ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κινούμενη άμμος είναι η αγορά ενέργειας το επόμενο διάστημα, καθώς οι εταιρείες του κλάδου, καλούνται να λειτουργήσουν σε νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσουν πολλαπλές αλλαγές, αυξημένα κόστη και εξαντλημένους οικονομικά πελάτες.
Το υψηλό κόστος ενέργειας, οι μεγάλες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των πελατών που αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα, η εξάλειψη των εκπτώσεων λόγω του νέου Μηχανισμού που εστάλη στην Κομισιόν, και η ενσωμάτωση του κόστους της ρήτρας στην KWh, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που φέρνει νέες αυξήσεις στις τιμές.
Σε μια αγορά που τα υψηλά κόστη ενέργειας δημιουργούν βουνά οφειλών, ο κίνδυνος και η βλάβη, μοιράζεται σε καταναλωτές και εταιρείες προμήθειας και σε μια εποχή που η κυβέρνηση και οι δικαστικές αποφάσεις στρέφονται στην προστασία του καταναλωτή, το βάρος προς τις εταιρείες προμήθειας μεγαλώνει. Την ίδια στιγμή ενώ η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να εξασφαλίσει έσοδα από τους παραγωγούς ενέργειας για να αυξήσει τις επιδοτήσεις, αυτή η κίνηση μπορεί να φέρει νέες αυξήσεις στην KWh, εξαλείφοντας τις εκπτώσεις.
Την ίδια στιγμή, η χθεσινή πρώτη απόφαση για προσωρινή διαταγή για την προστασία ευάλωτων καταναλωτών από τις αποκοπές ρεύματος μέχρι τις 6/7, ανοίγει το δρόμο για ανάλογες αιτήσεις και από άλλους καταναλωτές, δημιουργώντας κίνδυνο μεγαλύτερης αύξησης των ληξιπρόθεσμων και τον κίνδυνο για domino effect. Και ενώ το ενεργειακό κόστος, επιδιώκεται να μειωθεί για τους καταναλωτές με τις επιδοτήσεις, για τις εταιρείες προμήθειας παραμένει υψηλό, και απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια κίνησης για να αγοράζουν την ενέργεια στην υψηλή τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και ακόμη μεγαλύτερα για να προπληρώνουν τις επιδοτήσεις.
Η αύξηση των επιδοτήσεων, θα υποχρεώνει τις εταιρείες να χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια κίνησης για να καλύπτουν τα ποσά των επιδοτήσεων, πριν αυτά τους αποδοθούν από την πολιτεία. Έτσι, στην περίπτωση που δεν τους επιστρέφονται αυτά τα ποσά από την πολιτεία πολύ πιο σύντομα από τώρα (ακόμη και μόλις μία εβδομάδα αργότερα), τότε η ήδη περιορισμένη ρευστότητά τους θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση.
Αλλαγές στην πολιτική εκπτώσεων και συνθήκες αύξησης της τιμής της ενέργειας
Το υπουργείο Ενέργειας στην προσπάθειά του να αυξήσει τα ποσά των επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές, προτείνει το Μηχανισμό Χονδρεμπορικής, ώστε οι παραγωγοί Ενέργειας, να λαμβάνουν ως αποζημίωση ένα μέρος των εσόδων της ενέργειας που διαθέτουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, και το υπόλοιπο να το αποδίδουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Η παρέμβαση, που ήδη έχει αποσταλεί στην Κομισιόν, εφόσον και αν εγκριθεί και εφαρμοστεί, δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα, με βάση τα οποία θα πρέπει οι εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους. Και επειδή με την αφαίρεση των όποιων “υπερεσόδων” από την ηλεκτροπαραγωγή, για τους καθετοποιημένους ομίλους χάνεται μία σημαντική μερίδα πόρων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για κεφάλαια κίνησης, αλλά και για την παροχή εκπτώσεων στους πελάτες τους (είτε άμεσων είτε μέσω των σταθερών τιμολογίων) η εμπορική πολιτική τους, θα αλλάξει και θα έρθουν αυξήσεις.
Όμως, αναφέρουν πηγές ότι αν η νέα νομοθετική ρύθμιση εγκριθεί, θα εκλείψει από την αγορά ενέργειας η δυνατότητα εκπτώσεων των καθετοποιημένων παραγωγών και έτσι τελικά η ελάφρυνση από την επιδότηση θα εξουδετερωθεί από την ακριβότερη τιμή που θα φτάνει στον καταναλωτή.
Την ίδια στιγμή αν και η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν μπορεί να εξαφανιστεί ως κόστος, (αφού δεν έχει γίνει δεκτό από την Κομισιόν το πλαφόν ενέργειας για τους προμηθευτές και θα συνεχίσουν να την αγοράζουν στην υψηλή τιμή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας), πηγές αναφέρουν ότι ετοιμάζονται αλλαγές στον τρόπο που θα εμφανίζεται ή θα υπολογίζεται στους λογαριασμούς.
Η τυπική «απόσυρση» της ρήτρας αναπροσαρμογής, θα φέρει πρόσθετες αλλαγές αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο η ΡΑΕ να τροποποιήσει τον Κώδικα Προμήθειας ώστε να αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς ρεύματος, για διάστημα ενός χρόνου, η διακριτή χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής.
Το κόστος της ρήτρας όμως θα παραμείνει, απλά θα απεικονίζεται στους λογαριασμούς με άλλο τρόπο. Δηλαδή οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν την τιμή της κιλοβατώρας, με βάση προφανώς το κόστος αγοράς του ρεύματος στη χονδρική, εφόσον ενημερώσουν έγκαιρα τον πελάτη τους. Το καθεστώς αυτό δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στα εμπορικά τμήματα των εταιρειών ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί τι θα γίνει και πώς θα αλλάζουν οι τιμές, αν υπάρξει κάποια νέα εκτόξευση των διεθνών τιμών αερίου…