ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Οι Ρώσοι μεγιστάνες εισέπραξαν δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα καθώς οι εταιρείες τους αύξησαν τις πληρωμές εν μέσω της αποκλιμάκωσης της οικονομικής αβεβαιότητας για τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Τουλάχιστον δώδεκα επιχειρηματίες κέρδισαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Πολλοί έχουν στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων λόγω του πολέμου που συνεχίζεται για τρίτο χρόνο.
Ο Βαγίτ Αλεκπερόφ, βασικός μέτοχος και πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil PJSC, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με περίπου 186 δισεκατομμύρια ρούβλια σε μερίσματα. Βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δισεκατομμυριούχοι Αλεξέι Μορντάσοφ, της Severstal PJSC, και Βλαντίμιρ Λίσιν, της Novolipetsk Steel, ακολουθούν με έσοδα από μερίσματα 148 δισεκατομμύρια και 121 δισεκατομμύρια ρούβλια αντίστοιχα. Ο Μορντάσοφ βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ, ενώ ο Λίσιν δεν υπόκειται σε κανένα σημαντικό περιορισμό.
Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τον σύμμαχο του Πούτιν, δισεκατομμυριούχο Γκενάντι Τιμτσένκο και την Τατιάνα Λιτβινένκο, η οποία έλαβε μερίδιο στην PhosAgro PJSC προτού ο σύζυγός της Βλαντίμιρ τεθεί υπό κυρώσεις στις ΗΠΑ το 2023.
Ο Βλαντίμιρ Λιτβινένκο είναι πρύτανης του Μεταλλευτικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου ο Πούτιν έλαβε διδακτορικό το 1997 και ήταν διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου στην πόλη κατά τη διάρκεια τριών εκλογικών αναμετρήσεων.
Η ρωσική οικονομία ανέκαμψε
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή του Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία, ωθώντας πολλές εταιρείες να αναστείλουν τις πληρωμές μερισμάτων λόγω της αβεβαιότητας για μια πιθανή οικονομική κατάρρευση. Αυτοί οι φόβοι δεν επαληθεύτηκαν καθώς η ρωσική οικονομία προσαρμόστηκε σταδιακά στις νέες συνθήκες και οι εξαγωγείς βρήκαν εναλλακτικές αγορές.
Μετά τη συρρίκνωση της τον πρώτο χρόνο από την έναρξη του πολέμου, η ρωσική οικονομία παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη καθώς η κυβέρνηση δαπάνησε τεράστια ποσά για την επέκταση της αμυντικής βιομηχανίας, την προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις των κυρώσεων και την παροχή κοινωνικής στήριξης στις οικογένειες.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Πολλοί εξαγωγείς εμπορευμάτων έχουν ξαναρχίσει την καταβολή μερισμάτων αφού αναδιαμόρφωσαν τις επιχειρήσεις τους και μετέφεραν τις πωλήσεις τους στις αγορές της Κίνας, της Ινδίας και άλλων χωρών του Παγκόσμιου Νότου που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πολλές κρατικές εταιρείες όπως η Gazprom Neft PJSC και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank PJSC, δεν σταμάτησαν ποτέ να καταβάλλουν μερίσματα καθώς σημείωσαν ρεκόρ κερδών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι μέτοχοι της Sberbank ενέκριναν τον περασμένο μήνα ρεκόρ μερισμάτων, 752 δισεκατομμυρίων ρούβλια για το 2023.
Οι ανησυχίες παραμένουν
Ωστόσο, η ρωσική οικονομία ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του έτους και το 2025, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε αύξηση των φόρων, σύμφωνα με τον Chris Weafer, διευθύνοντα σύμβουλο της Macro-Advisory Ltd. Για πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, «είναι καλύτερα να πάρουν τώρα τα χρήματα παρά να διακινδυνεύσουν να τα χάσουν σε φόρους του επόμενου έτους», είπε.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες σχετικά με τις πληρωμές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις βιομηχανικών εξαρτημάτων και καταναλωτικών αγαθών, είπε.
Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ ενέτειναν τις απειλές για δευτερεύουσες κυρώσεις σε τράπεζες χωρών που θεωρεί η Ρωσία «φιλικές». Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο της Μόσχας τον περασμένο μήνα το ανάγκασαν να διακόψει τις συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ.
Το Υπουργείο Οικονομικών αύξησε τον περασμένο μήνα την εκτίμησή του για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2024 σε 2,12 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 1,1% του ΑΕΠ, από 1,595 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Με τον πληθωρισμό να τρέχει σε πάνω από το διπλάσιο του στόχου του 4%, η Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να αυξήσει το βασικό επιτόκιο έως και 200 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα από 16% που είναι τώρα.
Πρόβλημα στις επενδύσεις
Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι μεγιστάνες είναι πού να επενδύσουν τα μερίσματά τους αφού οι κυρώσεις ανάγκασαν πολλούς από αυτούς να στραφούν προς την εγχώρια αγορά.
Τον Μάιο, ιδιώτες επενδυτές επένδυσαν 116,3 δισεκατομμύρια ρούβλια στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, μηνιαίο ρεκόρ μέχρι στιγμής για το 2024.
Οι επενδύσεις στις ρωσικές βιομηχανίες σημείωσαν επίσης άνοδο ρεκόρ, φτάνοντας σχεδόν τα 6 τρισεκατομμύρια ρούβλια το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 14,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Παρά την αύξηση των εγχώριων επενδύσεων, οι ευκαιρίες παραμένουν περιορισμένες.
«Η μεγάλη αβεβαιότητα αποτρέπει τους μεγιστάνες από το να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις αυτή τη στιγμή», κυρίως την ώρα που μπορούν να απολαμβάνουν υψηλά επιτόκια καταθέσεων σε ρούβλια από τις ρωσικές τράπεζες, επισημαίνει ο Weafer.
«Για του περισσότερους, η πιο συνετή στρατηγική είναι να περιμένουν», προσθέτει.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Δημοσκόπηση δείχνει ότι το 34% των Ρώσων είναι υπέρ του πυρηνικού πλήγματος στην Ουκρανία
Saudi Aramco: Στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων από την πώληση ομολόγων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα