Acquisition, μετά την καταβολή των εξόδων ξεπερνούν τα 110 εκατ. δολάρια.
Το private equity fund Diorama Investments απέκτησε, στο τέλος του 2015, στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην InternetQ αγοράζοντας ποσοστό μετοχών από υφιστάμενο μέτοχο, έναντι τιμήματος 12 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε αύξηση κεφαλαίου στην οποία άσκησε τα δικαιώματά που του αναλογούσαν.
Η αξία της επένδυσής του έχει πολλαπλασιασθεί με βάση το enterprise value της Akazoo, θυγατρική κατά 67,73% της InternetQ.
Είναι περίπου βέβαιο ότι τόσο η Tosca, ως απευθείας μέτοχος μειοψηφίας της Akazoo, όσο και η Diorama ως έμμεσος μέτοχος μέσω της InternetQ θα αποεπενδυθούν, εγγράφοντας υψηλές αποδόσεις για τους επενδυτές τους.
Σημειώνεται ότι βασικός επενδυτής στο Diorama είναι ο Δ. Δασκαλόπουλος ο οποίος έβαλε περίπου 50 εκατ. ευρώ από τα 135 εκατ. ευρώ, που συγκέντρωσε το fund.
Η DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ αποτελεί τον αποκλειστικό διαχειριστή του Diorama Investments.”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Η μεταβατική κυβέρνηση – Ο αλ-Τζολάνι όρισε γυναίκα υπουργό
- ΤτΕ: Στα €18,66 δισ. αυξήθηκε το ταξιδιωτικό πλεόνασμα, με τις εισπράξεις να υπερβαίνουν τα €20 δισ.
- ΤΑΙΠΕΔ: 9,5 εκατ. ευρώ στην ΤΕΚΑΛ για την αποκατάσταση του Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κομβικός Πυλώνας της Πράσινης Μετάβασης