Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Aυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν στα ΔΣ των τραπεζών

Εντός της εβδομάδας θα ανατεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε διεθνή οίκο η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και ως το τέλος Ιουνίου η εικόνα τους θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένη αφού ο νόμος στον οποίο θα βασιστεί η αξιολόγηση, «αφήνει έξω» μεγάλα ονόματα και οδηγεί στην αλλαγή σχεδόν των δύο τρίτων των μελών τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, πέραν των κριτηρίων που θεσπίζονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη συνδρομή του ανεξάρτητου συμβούλου, κάθε μέλος του δ.σ. πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δέκα χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τρία χρόνια ως μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς και να μην ασκεί, ούτε να του έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν από τον διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Το δ.σ. θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν θα πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Τα προαναφερθέντα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές.

Εκτιμάται ότι σχεδόν τα 20 από τα 56 μέλη των δ.σ. έχουν «πρόβλημα» με βάση το νόμο, και ότι οι τράπεζες θα στερηθούν με αυτόν τον τρόπο την επαφή με την πραγματική οικονομία που τους δίνουν οι επιχειρηματίες, ανεξάρτητα μέλη των δ.σ., εκ των οποίων μεγάλα ονόματα του εγχώριου επιχειρείν και του εφοπλισμού ενώ ο δρόμος ανοίγει για τη συμμετοχή ξένων.

Η αξιολόγηση αφορά νέα και παλαιά μέλη καθώς και τα στελέχη που έχουν εγκριθεί από την DGCom και τον SSM και γίνεται με τη συμμετοχή της EBRD που μετά την ανακεφαλαιοποίηση έχει επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες. Στην Eurobank τα περισσότερα μέλη του δ.σ. έχουν σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και πολλά εκ των οποίων έχουν διεθνή εμπειρία ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank προχωρούν ήδη σε αλλαγές με δική τους πρωτοβουλία.

Ετσι, η Πειραιώς αντικατέστησε τους Νίκο Χριστοδουλάκη και Σ.Γκολέμη με τους Alexander Blades και Αndreas Schultheis ενώ εξέλεξε ως νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος τον David Hexter και η Αlpha Bank αντικατέστησε τον Μηνά Τάνες με τον Jan Vanhevel . Πρόσφατα στο δ.σ. της Alpha Bank εξελέγησαν οι Ibrahim Dabdoub και Shahzad  Shahbaz στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς εμπειρίας.

Μιχάλης Σάλλας. Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς

Στο δ.σ. της Πειραιώς μετέχουν από τον τραπεζικό χώρο οι Μ.Σάλλας και Απ.Ταμβακάκης ως μη εκτελεστικά μέλη και οι Στ. Λεκκάκος και Χαρίκλεια Απαλαγάκη ως εκτελεστικά.

Μη εκτελεστικά μέλη είναι ο Ι.Γεωργάνας με μακρά θητεία στα χρηματοπιστωτικά και οι Αργυρώ Αθανασίου, πρόεδρος της ΕΛΑΙΣ Uniliver, Ευτύχιος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Aegean, Χαρίτων Κυριαζής, o oποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς της Oceanbulk, Βασίλειος Φουρλής του ομίλου Fourlis και οι Alexander Blades, David Hexter του Richard και Andreas Schultheis ως εκπρόσωποι των μετόχων Paulson & Co, EBRD και Libra.

Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

Στην Alpha Bank  μακρά τραπεζική θητεία έχουν οι Β. Ράπανος, Δημήτριος Μαντζούνης, Σπύρος Φιλάρετος, Αρτέμης Θεοδωρίδης, Γιώργος Αρώνης.

Μη εκτελεστικά μέλη είναι οι Ευθύμιος Βιδάλης,του Ομίλου Τιτάν, Ιωάννα Παπαδοπούλου, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας, ο πρέσβυς Παύλος Αποστολίδης, οι Ευάγγελος Καλούσης,πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο εφοπλιστής Γιάννης Λύρας της Paralos Maritime και οι Ibrahim S. Dabdoub  και Shahzad  Shahbaz που έχουν μεγάλη τραπεζική εμπειρία σε διεθνές επίπεδο.

Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Στην Εθνική Τράπεζα, η Λούκα Κατσέλη είναι οικονομολόγος ενώ οι Λεωνίδας   Φραγκιαδάκης, Δημήτριος   Δημόπουλος και Παύλος  Μυλωνάς έχουν τραπεζική εμπειρία.

Μη εκτελεστικά Μέλη είναι ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος   Κούκος, και ο τραπεζικός Ευθύμιος  Κατσίκας ενώ Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη είναι οι Δημήτριος   Αφεντούλης από τον Ομιλο Λάτση και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, Πέτρος   Σαμπατακάκης, τραπεζικό στέλεχος.

Νίκος Καραμούζης. Ετών 60. Πρόεδρος της Eurobank

Στην Eurobank είναι γνωστή η εμπειρία των Νίκου Καραμούζη, Φ.Καραβία, Θ. Καλαντώνη, Στ. Ιωάννου, ο μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος Σπύρος Λορεντζιάδης προέρχεται από τον κλάδο των ελεγκτικών εταιρειών ενώ οι S. Wade, R.E. Burton, Γ.Χρυσικός,Jon Haick, Bradley Martin, Stephen L. Johnson είναι εκπρόσωποι των μετόχων με θητεία στα χρηματοπιστωτικά.

Στα δ.σ. των τραπεζών μετέχουν επίσης εκπρόσωποι του δημοσίου με βάση το νόμο Αλογοσκούφη,όπως και εκπρόσωποι του ΤΧΣ για τους οποίους ο ισχύον νόμος δεν κάνει διάκριση όσο αφορά την αξιολόγηση και τα κριτήρια συμμετοχής.

Διαβάστε ακόμα:

http://www.mononews.gr/article-giati-ean-exete-katathesis-sto-barhien-se-antithesi-me-tin-elvetia-den-tha-to-mathi-pote-i-eforia/34324