ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το στοίχημα των υψηλών ταχυτήτων ίντερνετ να είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα για την ανάπτυξη της χώρας, το ενδιαφέρον των εταιρειών που θέλουν να…συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι διαρκώς μεγαλώνει, αυξάνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο και τον ανταγωνισμό.
Δυναμικά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών δεν έχουν μπει μόνο οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αλλά και άλλες εταιρείες, οι οποίες βλέπουν μέσα από αυτό μια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδα και το αποτύπωμά τους.
Και η πολιτεία όμως συμμετέχει σε αυτόν τον αγώνα. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Smart Readiness, που έχει ως βασικό σκοπό την κάλυψη με οπτική ίνα περίπου 120.000 κτιρίων. Η συγκεκριμένη δράση έχει τη μορφή επιδότησης, δηλαδή είναι κάτι σαν το market pass, με το συνολικό ύψος των επιταγών να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
ΟΤΕ, Vodafone και…United Fiber
Οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Nova και Vodafone έχουν εξαγγείλει πρόγραμμα επενδύσεων περίπου 5 δις. ευρώ για την πενταετία. Κατά την διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα τριμήνου του ΟΤΕ πριν από περίπου ένα μήνα, ο CEO κ. Μιχάλης Τσαμάζ είχε τονίσει ότι ο ανταγωνισμός μεγαλώνει ωστόσο ο όμιλος συνεχίζει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, αλλά και να παρέχει τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες.
O κ. Τσαμάζ είχε επισημάνει ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει την στρατηγική στην ανάπτυξη του FFTH μεγαλώνοντας το αποτύπωμά της στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, λέγοντας ότι στόχος είναι να φτάσει τα 1.4 εκατ. σπίτια μέχρι το τέλος του έτους. Στο τρίμηνο, οι πελάτες FTTH του ΟΤΕ κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ, κατά 29.000, με τη συνολική συνδρομητική βάση να αγγίζει τους 166 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 18% από 12% ένα χρόνο νωρίτερα.
Την στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει και η Vodafone η οποία μέχρι το 2025 αναμένεται να διαθέτει 800.000 γραμμές οπτικής ίνας (FTTH), έχοντας ήδη ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ προς αυτή τη κατεύθυνση. Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης, λίγους μήνες νωρίτερα είχε πει ότι η Vodafone θα δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, η οποία θα είναι αποκλειστικά για οπτικές ίνες.
Πρόσφατα μάλιστα η Vodafone ολοκλήρωσε σημαντικό έργο υποθαλάσσιων και χερσαίων υποδομών οπτικών ινών στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι οι χρήστες του δικτύου της στα νησιά του Αιγαίου να έχουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες δεδομένων έως 1Gbps, σε μια επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ, με την οποία καλύπτονται 670 χλμ υποβρύχιου και 800 χλμ υπόγειου καλωδίου.
Αυτό που αναμέναμε από τη Vodafone, την σύσταση δηλαδή εταιρείας για οπτικές ίνες, το πραγματοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Nova. Η United Group πριν μερικές ημέρες παρουσίασε τη νέα εταιρεία United Fiber, πρώην Hellenic Open Fiber.
Σκοπός της νέας εταιρείας είναι να επιταχύνει την υλοποίηση της επένδυσης για την κατασκευή του δικού της υπερσύγχρονου και εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που ξεπερνά τα 22.000 χλμ., με στόχο να καλύψει 1,6 εκατ. νοικοκυριά στην Ελλάδα έως το 2027. H United Group θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, και για αυτό έχει εξαγγείλει επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για ανάπτυξη οπτικής ίνας για το σπίτι (Fiber to the Home), αλλά και δικτύων 5G.
Ταυτόχρονα δυναμικά στο παιχνίδι έχει μπει και η Inalan, η οποία στοχεύει να φτάσει τις 1,6 εκατ. συνδέσεις μέχρι το 2030. Μάλιστα πρόσφατα ο Jason Cogley Managing Director της Fiera Infrastructure, καναδικό fund που έχει επενδύσει στην εταιρεία, έκανε λόγο για επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της Islalink αλλά και της Inalan. Μέχρι σήμερα η Inalan αριθμεί πάνω 10.000 συνδρομητές, ωστόσο το καναδικό fund θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην χώρα.
Παράλληλα το καναδικό fund Fiera, μέσω της Islalink, κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία το νέο σύγχρονο σύστημα μεταφοράς δεδομένων IONIAN (δίκτυο οπτικών ινών) που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία για την παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότητας στη χονδρική.
Η νέα συμφωνία της Grid και η ΤΕΡΝΑ Fiber
Σε μία σημαντική συμφωνία προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.
Συγκεκριμένα η Grid κατέληξε σε συμφωνία με την Tamares Telecom για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών ANDROMEDA, που θα διασυνδέει την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ θα προσφέρει προηγμένες λύσεις μεταφοράς δεδομένων, μέσα από τη δημιουργία μίας νέας τηλεπικοινωνιακής γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Το σύστημα ANDROMEDA θα δημιουργήσει μία εναλλακτική κρίσιμη διέλευση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, μεγάλης γεωπολιτικής αξίας.
Παράλληλα και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη, σε συνεργασία με την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, μπαίνει δυναμικά στις οπτικές ίνες.
Ο λόγος για την νέα εταιρεία, ΤΕΡΝΑ Fiber η οποία συστάθηκε κυρίως για να αναλάβει να τρέξει το giga project του Ultra Fast Broadband, που έχουν αναλάβει κοινοπρακτικά ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom.
Η Τέρνα Ενεργειακή, σε κοινοπραξία με την Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, έχει οριστεί ανάδοχος σε τέσσερα από τα επτά Lots του Ultra Fast Broadband, ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ. Στα υπόλοιπα τρία Lots ανάδοχος έχει οριστεί ο ΟΤΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν σε περίπου ένα μήνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η νέα εταιρεία μπορεί να συστάθηκε με σκοπό να τρέξει το UFBB, όμως δεν αποκλείεται να κυνηγήσει μελλοντικά περισσότερα έργα οπτικών ινών και ICT.
Διαβάστε επίσης:
Smart Readiness: Οπτική ίνα σε 120.000 κτίρια – Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις για το voucher
ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Επενδύσεις σε οπτικές ίνες και η «νέα» πηγή εσόδων