Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για παραβατικές συμπεριφορές, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από ελέγχους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στους παρόχους του. Οι έλεγχοι, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από το 2015 σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών του Οργανισμού, ανέδειξαν δεκάδες νέες περιπτώσεις παραβάσεων σε φαρμακεία, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτές και σκευάσματα ειδικής διατροφής για καρκινοπαθείς, οι οποίες μεταφράζονται ως απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

Οι αποκαλύψεις αυτές δεν αποτελούν έκπληξη για τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει επανειλημμένως επισημάνει τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα συνταγογράφησης και έχει προτείνει ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να έχουν άμεση επίδραση στην ορθολογική συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) είχε επισημάνει τις «τρύπες» που υπάρχουν στο σύστημα, ενώ κατετέθη και σχετικό υπόμνημα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά από διερευνητική εργασία που διεξήχθη προκειμένου να διευκρινιστεί εάν υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων με τρόπο μη συμβατό με τις εγκεκριμένες ενδείξεις, τις συνιστώμενες δόσεις, τη συχνότητα και διάρκεια θεραπείας κτλ., διαπιστώθηκε ότι το σύστημα επιτρέπει τη συνταγογράφηση αυτή χωρίς καν να ενημερώνει τον συνταγογράφο γιατρό.

Τους παραβάτες αυτή τη φορά έφερε στην επιφάνεια η νέα διαδικασία στατιστικής μεθοδολογίας ελέγχου 5 σημείων των συμβεβλημένων παρόχων που έχει υιοθετήσει ο ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα πρώτα 472 ιδιωτικά φαρμακεία που ελέγχθηκαν πανελληνίως (συνολικά 10.397) προέκυψε ότι επιβάλλεται περαιτέρω έλεγχος σε 63 από αυτά, τα οποία παραπέμφθηκαν στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσά της συγκεντρωτικής κατάστασης ανά ημέρα, αξιοσημείωτη αύξηση της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των συνταγών που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Παρόμοιες περιπτώσεις αναδείχθηκαν και σε διαγνωστικά εργαστήρια, σε φυσιοθεραπευτήρια και σε σκευάσματα ειδικής διατροφής.

Η φαρμακοβιομηχανία χαιρέτισε επισήμως τις προσπάθειες του ΕΟΠΥΥ εκφράζοντας, ωστόσο, την αγανάκτησή της για την επικράτηση της λογικής των clawback.

«Μια εσφαλμένα προσδιορισμένη ανεπαρκής δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην οποία προστίθενται και οι συνταγογραφικές ατασθαλίες διάφορων επιτήδειων έχει οδηγήσει τη φαρμακευτική αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης αφού διαθέτει πλέον 1 στα 3 φάρμακα δωρεάν (από 1 στα 4 το 2017), καλύπτοντας μεταξύ άλλων το 100% της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων. Η έννοια της προβλεψιμότητας που συνδέεται άρρηκτα με την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου έχει εκλείψει πλήρως, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο σχεδιαζόμενες επενδύσεις, θέσεις εργασίας αλλά πάνω από όλα την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα αλλά και σε μελλοντικά φάρμακα», αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Παράλληλα τονίζει την ανάγκη να προσδιοριστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες και να καταστεί η πολιτεία συνυπεύθυνη για τον έλεγχο αυτής, ζητώντας η «συνευθύνη» στο clawback να εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο «δόκανο» φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτήρια για παραπεμπτικά χιλιάδων ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ : Εγκρίθηκε στην Ευρώπη βιο-ομοειδές του Humira

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιασώ: Αύξηση 93,42% στα κέρδη μετά την πώληση της Ιασώ General