• Business

    Aegean: Τα μυστικά της επένδυσης στη Volotea-Τι κερδίζει η Aegean

    Σημαντική η συμφωνία που υπέγραψε η Aegean με την ισπανική Volotea


    Νέες δυνατότητες ανοίγει στην Aegean, η κίνηση που ανακοίνωσε χθες να επενδύσει στη Volotea, αποκτώντας το 21% της εταιρείας το 2025.

    Η κίνηση αυτή ακολουθεί την τάση συγκέντρωσης που κυριαρχεί στον κλάδο των αερομεταφορών στην Ευρώπη, βάζει την Aegean σε μια νέα εποχή διεθνούς επέκτασης, όχι μόνο μέσω συνεργειών αλλά και επενδυτικά. Όλες οι μεγάλες ή full service  αεροπορικές εταιρείες, είτε έχουν δημιουργήσει, είτε έχουν εξαγοράσει, είτε συνεργάζονται με εταιρίες χαμηλού κόστους, που σε συγκεκριμένα μέρη του δικτύου, συγκεκριμένες ανάγκες καταναλωτών, είναι πιο κατάλληλες.

    Η συμμετοχή της AEGEAN στις αύξηση κεφαλαίου της Volotea, μαζί με τους υπάρχοντες μέτοχους της Volotea, εξασφαλίζει την αναπτυξιακή της δυναμική, ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της  με τη σταδιακή δημιουργία συνεργείων μεταξύ των δυο εταιρειών, τις δημιουργεί δυνατότητα υπεραξιών από την ανάπτυξη της Volotea  και αυξάνει την εξωστρέφειά της και το αποτύπωμα της στην Ευρώπη.

    Η επένδυση της AEGEAN πραγματοποιείται μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου (με συμμετοχή στα κέρδη). Σε περίπτωση που μετατραπεί σε μετοχές, η πρώτη δόση ισοδυναμεί για την AEGEAN σε ποσοστό 13% στη Volotea ενώ σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή και το 2ο σκέλος της συμφωνίας το ποσοστό μπορεί να ανέλθει σε 21%.

    Με την κίνηση αυτή η εταιρεία που κλείνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας αποδεικνύει ότι ο προσανατολισμός της παραμένει σταθερός τόσο στην περαιτέρω επένδυση στην ποιότητα όσο και να παραμείνει μια σταθερά αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία.

    1. Ενίσχυση από τις προοπτικές ανάπτυξης της Volotea

    Βασικός λόγος της απόφασης αυτής της AEGEAN πιστεύει ότι η Volotea, ιδιαίτερα μετά την εκ νέου ενίσχυση κεφαλαίων από τους μέχρι σήμερα μέτοχους της και την AEGEAN, έχει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί στο μέλλον να φέρει σημαντικές υπεράξιες στους μέτοχους της.

    Η συνεργασία με μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρίες χαμηλού κόστους (LCC) της Νότιας Ευρώπης, δημιουργεί έτσι ένα διπλό όφελος στην Aegean, συνέργειες από τη συμνπληρωματικότητα των δύο εταιρειών και υπεραξίες από την αναπτυξιακή της προοπτική.

    Η Volotea είναι μια εταιρεία χαμηλού κόστους, η οποία ακολουθεί μια πολύ εξειδικευμένη στρατηγική ανάπτυξης εστιάζοντας κυρίως σε εποχιακές, μικρότερες διαδρομές και αγορές αναψυχής, προηγουμένως μη συνδεδεμένες, στις όποιες προσφέρει νέες συνδέσεις. Αυτό το μοντέλο «υψηλής εποχικότητας» στη λειτουργία του, υποστηρίζεται από χρήση αεροσκαφών (Airbus 320/319) mid-life, χαμηλότερου κεφαλαιακού κόστους, ώστε να δημιουργείται η δυνατότητα κερδοφορίας με λιγότερες ώρες χρήσης/πτήσεων ανά έτους (γεγονός που ταιριάζει στην εποχική δραστηριότητα).

    Υπενθυμίζεται ότι η Volotea ιδρύθηκε το 2011 από τους Carlos Muñoz και Lázaro Ros, ιδρυτές και της Vueling (η οποία από το 2010 είναι θυγατρική της Iberia/BA/IAG). Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανεξάρτητες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας τον στόλο της, τα δρομολόγια που εξυπηρετεί και τις προσφερόμενες θέσεις κάθε χρόνο. Φέτος, θα εκτελεί σχεδόν 450 δρομολόγια (με περισσότερα από τα μισά αποκλειστικά), θα προσφέρει μεταξύ 12,5 εκατομμυρίων και 13 εκατομμυρίων θέσεων (+12% έως +16% έναντι του 2023) και θα πραγματοποιήσει περίπου 80.000 πτήσεις.

    Η AEGEAN, αναμενόμενα, προσβλέπει σε απόδοση της επένδυσής της σε βάθος 3-5 ετών από την συμμετοχή ενώ παράλληλα ενισχύει την παρουσία της και την εξωστρέφειά της σε μεγάλες αγορές της Νότιας Ευρώπης όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, δεδομένου ότι το 92% της δραστηριότητας της Volotea εστιάζει στις συγκεκριμένες αγορές.

    2. Συνέργειες από το συμπληρωματικό τρόπο λειτουργίας

    H λογική γι’ αυτή την ενέργεια, πέρα από την επένδυση, εδράζει στη συνεργασία. Και αυτό γιατί  όπως πάντα η AEGEAN κινείται με λελογισμένα, σταδιακά βήματα. H AEGEAN συνεργάζεται με την Volotea ήδη από το 2021 για κάποιες πτήσεις κοινού κωδικού στο εξωτερικό, με τη συνεργασία να έχει προσφέρει θετικά αποτελέσματα και για τις δυο εταιρίες, κυρίως γιατί επέτρεψε στους επιβάτες να έχουν περισσότερες επιλογές (συχνοτήτων/ημέρων/προορισμών). Έτσι αποφάσισε μετά από αρκετές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις αυτό το δεύτερο βήμα.

    Ενώ οι δυο εταιρείες έχουν διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, δικτύου και προϊοντική στρατηγική, δραστηριοποιούνται και οι δυο στον ευρύτερο χώρο της Νότιας Ευρώπης, με διαφορετικά φυσικά βασικά κέντρα. Την Ελλάδα για την AEGEAN και τη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για τη Volotea. Δημιουργώντας έτσι υψηλή συμπληρωματικότητα και σημαντικές ευκαιρίες για συνέργειες μεταξύ τους.

    Οι δύο εταιρείες θα προσφέρουν και θα προωθούν στο δίκτυο πωλήσεών τους, το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών τους, διατηρώντας τις διακριτές ιστοσελίδες και τα κανάλια διανομής τους, διευκολύνοντας τους επιβάτες να επιλέξουν τον προορισμό της επιλογής τους από το σύνολο του δικτύου και των δύο εταιρειών (μετά από τις απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές στα websites και των δύο εταιρειών). Αυτό δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες επέκτασης των πωλήσεων των δυο εταιρειών ενώ διευρύνει συνολικά τις επιλογές των επιβατών. 

    Παράλληλα οι δύο εταιρείες, θα ενισχύσουν τη διεθνή τους δραστηριότητα, συνδέοντας τοπικές αγορές όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά και την Ρόδο με διεθνείς προορισμούς, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τα μερίδια αγοράς τους σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η βελτίωση της συνδεσιμότητας θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού αποτυπώματος και των δύο εταιρειών και στην ενίσχυση των τοπικών οικονομίων. 

    Με τη στενή σχέση με την Volotea η Aegean εξασφαλίζει σειρά συνεργειών: ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιρειών για cross selling μέσω των ιδίων καναλιών διανομής και πωλήσεων (κυρίως τα websites), από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση δρομολογίων εξωτερικού από/προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και δυνατότητας εξυπηρέτησης μέρους των αναγκών της Volotea  για χρήση εξομοιωτών πτήσεων, αλλά και υπηρεσιών συντήρησης μέρους των αεροσκαφών της.

    Η προοπτική οι δύο εταιρείες να έρθουν ακόμη πιο κοντά στο μέλλον είναι ανοιχτή, ενώ όπως αναφέρει η εταιρεία, “η AEGEAN επενδύει σημαντικά, αλλά πάντα λελογισμένα και στα εύλογα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της, προστατεύοντας πάντα, τα απαραίτητα κεφάλαια για την ιδιά, την ανάπτυξή της και την εξέλιξή της. Μια στρατηγική που δεν έχει προδώσει την εταιρεία ως σήμερα”.

    3. Αποκτά παρουσία στην αγορά χαμηλού κόστους

    Με τη συμμαχία αυτή η AEGEAN αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Volotea, η οποία και αποτελεί μία εταιρεία χαμηλού κόστους με εξειδικευμένο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργείας. Η Volotea  διακρίνεται για τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα αποτελεσματικότητας που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες, χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες.

    Μετά τον covid υπάρχει αυξημένη τάση για εξαγορές από ανταγωνιστές και είναι πιο σημαντική από ποτέ η δυνατότητα, δημιουργίας «οικονομίων κλίμακας» αλλά και «ελάχιστου μεγέθους» ιδιαίτερα για τη διανομή (distribution) καθώς επενδύουν ή εντάσσουν εξολοκλήρου στη δραστηριότητα τους μία χαμηλού κόστους θυγατρική εταιρεία προκειμένου να διαφοροποιήσουν το προϊόν και τη στρατηγική τους. Η διοίκηση της AEGEAN επέλεξε να επενδύσει από κοινού με τους υφιστάμενους μετόχους της Volotea σε μια από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες της Νότιας Ευρώπης με μια σαφή συμπληρωματική  στρατηγική πρόσθετης ανάπτυξης και με τον τρόπο αυτό να παραμείνει ανταγωνιστική σε μια αγορά που εξελίσσεται διαρκώς.

    Αυτή η επένδυση και συνεργασία, χάρη στη συμπληρωματικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών των δυο εταιρειών, αλλά και τη συμπληρωματικότητα στις δεξιότητες των ομάδων τους και τον τρόπο λειτουργίας τους θα δώσει στην AEGEAN αλλά και τη Volotea  τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη διεθνή παρουσία τους, να διευρύνουν το δίκτυο των προορισμών τους, να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των επιλογών που προφέρουν στους επιβάτες τους και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τους πόρους της, διατηρώντας παράλληλα μια συνεργατική προσέγγιση και μία στενευμένη επένδυση που θα φέρει ανάπτυξη.

    Τι προβλέπει η συμφωνία

    Η στρατηγική συνεργασία της AEGEAN με την Volotea προβλέπει:

    1ον την άμεση συμμετοχή της AEGEAN με 25 εκατομμύρια ευρώ, σε αύξηση κεφαλαίου, μαζί με τους υφιστάμενους μετόχους της Volotea με δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές συνολικού ύψους έως 50 εκ ευρώ. Στόχος η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Volotea .

    H συμφωνία προβλέπει, και τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, μια δεύτερης δόσης στην αύξηση κεφαλαίου της Volotea, και πάλι με μετατρέψιμο δάνειο, κατά το 1ο εξάμηνο του 2025, για ακόμη, έως 50 εκ ευρώ, και πάλι από κοινού με τους υφιστάμενους μετόχους της Volotea, στην οποία εφόσον λάβει χώρα θα συμμετέχει και η AEGEAN με 25 επιπλέον εκατομμύρια. To σύνολο των αυξήσεων κεφαλαίου με το μετατρέψιμο δάνειο μπορεί τελικά να φτάσει έως τις 30/6/2026 στα 100 εκ για την VOLOTEA στα oποια η AEGEAN θα έχει συμβάλει συνολικά 50εκ.

    2ον την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιρειών για cross selling μέσω των ιδίων καναλιών διανομής και πωλήσεων (κυρίως τα websites), την αύξηση των πτήσεων κοινού κωδικού, ώστε να ενισχυθεί η εμπορική παρουσία των δυο εταιρειών στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

    3ον την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση δρομολογίων εξωτερικού από/προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμφωνίας διάρκειας 5 ετών (αρχικά κατά τα πρώτα 2 χρονιά από/προς Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδο), προς τις 3 βασικές αγορές που έχει βάσεις και παρουσία η Volotea (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Η διαδικασία αυτή θα αφορά κοινό σχεδιασμό του δικτύου, συντονισμό των πτήσεων ώστε να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να δίνουν περισσότερες επιλογές στου πελάτες και συνεκμετάλλευση αυτών των πτήσεων.

    4ον τη διερεύνηση από τις δυο εταιρείες της δυνατότητας εξυπηρέτησης μέρους των αναγκών της Volotea  για χρήση εξομοιωτών πτήσεων, αλλά και υπηρεσιών συντήρησης μέρους των αεροσκαφών της στο νέο εκπαιδευτικό κέντρο και τη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

    Σημειώνεται ότι η η AEGEAN ακόμη και αν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της αύξησης κεφαλαίου το 2025, θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας, της Volotea. Η πλειοψηφία, παραμένει στην ομάδα των αρχικών μετόχων της Volotea. Παράλληλα τo management της Volotea παραμένει και αυτό χωρίς καμμιά διαφοροποίηση, υπό την ηγεσία του ιδρυτή και CEO της Carlos Munoz.

    Ποια είναι η Volotea

    Η Volotea ιδρύθηκε το 2011 από τους Carlos Muñoz και Lázaro Ros, ιδρυτές και της Vueling. Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανεξάρτητες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας τον στόλο της, τα δρομολόγια που εξυπηρετεί και τις προσφερόμενες θέσεις κάθε χρόνο. Φέτος, η αεροπορική εταιρεία γιόρτασε ένα ορόσημο, μεταφέροντας συνολικά 60 εκατομμύρια επιβάτες σε όλα τα χρόνια της δραστηριότητάς της. Διαθέτει 44 Airbus A319 και A320, φτάνει σε 110 αεροδρόμια και διαθέτει έδρα σε 21 μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις: Αστούριας, Αθήνα, Μπάρι (νέο για το 2024), Μπιλμπάο, Μπορντό, Βρέστη (νέο για το 2024), Κάλιαρι, Φλωρεντία, Αμβούργο, Λιλ, Λυών, Λούρδη, Μασσαλία, Νάντη, Νάπολη, Όλμπια, Παλέρμο, Στρασβούργο, Τουλούζη, Βενετία και Βερόνα.

    Φέτος, θα εκτελεί σχεδόν 450 δρομολόγια (με περισσότερα από τα μισά αποκλειστικά), θα προσφέρει μεταξύ 12,5 εκατομμυρίων και 13 εκατομμυρίων θέσεων (+12% έως +16% έναντι του 2023) και θα πραγματοποιήσει περίπου 80.000 πτήσεις.

    Η Volotea εργάζεται για την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος στην αεροπορία. Η αεροπορική εταιρεία πρόκειται να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2 ανά επιβάτη-χιλιόμετρο κατά 50% έως το 2025, πέντε χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία έχει θέσει έναν νέο και ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο: να μειώσει τις εκπομπές κατά 58% έως το 2030. Μέχρι σήμερα, η Volotea έχει υλοποιήσει περισσότερες από 50 πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που έχουν ήδη οδηγήσει σε μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ανά επιβάτη περισσότερο από 45%. Από το 2022, η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνολογιών απαλλαγμένες από εκπομπές ρύπων, τη λειτουργία της εσωτερικής υπηρεσίας μεταφοράς της Airbus με 34% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και τη συνεργασία με κατασκευαστές, ώστε αυτά τα καύσιμα να μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν διαδεδομένα το συντομότερο δυνατό.

    Η Volotea, διαθέτει περίπου 2.100 εργαζόμενους και ενισχύει ενεργά τη συνδεσιμότητα εντός των περιοχών όπου εδρεύει, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική τους ανάπτυξη και εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό τοπίο μέσω σημαντικών χορηγικών έργων.

    Η εταιρεία τιμήθηκε με τέσσερα αστέρια το 2024 και αναγνωρίστηκε από τη Skytrax στην παγκόσμια έρευνα ικανοποίησης επιβατών ως η «Καλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη» στα World Airline Awards 2023 και 2024, τα οποία αναφέρονται ως «τα Όσκαρ της αεροπορικής βιομηχανίας». Η αεροπορική εταιρεία προσθέτει αυτές τις διακρίσεις στη λίστα των επιτευγμάτων της, η οποία περιλαμβάνει διαδοχικές βραβεύσεις για την «Κορυφαία αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης» στα World Travel Awards το 2021, το 2022 και το 2024.

    Διαβάστε επίσης

    Aegean Airlines: Επένδυση 25 εκατ. ευρώ στη Volotea – Αποκτά το 13% πρώτα, το 21% μετά

    Alpha Bank: 9,5 φορές υπερκάλυψη για το ΑΤ1 ομόλογο των 300 εκ. ευρώ – Στο 7,5% το κουπόνι – Πάνω από 250 οι επενδυτές

    EDP Renewables: θα παρέχει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στην Bloomberg



    ΣΧΟΛΙΑ