Ανακοινώσεις για νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει σε τάξη τη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, χωρίς να θίγει τη μικροϊδιοκτησία αναμένονται προσεχώς, όπως επιβεβαίωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΤΕ, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Παραδεχόμενος πως η οικονομία διαμοιρασμού «έχει προσφέρει σημαντική εισοδηματική στήριξη στην ελληνική οικογένεια, στη μικροϊδιοκτησία, κατά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και συνεχίζει να το κάνει αυτό», τόνισε πως «χρειάζεται, όμως, να μπουν κάποιοι κανόνες. Έχουμε ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν, με τις τουριστικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, εξοχικές κατοικίες και βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία πρέπει να λειτουργεί όμως με κανόνες, άλλως δημιουργεί πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις».

1

«Φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό»

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις «που, ουσιαστικά, αν και όταν εφαρμοστούν, θα βάλουν ένα φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό από άτυπες μεγάλης κλίμακας επαγγελματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις απέναντι στις τουριστικές επιχειρήσεις». Διευκρίνισε, δε, πως η απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση φόρων. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δε θα θιγούν σε καμία περίπτωση οι μικρές ιδιοκτησίες μίας οικογένειας ή ενός ιδιώτη, που έχει ένα ή δύο διαμερίσματα, τα οποία εκμισθώνονται με βραχυχρόνια μίσθωση.

«Να πούμε ότι υπάρχει κι ένας κίνδυνος αλλοίωσης του αστικού χαρακτήρα των πόλεων μέσα από την αλόγιστη επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό είναι κάτι που λειτουργεί σε βάρος των μόνιμων κατοίκων ή και των δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να στελεχώσουν τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας σε τουριστικούς προορισμούς. Σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για να προστατεύσουμε το χαρακτήρα των πόλεών μας και τη λειτουργία των σχολείων, των νοσοκομείων», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Όσον αφορά στις φορολογικές ρυθμίσεις, ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει απαλλαγή από ΦΠΑ του εισπραττόμενου μισθώματος μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι δύο ακίνητα, καθώς και παρακράτηση φόρου 5% επί του συνολικού αντιτίμου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τον οποίο θα αποδίδει στη συνέχεια στο Δημόσιο, από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος επισήμανε πως «οτιδήποτε αποφασίσετε να κάνετε τώρα προς τη σωστή κατεύθυνση, με βάση αυτά που έχουμε συζητήσει, σίγουρα θα εξελιχθεί και στο μέλλον, γιατί η διαδικασία είναι δυναμική. Δεν βάζεις κανόνες και τελείωσε, θα είναι μια εξελικτική διαδικασία. Είναι, όμως, πάρα πολύ σημαντικό στη δεδομένη χρονική στιγμή που είναι ώριμες οι συνθήκες, η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα να οριοθετήσει αυτό το προϊόν, για να είναι καλύτερη η εξέλιξή του».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή για το ζήτημα που έχει φτάσει στα υπουργικά γραφεία έπειτα από πολλά αιτήματα κυρίως από την πλευρά των ξενοδόχων, ο κ. Ρέτσος είπε ότι «η βραχυχρόνια μίσθωση έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ δυναμικό προϊόν, ήταν ένας disruptor στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλιώς ξεκίνησε, αλλού κατέληξε, αυτή τη στιγμή αποτελεί κομμάτι του προϊόντος μας. Όμως δεν είναι καταγεγραμμένο ως τέτοιο, δεν είναι ορισμένο, ούτε ρυθμισμένο ως τέτοιο. Ξέρετε, εμείς, ως ιδιωτικός τομέας, είμαστε εναντίον των υπερβολικών ρυθμίσεων, διότι γενικά στρεβλώνουν την αγορά, όμως κρίνεται απόλυτα σημαντικό για να υπηρετηθεί και το στρατηγικό όραμα που είναι η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, πρέπει οτιδήποτε νέο να καταγράφεται και να οριοθετείται».

Η πρωτοβουλία Μπακογιάννη

Επί του ζητήματος είχε τοποθετηθεί και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, προ ενός μήνα, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων έρευνας της Grant Thornton για τις επιπτώσεις της οικονομίας διαμοιρασμού. «Οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις είναι τμήμα του τουριστικού προϊόντος. Πρέπει και μπορεί να υπάρχει ένας σχεδιασμός, την ώρα που υπάρχει αγωνία από τους φοιτητές και από τους μισθωτές μακροχρόνιων μισθώσεων », είχε επισημάνει ο ίδιος, αναφερόμενος, πάντως, στη διαφορά της άσκησης της δραστηριότητας από όσους εκμισθώνουν ένα ή δύο δωμάτια, ώστε να έχουν ένα συμπλήρωμα του εισοδήματος τους και από τους επαγγελματίες που εκμισθώνουν ολόκληρα συγκροτήματα ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν ληφθεί υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των μισθώσεων Airbnb, πρωτοβουλία έχει αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη ο δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει στην επιβολή τέλους παρεπιδημούντων 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναδρομικά από την οικονομική χρήση του 2017. Μέτρο που βρήκε πολέμιους τους επιχειρηματίες – μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, που ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικά κατά της «αυθαίρετης» κίνησης. Ο ίδιος φορέας, μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία να τεθεί σε διαβούλευση, καθώς «τα μονομερή μέτρα που ετοιμάζονται κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης οδηγούν όχι σε ρύθμιση, αλλά σε πλήρη οικονομικό στραγγαλισμό των ιδιοκτητών ακινήτων και των διαχειριστών».