Σχέδια για ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους στις ΑΠΕ αλλά και τη βιομηχανία στην Αίγυπτο έχουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως η Βιοχάλκο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η HelleniqEnergy, το V-Group, η DP Pumps, αλλά και το Ιατρικό Αθηνών, που συμμετείχαν στο ελληνοκυπριοαιγυπτιακό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάιρο, στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου των ηγετών των τριών χωρών. Εκεί όπου βρέθηκε το Mononews για να σας ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις.
Η DP Pumps σχεδιάζει επένδυση για την παραγωγή αντλιών στην Αίγυπτο για να ανταποκριθεί στην ανάγκη για αρδευτικά έργα και διαχείριση νερού, το V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη θα επενδύσει 150 εκ. μέχρι το 2030 για τον καθαρισμό του καναλιού του Σουέζ, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Helleniq Energy διερευνούν ευκαιρίες για να μπουν στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο.
Σημειώνεται ότι η στροφή στις ΑΠΕ αποτελεί κεντρική ενεργειακή στρατηγική στην Αίγυπτο, με στόχο να παραχθεί πράσινη ενέργεια που θα κατευθυνθεί στην Ευρώπη μέσω του μεγάλου έργου της διασύνδεσης Αιγύπτου Ελλάδας, το GREGY που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζος.
Το έργο αυτό απαιτεί επενδύσεις 9 δισ. ευρώ για την παραγωγή ενέργειας κυρίως από αιολικά, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται σημαντικές επενδύσεις και σε διασυνδέσεις, περιβαλλοντικά έργα και έργα υποδομών.
Η μεγάλη βιομηχανία πράσινης ενέργειας που θα δημιουργηθεί στην Αίγυπτο, απαιτεί όμως μια ολόκληρη αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον όμιλο Βιοχάλκο, που δραστηριοποιείται ήδη εμπορικά στην Αίγυπτο, και σήμερα διερευνά ευκαιρίες ανάπτυξης της δραστηριότητάς του και σε νέους τομείς, αξιοποιώντας το megatrend της ενεργειακής μετάβασης.
Καθώς η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, το ελληνικό ενδιαφέρον εκφράστηκε τόσο για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ όσο και για την επένδυση σε τομείς στη χώρα που είναι απαραίτητοι, ενεργειακές υποδομές, waste management και διαχείριση νερού, αλλά και δέσμευση άνθρακα.
Η Αίγυπτος προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος – μέσω κινήτρων, ιδιωτικοποιήσεων και δημιουργίας βιομηχανικών ζωνών. Η χώρα παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως τους ενεργειακούς πόρους της, το ανταγωνιστικό κόστος λειτουργίας και εργασίας, καθώς και τη γεωγραφική της θέση, που την καθιστά πύλη προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η νέα Εταιρική Σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρέχει χρηματοδότηση για σημαντικά έργα σε τομείς σχετικούς με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ανοίγει νέες δυνατότητες σε ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών, αλλά και νέων τομέων.
Αυτά περιλαμβάνουν σαφώς τον τομέα της ενέργειας, στον οποίο έχει ήδη χτιστεί μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, τον κατασκευαστικό τομέα, τις τεχνολογίες περιβαλλοντικής προστασίας, τη διαχείριση νερού και αποβλήτων, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες.
Όπως είπε στο mononews.gr ο κ. Κωνσταντίνος Ζαΐμης Business Developpment Manager της Steelmet (Βιοχάλκο), είναι μια αγορά που δραστηριοποιούμαστε παραδοσιακά και είναι μια κοντινή και φιλική αγορά που έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε κάποια προϊοντα, καθώς προγραμματίζονται πολλά μεγάλα έργα υποδομών, ενεργειακά, σιδηροδρομικά και μεγάλες επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης αλλά και oil and gas θα αυξηθεί η ζήτηση σε τομείς προϊόντων μας.
Στο ίδιο πλαίσιο, εν όψει της ζήτησης που θα δημιουργηθεί για την κατασκευή μεγάλων έργων διαχείριση νερού, όπως δήλωσε στο mononews.gr ο Γιώργος Πολέμης Αντιπρόεδρος της DP Pumps σχεδιάζει την ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας του στην Αίγυπτο.
«Κατασκευάζουμε μεγάλες βιομηχανικές αντλίες και θέλουμε να προχωρήσουμε σε κάποιο εργοστάσιο εδώ γιατί είναι μια τεράστια αγορά.Η Αίγυπτος είναι στρατηγική αγορά για μας γιατί αποτελεί πύλη για ολόκληρη την Αφρική. Τώρα έχουμε μια μονάδα παραγωγής αντλιών στο Κρυονέρι στην Αττική και μέσα στο 2025 ξεκινάμε και νέα μονάδα στο Βόλο και με τα προϊόντα μας έχουμε παρουσία σε 50 χώρες. Οι εξαγωγές αποτελούν το 70% του τζίρου μας, ο οποίος ξεπερνάει τα 20 εκ. ευρώ. Σε 3-4 χρόνια θεωρούμε ότι μπορούμε να διπλασιαστούμε καθώς η Αίγυπτος είναι μια αγορά από μόνη της».
Σχέδια ανάπτυξης της δραστηριότητάς της στην Αίγυπτο έχει και η Alpha Systems & Technology του Αθανασίου Κουϊµτζή, ο οποίος έδωσε το παρών στο Φόρουμ και σημείωσε: Αντιπροσωπεύουμε μια αμερικάνικη εταιρεία στη συντήρηση ελικοπτέρων στην ευρύτερη περιοχή και θα επεκτείνουμε την παρουσία μας στην υποστήριξη στρατιωτικών εξαρτημάτων και ήρθαμε να εξετάσουμε τι ενδιαφέρει τους Αιγύπτιους και εμάς.
Με το βλέμμα στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει στο επιχειρηματικό φόρουμ συμμετείχε και η Helleniq Energy. O κ. Μανώλης Μαρκάκης oil supply and Sales Senior Director, Helliniq Energy τόνισε: «Έχουμε παρουσία στην Αίγυπτο εδώ και 17 χρόνια. Είχαμε άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων και αφού αυτό δεν προχώρησε κρατήσαμε το γραφείο και από το 2016 προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε προμήθεια αργού πετρελαίου κατευθείαν από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αιγύπτου. Τα καταφέραμε και είμαστε η μοναδική εταιρεία που έχουμε συμβάσεις με την κρατική εταιρεία πετρελαίου ενώ έχουμε και εξαγωγική δραστηριότητα σε προϊόντα πετρελαίου. Συνεργαζόμαστε με την EGPC και σήμερα είμαστε εδώ για να διερευνήσουμε και άλλες συνεργασίες στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, τη βιωσιμότητα, νέες τεχνολογίες ή η δέσμευση άνθρακα. Ακόμη δεν έχουμε κάποια συμφωνία αλλά διερευνούμε τις δυνατότητές μας».
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διατηρεί το ενδιαφέρον της για τον ενεργειακό τομέα με το βλέμμα και στην Αίγυπτο. Το παρών στο φόρουμ του Καΐρου έδωσε ο κ. Στάθης Νάτσης Executive Director Development στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος πραγματοποίησε και συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και ΑΠΕ της Αιγύπτου κ. Μαχμουτ Εσμάτ.
«Ήρθαμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες αποκλειστικά στον ενεργειακό τομέα. Να γνωρίσουμε το κανονιστικό της πλαίσιο και να επιλέξουμε τις κινήσεις μας. Έχουν εξαιρετικό δυναμικό στις ΑΠΕ αλλά έχουν έλλειμμα διασυνδέσεων, αλλά μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αίγυπτο. Δεν έχουμε και περιορισμό από τη συμφωνία με την Masdar για την Αίγυπτο, όπως έχουμε για Ελλάδα, Βουλγαρία και Πολωνία, όπου δεν μπορούμε να πάμε για τρία χρόνια», εξήγησε ο κ. Νάτσης.
Από τον όμιλο Κοπελούζου έδωσε το παρών ο κ. Ιωάννης Καρύδας Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου & Διευθύνων Σύμβουλος της ELICA, που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδος «GREGY».
Στη σημασία του «GREGY» προκειμένου η Αίγυπτος να παράγει ενέργεια για την Ευρώπη μίλησαν όλοι, τονίζοντας ότι αποτελεί ευκαιρία προκειμένου η Ευρώπη να απανθρακοποιήσει ταχύτερα το ενεργειακό της μείγμα, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της και να επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας της, αξιοποιώντας το πλούσιο «πράσινο» δυναμικό και τις διαθέσιμες εκτάσεις της Αιγύπτου.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από το «GREGY», είναι πολλαπλά και δεν θα είναι μόνο ενεργειακά και περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικο-οικονομικά, με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, με όφελος για τους καταναλωτές στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.
Επίσης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό έργο και το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία διαδρόμων Βορρά-Νότου και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.
Σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για το Ιατρικό Αθηνών, αποτελεί ο τομέας της υγείας στην Αίγυπτο, και ο όμιλος σχεδιάζει να ξεκινήσει τις επενδύσεις του από τα διαγνωστικά κέντρα και να προχωρήσει και στη συνδιαχείριση νοσοκομείων. Η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων του ελληνικού ομίλου στο πρόγραμμα Global Gateway επιταχύνει τον προγραμματισμό και οι πρώτες επενδύσεις θα γίνουν μέσα στο 2025 ενώ πραγματοποιούνται επαφές για συμπράξεις και με άλλους επενδυτές.
Σοφία Εφραίμογλου: Θα οργανώσουμε μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην Αίγυπτο το 2025
«Έγιναν με μεγάλη επιτυχία οι επιχειρηματικές συναντήσεις το πρωί, οι οποίες ήταν έκπληξη γιατί ήρθαν αιγυπτιακές επιχειρήσεις που δεν περιμέναμε και έγιναν συζητήσεις που είχαν ενδιαφέρον σε τομείς και υποδομών, και περιβαλλοντικών έργων και υγεία.
Η Αίγυπτος είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία που ήδη αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο όγκος του συνολικού διμερούς εμπορίου ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και σημαντική παρουσία ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, όπως οι πρόσφατες επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στον τομέα της υγείας, η επένδυση του Ομίλου V ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων και η ίδρυση της Antipollution Egypt σε συνεργασία με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, με στόχο την μετατροπή της Διώρυγας του Σουέζ στην πρώτη πράσινη διώρυγα έως το 2030», τόνισε η κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Όπως είπε στην ομιλία της είναι μεγάλη η σημασία της Τριμερούς Συνόδου που προηγήθηκε και τη χαρακτήρισε ορόσημο στην ενίσχυση των τριμερών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας. Το Επιχειρηματικό Φόρουμ, σημείωσε «ενσαρκώνει τη συλλογική μας δέσμευση για βαθύτερες συνδέσεις, την ενίσχυση του εμπορίου και τη δημιουργία ευκαιριών που ωφελούν τους λαούς και τις οικονομίες μας».
Τόνισε ότι η εδραιωμένη στενή σχέση των δύο χωρών μπορεί σήμερα να αποτελέσει τη βάση για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται. «Οι ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο είναι βαθιοί, υφασμένοι μέσα από αιώνες κοινής κουλτούρας, εμπορίου και αμοιβαίου σεβασμού.
Καθώς βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της Μεσογείου, μας υπενθυμίζεται η ευθύνη μας να αξιοποιήσουμε αυτές τις συνδέσεις για να χτίσουμε ένα ευημερούν μέλλον. Τα έθνη μας μοιράζονται όχι μόνο γεωγραφική εγγύτητα αλλά και ένα κοινό όραμα για συνεργατική προσέγγιση στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.
«Σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο, παρατηρούμε σημαντικό περιθώριο για επέκταση της συνεργασίας, σε τομείς όπως τα κλωστοϋφαντουργικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα βιομηχανικά αγαθά, τα τρόφιμα και τα ενδύματα. Σε ένα περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, οι προκλήσεις για το εξαγωγικό εμπόριο και τις επενδύσεις είναι υψηλές. Ωστόσο, ακριβώς υπό αυτές τις συνθήκες, η περιφερειακή οικονομική συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια. Πρόσφατα, οργανώσαμε μια ειδική ενημερωτική εκδήλωση για την αιγυπτιακή αγορά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα. Και σχεδιάζουμε να οργανώσουμε μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην Αίγυπτο το 2025.
Η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κάθε δράση και πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις επιχειρήσεις των τριών χωρών, προωθώντας την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία των οικονομιών μας».
Ahmed El Wakil: Ελάτε να επενδύσουμε μαζί στην Αφρική
Ο Ahmed El Wakil, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιμελητηρίων Αιγύπτου, τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι και πάλι, η χώρα των ευκαιριών στις υποδομές, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες και τη γεωργία και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα είναι γεγονός και όχι όνειρο. Και τόνισε ότι το νέο σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι η «Ελεύθερη Οικονομία της Αγοράς» και ο «Ιδιωτικός Τομέας» είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.
Σημείωσε ότι η Αίγυπτος εργάζεται σε έναν γρήγορο δρόμο δημιουργώντας ένα ελκυστικό επιχειρηματικό κλίμα, που βασίζεται στον εκσυγχρονισμό της επιχειρηματικής νομοθεσίας, των κανονισμών και των υποδομών της, στις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στην προσφορά συγκεκριμένων επιχειρηματικών ευκαιριών. Μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη χρυσή άδεια και την πολιτική ιδιοκτησίας της κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από ένα πακέτο τόνωσης μέσω μεγάλων έργων, όπως ο διάδρομος της διώρυγας του Σουέζ, η αποκατάσταση 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων, νέο κεφάλαιο, σύγχρονες υποδομές, όλα σε λίγα χρόνια.
«Με πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων και αυξανόμενο κατά κεφαλήν εισόδημα, η Αίγυπτος έχει τη μεγαλύτερη εγχώρια αγορά στην περιοχή. Αλλά πιο σημαντική είναι η θέση της Αιγύπτου ως σταυροδρόμι του εμπορίου. Βρίσκεται στη μέση όλων των εμπορικών διαδρομών, χάρη στη Διώρυγα του Σουέζ, διαθέτει ζώνες ελεύθερων συναλλαγών άνω των 3 δισεκατομμυρίων καταναλωτών (για την κατασκευή και την υπεργολαβία με 100% απαλλαγή από τελωνεία και μόνο 45% απαίτηση τοπικού συνεργάτη) συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΖΕΣ, του Αραβικού Κόσμου, της COMESA, της Mercusur, των ΗΠΑ και της Αφρικής», τόνισε ο κ. Ahmed El Wakil.
Απηύθυνε κάλεσμα για βιομηχανική παραγωγή στην Αίγυπτο, για από κοινού αύξηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες μέσω υπεργολαβίας προστιθέμενης αξίας, συναρμολόγησης ή επενδύσεων για να επωφεληθούν από τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου και για να υλοποιηθούν από κοινού έργα στην Αφρική όπου οι δέκα κορυφαίες αιγυπτιακές εταιρείες έχουν επενδύσει πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε 21 αφρικανικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι οι δράσεις αυτές υποστηρίζονται με 22 δισ. Ευρώ ευνοϊκών δανείων και εμπορικές και επενδυτικές εγγυήσεις από δωρητές και αναπτυξιακές τράπεζες και ταμεία.
Το επιχειρηματικό φόρουμ διοργάνωσε η Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Επιμελητηρίων Εμπορίου (FEDCOC) σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος , το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας , το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου. Το πρόγραμμα του φόρουμ περιλάμβανε b2b συναντήσεις μεταξύ Αιγυπτίων αφενός και Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών αφετέρου καθώς και συναντήσεις b2G.
Ακολούθησε συνέδριο στην διάρκεια του οποίου συμμετείχαν τέσσερις Αιγύπτιοι Υπουργοί (Δρ Rania Al Mashat, Υπουργός Σχεδιασμού, Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας, Δρ Mahmoud Esmat, Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , Δρ. Badr Abdel Atty, Υπουργός Εξωτερικών, Μετανάστευσης και κ. Eng. Karim Badawi, Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων), ο Ελληνας ΥΦΥΠΕΞ Κ. Κώστας Φραγκογιάννης και οι Κύπριοι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γεώργιου Παπαναστασίου και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου. Τέλος υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Ενώσεων Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου.
Διαβάστε επίσης:
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το ρολόι του αξίας $900.000 που σηματοδοτεί τη νέα εποχή του Meta