ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Κι ενώ το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μάχεται την κακοκαιρία, που προκαλεί βλάβες στο δίκτυο και αύξηση της ζήτησης και των τιμών ενέργειας, μια πολύπλευρή μάχη διαρκείας μαίνεται στην αγορά ενέργειας.
Στο επίκεντρο των ζυμώσεων και του προβληματισμού είναι η λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης, και το αίτημα για αναδρομική διόρθωση των τιμών ενέργειας που χρεώθηκαν το Νοέμβριο στην Αγορά Εξισορρόπησης.
Η αγορά ενέργειας είναι διχασμένη και η ΡΑΕ βρίσκεται στη μέση, ενώ τα παράπονα φτάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες και στην Κομισιόν.
Το αίτημα για αναδρομική διόρθωση των τιμών ενέργειας που χρεώθηκαν το Νοέμβριο στην Αγορά Εξισορρόπησης, δυναμιτίζει την αγορά Ενέργειας. Η διόρθωση ζητείται για τις 40 πρώτες ημέρες του target model, που δημιούργησαν πρόσθετα κόστη ύψους 128 εκατ. ευρώ στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές. Ακολούθησαν αγωγές στον ΑΔΜΗΕ και προσπάθεια της ΡΑΕ να βρει λύση.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η αγορά Εξισορρόπησης κόστισε σε 40 ημέρες 128 εκ. ευρώ στις 40 ημέρες που λειτουργεί το νέο σύστημα όταν για το σύνολο του 2019 το κόστος της ήταν 200 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα την 5η εβδομάδα λειτουργίας του Τarget Μodel, το κόστος της αγοράς Εξισορρόπησης εκτοξεύτηκε στα 57 εκατ. ευρώ, όταν και τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες μαζί είχε φτάσει αθροιστικά στα 71 εκατ ευρώ.
Για τα κόστη αυτά, από τη μια η ΕΒΙΚΕΝ οι βιομηχανικοί καταναλωτές, οι παραγωγοί ενέργειας και οι ΑΠΕ ζητούν από τη ΡΑΕ να αποφασίσει “αναδρομική διόρθωση” Και από την άλλη ο ΕΣΑΗ (οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας) προειδοποιεί τη ΡΑΕ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο, διότι θα άλλαζε αιφνιδίως και εκ των υστέρων τους ρυθμιστικούς κανόνες στους οποίους στηρίχθηκαν οι συμμετέχοντες κατά την κρίσιμη Ημέρα Κατανομής για να υποβάλλουν τις προσφορές τους. “Αυτό συνιστά συντριπτική παρέμβαση στην οικονομική τους ελευθερία αλλά και στη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη τους ότι η συμμετοχή τους στην αγορά θα γίνει με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει κατά τον χρόνο εκείνο και όχι με βάση κάποιους «άγνωστους» κανόνες που θα θεσπιστούν στο μέλλον”.
Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρός του, αποδίδει τις αυξημένες τιμές που έφτασαν στην αγορά Εξισορρόπησης το Νοέμβριο, στην συμπεριφορά των παραγωγών και έδωσε τα δεδομένα στη ΡΑΕ.
Οι μικροί προμηθευτές ενέργειας (οι μη καθετοποιημένοι) που κλήθηκαν να πληρώσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας το Νοέμβριο, έχουν ήδη κινηθεί νομικά εναντίον του ΑΔΜΗΕ και έχουν εκφράσει το αίτημα για αναδρομική διόρθωση των χρεώσεων στη ΡΑΕ.
Εν τω μεταξύ χθες, ολοκληρώθηκε το market test για την λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, και τα σχόλια όλων… έφτασαν στην DGCompetition για το πώς εξελίσσεται ο ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν αναφορές στον τρόπο λειτουργίας του target model και άλλοι αναφέρουν ότι ετοιμάζονται και καταγγελίες στην Κομισιόν.
ΕΒΙΚΕΝ: Η ΔΕΗ κερδίζει- δεν είναι εύλογο το υψηλό κόστος
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι το υψηλό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης δεν είναι «εύλογο» και είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής των προσφορών που ακολουθούν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης. Έκανε λόγο για χειραγώγηση των τιμών και όπως αναφέρει και η απόφαση της ΡΑΕ σε πολλά σημεία αφήνει ερωτηματικά για παραλείψεις στο σχεδιασμό της αγοράς, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί παρεμβαίνοντάς με τον τρόπο αυτόν στον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς.
Αν συγκριθούν οι τιμές στην αγορά εξισορρόπησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη φαίνεται η εμφανής χειραγώγηση των τιμών που επιχειρείται στην ελληνική αγορά, σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ, με στόχο να αυξηθούν οι τιμές στην αγορά και να επιβληθούν αυξήσεις έως και 40% στις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης.
Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά από τη ΡΑΕ αφού εξετάσει την έκταση και το οικονομικό αποτέλεσμα που έχουν επιφέρει οι προσφορές σε περισσότερα από ένα βήματα για την τεχνικά ελάχιστη παραγωγή, να προχωρήσει άμεσα σε αναδρομική διόρθωση αυτών.
ΕΣΑΗ: Να αντισταθμίσει η αγορά το ρίσκο των προμηθευτών σε περιόδους έλλειψης ευέλικτων μονάδων-Παράνομη η αναδρομική διόρθωση
Ακόμη και σε αγορές πιο ώριμες από την ελληνική και με μεγάλη ρευστότητα η αλλαγή των κανόνων χρειάζεται ένα διάστημα για να αφομοιωθεί από τους συμμετέχοντες, αναφέρει ο Γιώργος Στάμτσης Γενικό Διευθυντής του ΕΣΑΗ (Ενωση παραγωγών).
Όπως αναφέρει είναι σφάλμα, να συγκρίνονται τα αποτελέσματα της ελληνικής αγοράς εξισορρόπησης με στοιχεία από μια πρόσφατη έκθεση του ACER, και αναφέρεται στο ρόλο του ΑΔΜΗΕ.
” Τα στοιχεία από τη μελέτη του ACER αφορούν σε αγορές με αποκεντρωμένη κατανομή, όπου μόνο ένα μικρό μέρος της εξισορρόπησης γίνεται από τον Διαχειριστή. Για αυτό η πλέον κατάλληλη σύγκριση είναι μεταξύ της Ελληνικής και της Ιρλανδικής αγοράς εξισορρόπησης. Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι η αξία της αγοράς εξισορρόπησης ως κλάσμα της αξίας της αγοράς επόμενης ημέρας κινείται στο ίδιο επίπεδο και στις δύο χώρες. Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020 αυτό το κλάσμα στην Ιρλανδία κυμάνθηκε σε εύρος 0,158-0,214. Στην Ελλάδα αντίστοιχα είναι 0,262 για το τρίμηνο 11.2020-01.2021 και 0,162 τον Ιανουάριο 2021. Επιπλέον, οι μοναδιαίες χρεώσεις που περνάνε στους προμηθευτές για την κάλυψη του κόστους της ισχύος και ενέργειας της αγοράς εξισορρόπησης στη διάρκεια του 2021 είναι και στις δύο χώρες περίπου στα 9-10 €/MWh.
Σχετικά με το αίτημα αναδρομικής διόρθωσης των χρεώσεων σημείωσε: “Στην ακραία τους μορφή, οι αντιδράσεις στην αγορά εξισορρόπησης έχουν πάρει τη μορφή αιτήματος για αναδρομική εκκαθάριση αυτής της αγοράς. Εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η αγορά ξεκίνησε να λειτουργεί με κανόνες που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση επί μήνες και η τελική επιλογή βασίστηκε στη σχέση κόστους-οφέλους. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις επιλογές οι οποίες καταργήθηκαν με την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ. Συνεπώς, η όποια προσπάθεια για αναδρομικό υπολογισμό των αποτελεσμάτων της αγοράς εξισορρόπησης δεν αποβλέπει στην προστασία κάποιων συμμετεχόντων που ισχυρίζονται ότι αδικήθηκαν, αλλά στην αναίτια, νομικά έωλη και μεθοδολογικά προβληματική εκ των υστέρων ανατροπή οικονομικών αποτελεσμάτων. Αποτελέσματα που διαμορφώθηκαν από τη συμμετοχή των παικτών σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θέσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και έχουν εξειδικευτεί από τους εγκεκριμένους από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ Κανονισμούς.
Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι το target model καθιστά παράνομη την αναδρομική «διόρθωση» όλων των στοιχείων που αποτελούν το πλαίσιο αγοράς για τη συγκεκριμένη ημέρα. Κι αυτό διότι θα άλλαζε αιφνιδίως και εκ των υστέρων τους ρυθμιστικούς κανόνες στους οποίους στηρίχθηκαν οι συμμετέχοντες κατά την κρίσιμη Ημέρα Κατανομής για να υποβάλλουν τις προσφορές τους.. Αυτό συνιστά συντριπτική παρέμβαση στην οικονομική τους ελευθερία αλλά και στη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη τους ότι η συμμετοχή τους στην αγορά θα γίνει με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει κατά τον χρόνο εκείνο και όχι με βάση κάποιους «άγνωστους» κανόνες που θα θεσπιστούν στο μέλλον.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία