• Business

    AFI Microfinance: Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους μικρομεσαίους

    Η γενική διευθύντρια της εταιρείας Αναστασία Τσίλογλου

    Η γενική διευθύντρια της εταιρείας Αναστασία Τσίλογλου


    Τη δυναμική των μικροπιστώσεων ως καταλύτη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω η AFI Microfinance (www.afimicrofinance.gr), με την αύξηση του ορίου μικροπιστώσεων που προσφέρει στη χώρα μας σε 25.000 ευρώ.

    Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, η AFI (Action Finance Initiative) Microfinance ιδρύθηκε το 2014 από την ActionAid Hellas και τον εξειδικευμένο γαλλικό οργανισμό ADIE, ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό να προάγει τη χορήγηση μικροπιστώσεων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, την παροχή βοήθειας σε ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και εν γένει ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, διευκολύνοντας στην πράξη τις παραπάνω κατηγορίες πολιτών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

    Από πέρυσι έχει αλλάξει νομική μορφή και πλέον λειτουργεί ως Ανώνυμος Εταιρεία (Α.Ε.) και Ίδρυμα Μικροπιστώσεων με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεχίζοντας να υπηρετεί τους ιδρυτικούς της σκοπούς.

    Έρευνες που έχουν γίνει για τη συμπεριληπτική οικονομία (inclusive economy), καθώς επίσης και η εμπειρία άλλων χωρών που προωθούν τις μικροπιστώσεις αποδεικνύουν τη συνδρομή τους στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ειδικά στην Ελλάδα, που οι μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις τροφοδοτούν ένα σημαντικό ποσοστό της εγχώριας οικονομίας, η απελευθέρωση των μικροπιστώσεων είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάκαμψη με δεδομένο ότι περισσότερο από το 90% των αναγκών αυτών δεν μπορεί να καλυφθεί από τις τράπεζες και υπάρχουν περισσότεροι από 800.000 άνεργοι, που θα μπορούσαν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο, η AFI Microfinance σκοπεύει να κλιμακώσει τόσο τις δράσεις της όσο και τις ενημερωτικές καμπάνιές της το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Αντίστοιχες έρευνες για τη σημασία της χρηματοοικονομικής ένταξης και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τεκμηριώνουν πώς η μικροπίστωση συμβάλει στην επιχειρηματικότητα. Οι περισσότερες αιτήσεις που εξυπηρετεί η AFI Microfinance αφορούν σε ατομικές επιχειρήσεις ή ανέργους που έχουν αποκλειστεί από το τραπεζικό σύστημα και μέσω του μηχανισμού υποστήριξής της μπορούν να κάνουν μία επανεκκίνηση.

    «Με δεδομένο ότι τα περισσότερα από τα άτομα που απευθύνονται στην AFI Microfinance είναι αποκλεισμένα από το τραπεζικό σύστημα, ως οργανισμός επιτελούμε κοινωνικό έργο. Εν ολίγοις, στηρίζοντας τους ανθρώπους αυτούς στην εκπλήρωση των ονείρων τους, το μήνυμα που δίνουμε είναι ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι πανανθρώπινο δικαίωμα και οι μικροπιστώσεις έχουν κοινωνική χροιά.Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική η διασφάλισή τους και η περαιτέρω υποστήριξη τους με εθνικές πολιτικές,» τονίζει η Αναστασία Τσίλογλου, Γενική Διευθύντρια της AFI Microfinance.

    Υπενθυμίζεται ότι η AFI Microfinance. τη νέα της εταιρική οντότητα έχει υποστηρίξει ήδη σχεδόν 100 επωφελούμενους τον τελευταίο χρόνο και περισσότερους από 800 στην πρότερη μορφή της. Η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η προώθηση της πράσινης οικονομίας καθώς επίσης και η ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω startups είναι επιμέρους στρατηγικοί πυλώνες που αντανακλούν το εύρος του κοινωνικού αποτυπώματος των μικροπιστώσεων.

    Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κυρία Τσίλογλου: «Σχεδόν το 40% των επωφελούμενων είναι σε αγροτικές περιοχές, καθιστώντας τον αντίκτυπό μας ορατό στην ελληνική περιφέρεια, ενώ 1 στις 2 επιχειρήσεις που έχουν λάβει χρηματοδότηση διοικούνται από γυναίκες ή/και νέους .

    Η AFI Microfinance δεν περιορίζεται στην υποστήριξη μέσω χρηματοδότησης, αλλά προσφέρει στους επωφελούμενους και εκπαιδευτικά προγράμματα (training) και προγράμματα καθοδήγησης (mentoring). Συμμετέχει επίσης σε δράσεις προάσπισης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με στόχο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο και πιο δίκαιο περιβάλλον για τους μικρούς επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Doppler: Στα «χέρια» του SMERemediumCap το 35%

    Εθνική Τράπεζα: Λανσάρει το 1ο stress free banking app για νέους! – Πώς λειτουργεί

    Bright Academy: Μοριοδοτούμενα online σεμινάρια και πιστοποιήσεις για χρήση ΑΣΕΠ



    ΣΧΟΛΙΑ