ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο άτσαλος πωλητής της Intralot, γιατί ο Περιστέρης δεν πουλάει Αττική Οδό, οι αιχμές Εξάρχου – Καραβία, οι αγαπημένοι τραπεζίτες του Πόλσον, η διπλή επιτυχία του Shopflix, τι τρέχει με την Εθνική Ασφαλιστική, ο Έλληνάρας εφοπλιστής και οι Χούθι, και τι λέει ο Στουρνάρας στο My story
«Στη ΔΕΛΤΑ δεν έχουμε γάλα γιατί οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους…» είχε πει το περασμένο καλοκαίρι από το βήμα του συνεδρίου της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο επικεφαλής της Vivartia, Θανάσης Παπανικολάου περιγράφοντας τα προβλήματα στον κλάδο της γαλακτοπαραγωγής λόγω εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών.
Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά η εικόνα στον κλάδο γαλακτοπαραγωγής παραμένει ζοφερή με τους αγελαδοτρόφους να κρούουν σήμα κινδύνου για την ελληνική παραγωγή γάλακτος βάζοντας μάλιστα στο «κάδρο» και τις γαλακτοβιομηχανίες ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia και την Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Μειώσεις τιμών στους κτηνοτρόφους, αυξήσεις στο ράφι
Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, που εκπροσωπεί το 30% των Ελλήνων παραγωγών, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στις δύο γαλακτοβιομηχανίες την ώρα που ο κλάδος της γαλακτοκομίας βρίσκεται σε μια περιδίνηση με την εκτόξευση του κόστους, τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, τη μεγάλη άνοδο των τιμών στο ράφι και τη μείωση της κατανάλωσης.
«Καταγγέλλουμε επώνυμα τις γαλακτοβιομηχανίες Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς) και ΔΕΛΤΑ για τις μειώσεις που πραγματοποίησαν στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος για το μήνα Δεκέμβριο! Καταγγέλλουμε ανοιχτά τη δεδηλωμένη πρόθεση τους για περαιτέρω μειώσεις τους επόμενους μήνες!
Προειδοποιούμε το σύνολο των υπόλοιπων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών να μην παρασυρθούν επιπόλαια σε παρεμφερείς τακτικές που είναι εγκληματικές για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, αφού η εθνική αγροτική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κτηνοτροφία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ενωσης.
Τονίζουν ότι οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές αυξήσεις στο ράφι για τα γαλακτοκομικά προϊόντα την ώρα που γίνονται μειώσεις στις τιμές των Ελλήνων κτηνοτρόφων ενώ παράλληλα «φωτογραφίζουν» ελληνοποιήσεις και κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών.
Από τα πυρά των γαλακτοπαραγωγών δεν ξεφεύγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία κατηγορεί για αδιαφορία αλλά και έλλειψη εθνικού σχεδιασμού, που θα προστατεύσει την πρωτογενή παραγωγή.
Πτώση παραγωγής και μαζικές σφαγές το 2022 λόγω αδυναμίας σίτισης των ζώων
«Είναι γεγονός ότι εδώ κι έναν χρόνο ζούμε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο, λόγω των διεθνών εξελίξεων που έχουν οδηγήσει σε ισχυρές ανατιμήσεις αγαθών και προϊόντων, πρωτίστως λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Είναι επίσης γεγονός, ότι σε αναντίστοιχο βαθμό πλήττεται η πρωτογενής παραγωγή, με την κτηνοτροφία να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος.
Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί, με αυξήσεις που υπερβαίνουν το 70%, ενώ οι ανατιμήσεις στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου πλαισιώνουν την εικόνα των υπέρμετρων οικονομικών απαιτήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος», τονίζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.
Καταγγέλλουν δε ότι σε αυτή συγκυρία οι γαλακτοβιομηχανίες ανταποκρίθηκαν με καθυστέρηση- σε αντίθεση με τις διεθνείς γαλακτοβιομηχανίες- αλλά και όταν το έπραξαν αυτό έγινε με χαρακτηριστική βραδύτητα και διστακτικότητα προσαρμογής σε βιώσιμες τιμές για τον παραγωγό. «Ηχηρό αποτέλεσμα αυτής της μεθοδολογίας ήταν η πτώση κατά περίπου 10% στο παραγόμενο αγελαδινό γάλα για το έτος 2022 έναντι του 2021 στην χώρα μας, λόγω αδυναμίας ικανοποιητικής σίτισης των ζώων και των μαζικών σφαγών».
Επιπλέον κάνουν λόγο για χρήση εισαγόμενου συμπυκνώματος αντί του φρέσκου ελληνικού γάλακτος σε μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων. Όπως τονίζουν, «αυτό καταδείχτηκε κάτι παραπάνω από μια βολική συνήθεια για κάποιες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ενώ η απουσία ελέγχου και η ανεύθυνη εταιρική στάση που έχει καταστήσει την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού μάλλον τον κανόνα, παρά την εξαίρεση, οδήγησαν σε πρωτοφανή φαινόμενα ασυδοσίας».
Πέντε κρίσιμα ερωτήματα
Θέτουν δε πέντε κρίσιμα ερωτήματα:
• Πώς είναι δυνατόν η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος να επαρκεί για το 1/3 των καταναλωτικών μας αναγκών σε γαλακτοκομικά και σχεδόν όλα τα σχετικά προϊόντα στο ράφι να αναγράφουν ότι παράγονται «αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα»;
• Πώς είναι δυνατόν εισαγόμενα τυριά να ανασκευάζονται και να χρησιμοποιούν παραπλανητικά για το κοινό προσωνύμια όπως «Τρικαλινό», «Μακεδονικό» κοκ;
• Πώς είναι δυνατόν οι τιμές του ελληνικού νωπού γάλακτος να καθορίζονται ευθέως και ανταγωνιστικά προς τα εισαγόμενα συμπυκνώματα υψηλής θερμικής επεξεργασίας;
• Πώς είναι δυνατόν οι γαλακτοβιομηχανίες να επικαλούνται ότι τους περισσεύει το ελληνικό γάλα σε μια χώρα εξόχως ελλειμματική στην παραγωγή του;
• Πώς είναι δυνατόν οι καταναλωτές να βιώνουν πολλαπλές αυξήσεις στο ράφι την ώρα που γίνονται μειώσεις στις τιμές των Ελλήνων κτηνοτρόφων;
Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας προχωρά άμεσα σε σύγκληση πανελλήνιας συνάντησης των Ελλήνων κτηνοτρόφων της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και σε δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού ενώ απευθύνει έκκληση στο καταναλωτικό κοινό «να αποδοκιμάσει έμπρακτα αυτούς που συνειδητά και αναίσχυντα καταστρέφουν την ίδια εθνική παραγωγή που τους οδήγησε σε ισολογισμούς και κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων».
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της
- Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
- F1 – Ferrari: Ο Έλκαν υποδέχτηκε τον Χάμιλτον – mononewsTV