Σε θετικό έδαφος, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, κινήθηκε η ελληνική οινοπαραγωγή για το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιεύει ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Για το περασμένο έτος, η ελληνική οινοπαραγωγή αυξήθηκε κατά 8,13%, παρότι η πρώτη εκτίμηση που είχε σταλεί στην Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, προέβλεπε παραγωγή της τάξης των 1.710.400 χιλιόλιτρων (πτώση της τάξης του 25,09%).

1

Σύμφωνα με την οριστική καταγραφή της οινοπαραγωγής, που βασίζεται στις Δηλώσεις Παραγωγής και Συγκομιδής, η παραγωγή κρασιού στη χώρα μας ανήλθε στα 2.468.945 χιλιόλιτρα.

Η περισσότερη ποσότητα αφορά τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη και φτάνει τα 1.627.959 χιλιόλιτρα ή το 65,93% της συνολικής παραγωγής, ακολουθούν οι οίνοι ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) με 415.886 χιλιόλιτρα ή 16,84% της παραγωγής και οι Ποικιλιακοί οίνοι με 222.149 χιλιόλιτρα ή 8,9% της συνολικής παραγωγής.

Τέλος, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ «ο αριθμός των οινοποιείων (κυρίως μικρών) που πλέον εντάσσεται στην υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Παραγωγής συνεχώς αυξάνει, ως αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης τους από τις κατά τόπου ΔΑΟΚ, με αποτέλεσμα τη ρεαλιστικότερη απεικόνιση των μεγεθών της ελληνικής οινοπαραγωγής».

Διαβάστε επίσης:

Μικρότερος ο κίνδυνος διαβήτη για όσους πίνουν κρασί με το φαγητό τους