Σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου θα προχωρήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με το νέο έτος.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις αρχικά θα είναι στοχευμένες κυρίως σε περιοχές που ο αριθμός των ατυχημάτων είναι μεγάλος (όπως για παράδειγμα η Κρήτη) ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι κάτοχοι οχημάτων θα δουν αυξήσεις στα συμβόλαιά τους αλλά φαίνεται ότι θα είναι μικρότερες.

1

Πηγές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 4%-6%, ενώ δεν αποκλείουν στις περιοχές που τα τροχαία ατυχήματα είναι σε έξαρση, οι αυξήσεις να πλησιάσουν ακόμα και το 10%.

Στελέχη της αγοράς επίσης σημειώνουν ότι «από το 2022 παρατηρούνται όλο και πιο συχνά ανατιμήσεις στα συμβόλαια, με το μεγαλύτερο κύμα να καταγράφεται το 2023 ενώ και το 2024 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα στο αυτοκίνητο».

Πηγές επίσης αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων και ο μεγάλος αριθμός ατυχημάτων, αποτελούν το…εκρηκτικό κοκτέιλ που οδήγησαν τις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ασφαλίστρων, ενώ και το 2024 το κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί.

Τι δείχνει έρευνα για το 2023

Διαφωτιστικά είναι τα ευρήματα έρευνας της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών Pricefox, καθώς έδειξε σημαντικές αυξήσεις στα συμβόλαια αυτοκινήτου, ειδικά όσον αφορά τα βασικά συμβόλαια.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 23 μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών και έδειξε το αυξημένο κόστος ανταλλακτικών καθώς και τα συχνότερα ατυχήματα έχουν οδηγήσει σε αύξηση ασφαλίστρων γύρω στο 13%. Με τις αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν το 40% στο βασικό πακέτο.

Το βασικό πακέτο ασφάλειας αυτοκινήτου περιλαμβάνει τις ελάχιστες καλύψεις που είναι υποχρεωτικές από το νόμο και αφορούν την κάλυψη αστικής ευθύνης και την κάλυψη φροντίδας ατυχήματος.

Για τα βασικά πακέτα ασφάλισης (την ελάχιστη από το νόμο ασφάλεια) η έρευνα δείχνει ότι στην Αθήνα οι τιμές παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 13%.

Όμως τη μεγαλύτερη αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου καταγράφει η Θεσσαλονίκη με αυξήσεις που ξεπερνούν το 13% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 40%.

Τρίτη ακολουθεί η Λάρισα με αυξήσεις που ξεπερνούν το 10% και κάποιες φορές αγγίζουν σχεδόν το 30%.

Τι γίνεται με τα ανασφάλιστα οχήματα

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί το φαινόμενο με τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρουν τα στοιχεία πάνω από 1 στα 10 αυτοκίνητα ή μηχανές που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν έχουν συμβόλαιο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει το αυτοκίνητό τους αν εμπλακούν σε ατύχημα με ένα όχημα ανασφάλιστο, να βρεθούν μπροστά σε μια απίστευτη ταλαιπωρία.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στους δρόμους της χώρας μας κυκλοφορούν ανασφάλιστα πάνω από 500.000 – 600.000 οχήματα, γεγονός που κίνησε την ΑΑΔΕ να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η νέα πλατφόρμα, που βρίσκεται στα σκαριά, θα “τρέξει” από την ΑΑΔΕ και θα συγκεντρώνει στοιχεία από πολλές υπηρεσίες, ώστε να βλέπει αυτόματα τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους.

Συγκεκριμένα, η νέα πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία από:

-το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ,

-το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,

-το μητρώο με τα κλεμμένα οχήματα που διαθέτει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

-το μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών,

-των οχημάτων που έχουν σταλεί για ανακύκλωση /απόσυρση

– το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοκίνητα: Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Τι να περιμένουν οι ιδιοκτήτες το 2024

Άλμα 10,7% στην παραγωγή ασφαλίστρων στο 8μηνο

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια για φυσικές καταστροφές