Επένδυση  140 εκατ. ευρώ θα ολοκληρώσει η Aegean, στα τέλη του χρόνου, για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης.

Στόχος, η εκπαίδευση των ελλήνων πιλότων αλλά και των πιλότων άλλων χωρών, η ενίσχυση της τοπικής αεροπορικής βιομηχανίας και η εδραίωση της εταιρείας και της Ελλάδας ως ένα αεροπορικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

1

Tο εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και θα ανήκει κατά 51% στην Aegean και κατά 49% στην καναδική CAΕ.. Η CAE είναι κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, εξειδικεύεται στην παραγωγή εξοπλισμού (προσομοιωτών για εκπαίδευση πιλότων) και διαθέτει δεκάδες εκπαιδευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Με τη συμφωνία αυτή η AEGEAN και η CAE ένωσαν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, αλλά και τις κοινές τους αξίες, για να δημιουργηθεί το πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο κέντρο στην εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μία επένδυση που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στους ανθρώπους της AEGEAN διευρύνοντας παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης για τον αεροπορικό κλάδο, αλλά και τη χώρα συνολικά.

Στην Αθήνα, το νέο κέντρο θα είναι χωρητικότητας έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης και θα διαθέτει εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας/εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας. Η κοινοπραξία θα λειτουργεί αρχικά με τέσσερις προσομοιωτές πλήρους πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμού εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας. Σε πλήρη δυναμικότητα, το κέντρο θα λειτουργεί με επτά προσομοιωτές.

Οι τεχνικές εργασίες στη νέα Τεχνική Βάση της AEGEAN, θα έχουν ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 2 μήνες για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού, με τους πρώτους 4 προσομοιωτές ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2023. Ταυτόχρονα, η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης στο κέλυφος των κτηρίων 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τους και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης.

Στόχος της AEGEAN, αφού ξεκινήσει πρώτα για να καλύψει τις δικές της ανάγκες για την εκπαίδευση των πιλότων, να προσελκύσει όσες περισσότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες γίνεται για την εκπαίδευση των πιλότων τους.

Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

“Το μεγαλύτερο κέρδος μας από την επένδυση, δεν είναι η μείωση κόστους, που για τα μεγέθη μας δεν είναι σημαντική. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ποιοτικό και αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης και το πώς θα μπορούμε καθώς μεγαλώνουμε να κρατάμε την κουλτούρα μας ζωντανή με τα πληρώματά μας. Μεσοπρόθεσμα, το κέρδος θα προκύψει και από την ανάπτυξη του κέντρου, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης των αεροπορικών εταιρειών της ευρύτερης περιοχής”, τονίζει ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean.

Πρόκειται για μια επένδυση που στην ωρίμανσή της, αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Θα καλύψει ένα σημαντικό κενό

Με συνολική έκταση 85.000 m2 το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα θα καλύψει ένα σημαντικό κενό σε υποδομές σε τοπικό επίπεδο για υπηρεσίες υποστήριξης τρίτων μέσω δύο κύριων παράλληλων δραστηριοτήτων:

  • τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων.
  • την ανάπτυξη του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων με επένδυση σε συνολικά 7 προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και τη δημιουργία εγκαταστάσεων, για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας. 

Σημειώνεται, ότι για τη λειτουργία του το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE θα καταναλώνει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένη στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

Σήμερα, οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η σταδιακή παράδοση των έργων θα ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ώστε έως το τέλος του χρόνου το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του ενώ σταδιακά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει καθώς θα προστίθενται και άλλοι προσομοιωτές.

Το νέο κέντρο θα επεκτείνει το παγκόσμιο δίκτυο εκπαίδευσης της CAE και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας ενός αεροπορικού οικοσυστήματος για την αερομεταφορά στην Ελλάδα που δημιουργείται με πρωτοβουλία της AEGEAN.

Η σημασία της επένδυσης

Μέσα από αυτή την επένδυση, η AEGEAN ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της. Η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας  απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο. Παράλληλα αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της. Παράλληλα, η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

 Κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων της CAE στη Μαδρίτη

Το Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των εγκαταστάσεων και της εμπειρίας που μπορούν να αναμένουν οι πιλότοι που εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης AEGEAN CAE στην Αθήνα, μόλις τεθεί σε λειτουργία.
Το CAE Madrid εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας ετησίως.
Συνολικά, το CAE Madrid παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως. Το κέντρο φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787.
Υπάρχουν 3 συσκευές APT για τα A320, A330 και A340, καθώς και μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787. Όσον αφορά την εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, υπάρχουν υποδομές τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και, δύο χώροι κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού. Επίσης, διατίθενται είκοσι αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένες