Το Μεγάλο Μήλο «έφαγε» τη Silicon Valley, με τη Νέα Υόρκη να αναδεικνύεται ως η πιο φιλική προς την τεχνολογία πόλη του κόσμου, σύμφωνα με έναν νέο δείκτη.
Ο δείκτης Savills Tech Cities in Motion 2019 βαθμολογεί 30 πόλεις σε έξι κατηγορίες: Επιχειρηματικό Περιβάλλον, Τεχνολογικό Περιβάλλον, Φήμη και Ευημερία, Δεξαμενή Ταλέντων, Κόστος Ακινήτων και Κινητικότητα.
Η Νέα Υόρκη αποδίδει ιδιαίτερα καλά στην κατηγορία Επιχειρηματικό Περιβάλλον, της οποίας οι δείκτες περιλαμβάνουν το επίπεδο επενδύσεων, την Έρευνα-Ανάπτυξη και καινοτομία και την ευκολία έναρξης μιας επιχείρησης. Δύο φορές περισσότερα άτομα (2,4 εκατομμύρια) απασχολούνται σε χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, σε σύγκριση με το μέσο όρο των παγκόσμιων τεχνολογικών πόλεων.
Η έκθεση αναφέρει: «Η πρόσβαση σε μια βαθιά δεξαμενή ταλέντων και η φήμη της πόλης ως παγκόσμιου εμπορικού κέντρου καθιστά τη Νέα Υόρκη τον παγκόσμιο ηγέτη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Amazon επέλεξε πρόσφατα το Long Island City της Νέας Υόρκης ως τοποθεσία για τη δεύτερη έδρα της … Οι όγκοι των επενδύσεων από κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου υπερέβησαν αυτούς του Σαν Φρανσίσκο τα τελευταία τρία χρόνια».
«Καυτοί» επενδυτικοί προορισμοί, οι φιλικές προς την τεχνολογία πόλεις ξεπερνούν τα υπόλοιπα παγκόσμια αστικά κέντρα. Το ΑΕΠ των 30 πόλεων που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη θα αυξηθεί κατά 36% την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με μόλις 19% σε άλλες ανεπτυγμένες πόλεις.
Το Λονδίνο έρχεται στην τρίτη θέση του δείκτη – παρουσιάζει καλή απόδοση στις κατηγορίες Φήμη και Ευημερία και Κινητικότητα, για την προσβασιμότητά του με τα πόδια και το έξυπνο, ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων μεταφορών – και με τρεις φορές περισσότερες επενδύσεις από venture capitals το 2018 από τον πλησιέστερο ευρωπαϊκό αντίπαλό του, το Παρίσι.
Στη Λευκή Βίβλο του, «Agile Cities: Προετοιμασία για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Μέλλοντος για τις Πόλεις και την Αστικοποίηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σημειώνει ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (54%) ζει ήδη στις πόλεις. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε περίπου 68% έως το 2050.
«Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι πόλεις παρέχουν υπηρεσίες στους κατοίκους τους. Μετά από χρόνια οικοδόμησης τόσο των υποδομών όσο και των διεργασιών τους, οι πόλεις πρέπει πλέον να καταρρίψουν τους φραγμούς και να προσελκύσουν την καινοτομία προκειμένου να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες και να ανταποκριθούν στις αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί τους», αναφέρει η έκθεση.
Η τεχνολογία και η καινοτομία στην αρχιτεκτονική και την υποδομή των πόλεων πηγαίνουν χέρι-χέρι, και αυτό δεν είναι πουθενά πιο εμφανές από ό,τι στην Κίνα, η οποία κατασκευάζει 19 «συμπλέγματα υπερπόλεων» και η οποία εκπροσωπείται με αρκετές θέσεις στον δείκτη Savills.
Η τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας
Με επικεφαλής τους τεχνολογικούς γίγαντες Baidu, Alibaba και Tencent, οι τεχνολογικές πόλεις της Κίνας αναπτύσσονται γρήγορα. Στην τρίτη έκδοση του δείκτη, πέντε κινεζικές πόλεις μπαίνουν στην κατάταξη για πρώτη φορά – και οι έξι κινεζικές πόλεις που συμπεριλαμβάνονται αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων από venture capitals απ’ ό,τι οι αμερικανικές.
Η έκθεση αναφέρει: «Το Πεκίνο βλέπει μακράν τη μεγαλύτερη επένδυση από venture capitals, κατά μέσο όρο 34 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, με όγκους υψηλότερους ακόμη και από τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο».
Η Σαγκάη κατέχει την υψηλότερη θέση από τις κινεζικές τεχνολογικές πόλεις, στη 15η θέση, χάρη στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της, με το Πεκίνο στη 17η, το Χονγκ Κονγκ στην 20ή, η έδρα πολλών start-ups Shenzhen στην 24η, η Hangzhou στην 25η και η Chengdu στην 26η.
Η Κίνα επίσης τα πηγαίνει άριστα στην κατηγορία Κινητικότητα, ως ηγέτιδα στις υπηρεσίες κινητικότητας – ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη μιας πόλης, δεδομένου ότι οι μητροπολιτικές περιοχές των τεχνολογικών πόλεων έχουν ήδη 291 εκατομμύρια κατοίκους που θα αυξηθούν κατά 18 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία .
Η έκθεση αναφέρει: «Πολλά από τα σχέδια κοινόχρηστων ποδηλάτων που βρίσκονται τώρα σε πόλεις ανά τον κόσμο (όπως το Mobike) προέρχονται από την Κίνα. Η Hangzhou φιλοξενεί περισσότερα κοινόχρηστα ποδήλατα από οποιαδήποτε άλλη πόλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αριθμοί εδώ υπερέβησαν τις 800.000, προτού χρειαστεί να περιοριστούν για να ελεγχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση».
Η Chengdu και η Hangzhou έρχονται επίσης στις πέντε πρώτες πόλεις στην κατηγορία Κόστος Ακινήτων, με το κόστος ενοικίου κατοικίας στα 140 και 190 δολάρια την εβδομάδα αντίστοιχα, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 350 δολαρίων.
Η εργασία σε κοινόχρηστα γραφεία, που συνδέεται με την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας, παρουσιάζει άνοδο και έχει καταγραφεί επέκταση των χώρων. Η Κίνα εδώ και πάλι τα πηγαίνει καλά ως προς το κόστος: η ενοικίαση γραφείου σε ένα ιδιωτικό γραφείο ήταν στα 270 και 290 δολάρια το μήνα σε Chengdu και Hangzhou, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 590 δολαρίων και 1.050 δολαρίων στο Σαν Φρανσίσκο.