• Business

    Airbnb: Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

    • NewsRoom
    Νάσος Γαβαλάς, Πρόεδρος του Stama Greece (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων) - CEO, MINT

    Νάσος Γαβαλάς, Πρόεδρος του Stama Greece (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων) – CEO, MINT


    Τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργό αναφορικά με τα Airbnb σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) ανακοινώνοντας ότι παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Τα συμπεράσματά του συνδέσμου συνοψίζονται ως εξής:

    1. Χαιρετίζουμε τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων: Η τριετής απαλλαγή από τη φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια για όσους διαθέσουν τα ακίνητά τους προς μακροχρόνια μίσθωση είναι ένα θετικό μέτρο. Η υιοθέτηση της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ, την οποία έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα, θα ανακουφίσει το κτιριακό απόθεμα κατοικιών που πιέζεται από διάφορους παράγοντες. Επιπλέον, τα άτοκα δάνεια ανακαίνισης και το πρόγραμμα “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2” θα διευκολύνουν ιδιοκτήτες και πολίτες να βελτιώσουν και να αποκτήσουν κατοικίες αντίστοιχα.

    Το γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζεται πως το βασικό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης δεν προέρχεται από τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά από άλλους σημαντικούς παράγοντες, αποτελεί μια δικαίωση για το Stama και το έργο του.

    2. Αναστολή έκδοσης νέων ΑΜΑ: Η απόφαση να ανασταλεί η έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας είναι υπερβολική, καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές πιεσμένες. Προτείνουμε η εφαρμογή να γίνεται ανά ταχυδρομικό κώδικα, ενώ είναι αναγκαία η δημοσιοποίηση λεπτομερών στοιχείων από την ΑΑΔΕ για σωστή και δίκαιη εφαρμογή.

    3. Αναθεώρηση της εφαρμογής μη έκδοσης νέων ΑΜΑ: Είναι σημαντικό να εξεταστεί η διαδικασία εφαρμογής της μη έκδοσης νέων ΑΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια μίσθωσης.

    4. Εξαιρέσεις για εταιρείες διαχείρισης: Προτείνουμε την εξαίρεση των εταιρειών διαχείρισης από το μέτρο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά και την επιχειρηματικότητα.

    5. Εξαίρεση επαγγελματικών χώρων: Επαγγελματικοί χώροι, όπως πρώην γραφεία που μετατρέπονται σε καταλύματα διαμονής, θα πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από το μέτρο.

    6. Αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής: Η αύξηση του τέλους θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος της φιλοξενίας, καθιστώντας το ακριβότερο.

    Τέλος, χαιρετίζουμε την επίσημη αναγνώριση της συμβολής της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα που ενισχύει την οικονομία και βελτιώνει τη ζωή πολιτών και τοπικών κοινωνιών.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Απαγορεύoνται τα κινητά στα σχολεία και στα διαλείμματα με το νέο κανονισμό

    Morgan Stanley: Νέα μείωση της πρόβλεψη για το πετρέλαιο, στα 75 δολάρια το βαρέλι

    Κώστας Ζαχαριάδης: «Ο Τσίπρας δεν έχει φύγει. Όπως είπε πέρυσι, παραμέρισε, δεν έφυγε»



    ΣΧΟΛΙΑ