ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν μιλάμε για «χάρισμα» και ένα ιδιαίτερο είδος μαγνητικής γοητείας, το Λονδίνο εξακολουθεί να ηγείται του κόσμου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που θέτει το Λονδίνο στην κορυφή του Global Power City Index (GPCI) για έβδομο συνεχόμενο έτος.
Κάθε χρόνο από το 2008, το Ινστιτούτο Αστικών Στρατηγικών του Mori Memorial Foundation έχει αναλύσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεονεκτήματα 44 από τις πιο γνωστές και αγαπημένες πόλεις του κόσμου. Οι ερευνητές του ιδρύματος εξετάζουν την ικανότητά τους να προσελκύουν κεφάλαια, επιχειρήσεις και ανθρώπους – αυτό στο οποίο αναφέρεται ως μαγνητισμός των πόλεων.
Οι έξι εξεταζόμενοι παράγοντες είναι: η οικονομία, η έρευνα και ανάπτυξη, η πολιτισμική αλληλεπίδραση, η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και η προσβασιμότητα.Αυτοί οι έξι παράγοντες, με τη σειρά τους, κατανέμονται σε 70 διαφορετικούς δείκτες, οι οποίοι παίρνουν ένα σκορ. Το αθροιστικό σκορ δίνει στο ινστιτούτο την του τελική κατάταξη. Η μέγιστη δυνατή βαθμολογία είναι 2.600 μονάδες.
Η αυξημένη παγκοσμιοποίηση έχει δει μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους συντάκτες της GPCI, αυτό δημιουργεί έναν ενάρετο κύκλο σε ορισμένες πόλεις – οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από την εισροή ανθρώπων και πλούτου προσελκύουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους και πλούτο. “Ως εκ τούτου, οι πόλεις που προσπαθούν να προσφέρουν ένα ελκυστικό και φιλόξενο αστικό περιβάλλον για τους ανθρώπους τους θα είναι σε καλύτερη θέση για να επιτύχουν ως πόλεις παγκόσμιας ισχύος», αναφέρει η έκθεση.
Η πρώτη πεντάδα του 2018 παραμένει αμετάβλητη από πέρυσι – Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τόκιο, Παρίσι και Σιγκαπούρη.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που σημειώθηκαν στο GPCI ήταν η άνοδος των πόλεων της Βόρειας Αμερικής και η πτώση ορισμένων μεγάλων πόλεων από την Ασία. Από πέρυσι, το Πεκίνο έχει πέσει από την 13η στην 23η θέση της κατάταξης, λόγω των ασθενέστερων επιδόσεων στο κομμάτι της προσβασιμότητας, το οποίο εξετάζει τα δίκτυα σύνδεσιμότητας και μεταφορών της πόλης. Εν τω μεταξύ, η Σαγκάη έπεσε από τη 15η στην 26η θέση. Αυτό οφειλόταν στη μειωμένη βαθμολογία για την οικονομία της.
Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών ήταν υπεύθυνη για τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες που πέτυχαν όλες οι αμερικανικές πόλεις. Η ισχυρή εκπροσώπηση στις κατηγορίες οικονομίας και περιβάλλοντος οδήγησε στην άνοδο του Σαν Φρανσίσκο από τη 17η θέση στην 13η. Στην άλλη άκρη των συνόρων, στον Καναδά, το Τορόντο (14ο) και το Βανκούβερ (21ο) σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην οικονομία, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον. Το Τορόντο είχε τη μεγαλύτερη συνολική αύξηση από κάθε άλλη πόλη του GPCI.
Οι πόλεις που είχαν πλεονεκτήματα μόνο σε μία ή δύο κατηγορίες ήταν πιο πιθανό να πέσουν, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ εκείνες με πιο ισορροπημένες αποδόσεις ήταν πιο πιθανό να ανέβουν.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Υποχωρούν σήμερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Από το Σάββατο πάλι ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια
- Groupama Ασφαλιστική: Ανακοίνωσε την εξαγορά της Group Μέριμνα από την Be.Brokers
- Κορκίδης για την οικονομική αποτίμηση 2024: Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της οικονομίας μας
- Φυσικό αέριο: Άλμα της τιμής στην Ευρώπη δια χειρός… Πούτιν