• Business

    Αύξηση των εσόδων αναμένει η Noval Property – Πώς προχωρούν οι επενδύσεις 320 εκατ.

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property


    Σημαντική αύξηση εσόδων από μισθώματα αναμένει το δεύτερο εξάμηνο η Noval Property, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ης διοίκησης της ΑΕΕΑΠ με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

    «Στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά τάση που θα επικρατήσει και στο υπόλοιπο του έτους λόγω των καινούριων ενοικιαστών που θα εγκατασταθούν στα project μας. Τα έσοδα από τα ενοίκια θα είναι αυξημένα καθώς οι νέες μισθώσεις θα είναι περίπου 30% ακριβότερες», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property, Παναγιώτης Καπετανάκος.

    Η ΑΕΕΑΠ τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 320 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2028.

    Στο τέλος του 2024 παραδίδει το πρώτο συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων που ανέπτυξε στο κέντρο της Αθήνας η Noval Property.

     Το 30% του συγκροτήματος στο Μετς έχει μισθωθεί σε Έλληνες και ξένους μισθωτές υψηλού εισοδήματος, σε τιμές πολύ υψηλότερες της μέσης τιμής ενοικίασης.

    Παράλληλα, η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με σκοπό τη μίσθωση των υπόλοιπων δύο κτιρίων του πρώην εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι, αφού δύο από τα τέσσερα κτίρια του γραφειακού campus του Grid (όπως ονομάζεται το έργο) έχει προμισθωθεί στην ΕΥ.

    Να σημειωθεί εδώ ότι, στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης του επενδυτικού της πλάνου, η θυγατρική που ελέγχει τη συγκεκριμένη ανάπτυξη έχει υπογράψει νέο ομολογιακό δάνειο με την Τράπεζα Πειραιώς με τη συμμετοχή και του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 127 εκατ. από τον Σεπτέμβριο του 2023.

    Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο στην Πειραιώς – επένδυση ύψους τουλάχιστον 170 εκατομμυρίων –, η Noval αναμένει να περάσει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, στάδιο που θεωρείται ότι θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

    Εντός του Ιουνίου η ΑΕΕΑΠ υπέγραψε τη σύμβαση για την δεύτερη φάση της ανακατασκευής του εξαώροφου κτιρίου γραφείων με δύο υπόγεια επί της Κηφισίας 199 στο Μαρούσι, με τη Μπαλλιάν Τεχνική.

    Το ακίνητο θα είναι το πρώτο χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί ο ενοικιαστής του. Στο μέτωπο των εμπορικών αποθηκών, η Noval Property παρέδωσε τον Ιανουάριο στη Seagull το νέο κτίριο logistics, το οποίο πιστοποιήθηκε πρόσφατα κατά LEED Gold.

    Αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες το β’ εξάμηνο

    Η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις της τάξης των 25 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά έως το τέλος της χρήσης.

    Τα έσοδα από μισθώσεις ενισχύθηκαν κατά 15% χάρη και στις επιδόσεις των εμπορικών κέντρων (για παράδειγμα το River West είχε άνοδο του τζίρου των καταστημάτων κατά 18% το πρώτο εξάμηνο), ενώ η Noval πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της νέους μισθωτές, αύξησε την πληρότητα στα ακίνητα εισοδήματος στο 98,4% και προχώρησε σε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων.

    Η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 9,4 εκατ. ευρώ, το ίδιο διάστημα.

    Επίσης, η εσωτερική λογιστική αξία της ΑΕΕΑΠ αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο στα 494 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

    Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΕΕΑΠ, πηγές της διοίκησης ανέφεραν στο mononews ότι «η μετοχή έχει πάει καλά, δεδομένων των συνθηκών.

    Η πτώση οφείλεται στη γενικότερη αποτίμηση των εταιρειών ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων έχει οδηγήσει σε μεγάλα discounts της τιμής διαπραγμάτευσης κάθε μετοχής.

    Διαβάστε επίσης:

    Πού φτάνουν οι ετήσιες αποδοχές των εργαζόμενων σε 62 εισηγμένες εταιρείες και τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ