Στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό θαύμα της Airbnb έρχεται να ενταχθεί και μια νέα κατηγορία ακινήτων ως διαθέσιμη για βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτή τη φορά, χώρο στην πλατφόρμα διεκδικούν οι επαγγελματικοί χώροι, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη των επιχειρήσεων για εύρεση νέων ευκαιριών, σε ό,τι αφορά στη φθηνή και ευέλικτη μίσθωση γραφείων και επαγγελματικών χώρων, μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν αποτελεί καινοτομία στην εφαρμογή της Airbnb στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως λειτουργεί ήδη στο εξωτερικό και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Εκτιμάται ήδη ότι το 10% του συνόλου της αγοράς επαγγελματικών χώρων λειτουργούν με τη λογική της βραχυχρόνιας μίσθωσης από την Airbnb. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η νέα αυτή υπηρεσία συγκαταλέγονται η ευελιξία, το χαμηλό κόστος και οι σύγχρονες υποδομές.

Η συνύπαρξη επιχειρήσεων σε επαγγελματικούς χώρους, που θα ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα αναμένεται να αποτελέσει κύριο μοντέλο κάλυψης των αναγκών των επιχειρήσεων και για στέγαση, όπως επισημαίνουν πηγές από την αγορά ακινήτων.

Τι μαρτυρούν τα πρώτα δείγματα για την ανάπτυξη της υπηρεσίας ενοικίασης επαγγελματικών χώρων στην ελληνική αγορά

Στην ελληνική αγορά, τα πρώτα δείγματα μαρτυρούν πως η εξέλιξη της νέας υπηρεσίας θα είναι γρήγορη. Συγκεκριμένα, μέσα στην επόμενη διετία υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν 15 νέα κτήρια, αποκλειστικά για τη διάθεση επαγγελματικών χώρων, με βραχυχρόνια μίσθωση.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ήδη σε ισχύ, λειτουργώντας μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στην αγορά ακινήτων, αφού προσφέρουν σύγχρονες λύσεις για κάθε προϋπολογισμό. Πιο αναλυτικά, υπολογίζεται ότι με αυτό τον τρόπο λειτουργούν περίπου 20 ακίνητα στην περιφέρεια της Αττικής και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τα βόρεια προάστια.

Ποιοι αναμένεται να είναι οι κύριοι πελάτες και ποια τα πλεονεκτήματα της ελληνικής αγοράς που θα «ταιριάξουν» στη νέα υπηρεσία

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν τους κατεξοχήν πελάτες για τα εν λόγω γραφεία, ενώ ακολουθούν, ως προς τη ζήτηση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε αυτές τις κατηγορίες επιχειρήσεων, η ζήτηση για τέτοιου είδους ακίνητα έχει ήδη αρχίσει να είναι έντονη και αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων υπογραμμίζουν ότι, σε ό,τι αφορά στην ελληνική αγορά, στρατηγικό πλεονέκτημα της ανάπτυξης της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελεί το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων ανήκει στις κατηγορίες των μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς, που «ταιριάζει» με τη λογική της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας έχει έντονα εποχικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. Το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά τη βραχυχρόνια μίσθωση επαγγελματικών χώρων ιδανική επιλογή, μιας και οι εν λόγω επιχειρήσεις εμφανίζουν μεταβαλλόμενες ανάγκες σε ό,τι αφορά στη στέγαση, κατά τη διάρκεια του έτους.

Αναφορικά με το κόστος της μίσθωσης τέτοιων χώρων, αυτό κυμαίνεται, καθοριζόμενο από μια σειρά κριτηρίων, που σχετίζονται με παράγοντες όπως ο χρόνος χρήσης (μέρες, μήνες, ή και χρόνια), ο αριθμός των εργαζόμενων που θα χρησιμοποιήσουν τις σχετικές υποδομές, αλλά και το εύρος των υπηρεσιών που θα αξιοποιηθούν (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη, τηλεφωνικό κέντρο, αίθουσες συναντήσεων κτλ.).

Επί παραδείγματι, στο κέντρο της Αθήνας, το κόστος για ένα μήνα μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 70 και 350 ευρώ/εργαζόμενο, μειούμενο για κάθε επιπλέον μήνα και εργαζόμενο. Μάλιστα, αν μια επιχείρηση συμφωνήσει για διετή μίσθωση, το κόστος υποχωρεί σε μόλις 5-13 ευρώ/μήνα/εργαζόμενο.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να τιθασευτεί η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Την ίδια ώρα που η δραστηριότητα της Airbnb φαίνεται να αναπτύσσεται με ρυθμό ατίθασο και ακατανίκητο, γίνεται προσπάθεια, κυρίως σε επίπεδο δήμων, να ελέγξουν το ρυθμό ανάπτυξης της δραστηριότητας, καθώς και το πλήθος των χώρων ανά περιοχή, που μπορούν να συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στέγασης από τη ραγδαία εξάπλωση της Airbnb είναι οι δήμοι δημοφιλών προορισμών, μεταξύ αυτών και των νησιών. Αυτό που επιχειρείται τώρα, είναι να εφαρμοστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου δήμοι που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα να έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν περιορισμούς σε ό,τι αφορά στο πλήθος των ακινήτων που θα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που φαίνεται να έχουν πέσει στο «τραπέζι», πέραν της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων, στην οποία περισσότεροι από 51.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2018 μέχρι σήμερα, τα σπίτια που διαθέτουν προς μίσθωση σε τουρίστες μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway, booking.com κ.α.).

Συνάντηση εκπροσώπων της αγοράς ακινήτων με κυβερνητικά στελέχη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα της εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του κλάδου, μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, ο οποίος προσφέρει υποστήριξη στα μέλη του που ασχολούνται με την διαχείριση ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, καθώς και οι Νίκος Σκορίνης, υπεύθυνος τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης και μέλος Πoλιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ και Παναγιώτης Αρανίτης, από το τμήμα Τουρισμού του κόμματος.

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν οι προβληματισμοί για τα ζητήματα που αναγείρει η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στους εκπροσώπους του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α., «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λάβει κανένα μέτρο, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει και να έχει ζητήσει και την άποψη των ιδιοκτητών που ασχολούνται με την εν λόγω δραστηριότητα και δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αιφνιδιασμό».

Οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζονται για τους δήμους που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στέγασης, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της Airbnb

Πιο αναλυτικά, τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν είχαν να κάνουν με το ζήτημα των περιορισμών, αλλά και τις φορολογικές ρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς, όπως ελέχθη, σκοπός του κυβερνητικού επιτελείου είναι να δοθεί το δικαίωμα μέτρων περιορισμού τοπικά, στους δήμους οι οποίοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ζητήματα στέγασης. Στους δήμους που συζητήθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ρέθυμνο, προορισμοί όπου έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δημόσιοι λειτουργοί, καθηγητές, δάσκαλοι, αλλά και φοιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης για μακροχρόνιες ενοικιάσεις, ιδιαίτερα προς το τέλος της θερινής σεζόν. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, «ακόμη και πριν από την οριστική απόφαση, θα γίνεται μια μελέτη με στοιχεία κοινά αποδεκτά και προτάσεις που θα εξετάζονται κατά περίπτωση».

Το θέμα της «χωρικής συγκέντρωσης» του φαινομένου Airbnb σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και στους προορισμούς της Σαντορίνης, της Μυκόνου, των Χανίων, του Ρεθύμνου και της Ρόδου είχε θέσει ο πρόεδρος του ΕΟΤ και στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι δε θα πρέπει να δαιμονοποιείται η βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία ήταν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο του τουρισμού της Αθήνας. Ο ίδιος είχε τοποθετήσει το ποσοστό των κατοικιών που μισθώνονται βραχυχρόνια στο 5,5% περίπου επί του συνόλου, ήτοι κοντά στις 90.000 σε ένα εκτιμώμενο σύνολο 1,6 εκατ. ενοικιαζομένων κατοικιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Airbnb: Τι έδειξαν τα πρώτα στοιχεία από όσους «έπιασε» η ΑΑΔΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρυμμένες κάμερες σε διαμερίσματα Airbnb

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρευνα: Η Airbnb στην Ελλάδα, η «εκτίναξη» των ενοικίων και οι νόμοι που έρχονται