ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «ελληνικό δαιμόνιο» βρίσκει πάντα τη λύση προκειμένου να παρακάμψει το νόμο και εφευρίσκει συνεχώς νέα κόλπα φοροδιαφυγής. Ειδικά με το καθεστώς των αποδείξεων τα παράπονα και οι καταγγελίες στο ΣΔΟΕ είναι πληθώρα και σε καθημερινή βάση. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούν την τρέχουσα θερινή τουριστική περίοδο οι ελεγκτές εντοπίζουν απίστευτους τρόπους με τους οποίους οι επιτήδειοι καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες beach bar και εστιατορίων ξεφεύγουν από τα «δίχτυα» της Εφορίας.
Το τελευταίο κόλπο που τους άφησε με το στόμα ανοιχτό είναι η δυνατότητα των υπευθύνων των καταστημάτων που με το απλό πάτημα ενός κουμπιού σβήνουν τις τελευταίες αποδείξεις που (δεν) έχουν κόψει αλλά έχουν καταχωρίσει σε ένα δεύτερο ηλεκτρονικό αρχείο. Αν τους προλάβουν οι ελεγκτές, τότε τους καταλογίζουν όσες αποδείξεις έχουν… “μείνει” στο σύστημα.
Ποια είναι τα κόλπα των καταστηματαρχών
- Η έκδοση αρχικής απόδειξης για την πρώτη παραγγελία (κουβέρ, νερά μπύρες κλπ.) είναι κανονική. Όμως ο τελικός λογαριασμός -που είναι πολλαπλάσιος- γίνεται χειρόγραφα σε απλό έντυπο που δεν δηλώνεται
- Η έκδοση αρχικής απόδειξης από την κανονική ταμειακή μηχανή και η έκδοση του οριστικού λογαριασμού από άλλη ταμειακή, η οποία φυσικά είναι αδήλωτη. Ποντάρουν στο ότι ουδείς προσέχει τα στοιχεία και τους κωδικούς που αναγράφουν πάνω οι αποδείξεις, πλην του τελικού ποσού
- Η χορήγηση στον πελάτη απόδειξης με διαφορετική ώρα, που σημαίνει ότι έχει κοπεί νωρίτερα για άλλο πελάτη ο οποίος δεν την πήρε. Αυτό το κόλπο χρησιμοποιείται κυρίως σε καφέ και μπαρ όπου οι τιμές στα πωλούμενα είδη είναι κατά 80% ίδιες
- Η δικαιολογία ότι χάλασε η ταμειακή και «αν θέλετε θα σας δώσουμε χειρόγραφη», η οποία βέβαια δεν έχει καμία αξία και ούτε την περνάει στα βιβλία του.
- Η έκδοση αποδείξεων με Η/Υ, όπου με μια ειδική ρύθμιση (από hacker του είδους) οι αποδείξεις κόβονται αλλά δεν γράφονται στα βιβλία της επιχείρησης ή εκδίδονται από άλλον Η/Υ που δεν είναι συνδεδεμένος με την εφορία.
- Αν προστεθούν και τα POS που είναι συνδεδεμένα με τράπεζες άλλων χωρών τότε καταλαβαίνουμε ότι τα κλιμάκια των ελεγκτών ψάχνουν «ψύλλους στα άχυρα».