Ένα βήμα πίσω φαίνεται ότι κάνει το Υπουργείο Υγείας για την επιβολή rebate (υποχρεωτική έκπτωση) στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που προμηθεύεται το ΕΣΥ, μετά τις αντιδράσεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο του 7th InvestGR Forum 2024: Χαρτογραφώντας το μέλλον των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

1

«Αυτή την περίοδο είναι σε διαβούλευση ένας νόμος λίγο αντιεπενδυτικός. Έχουμε προτείνει τη θέσπιση ενός rebate για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ο χώρος ήταν ο μόνος, που είχε εξαιρεθεί από το clawback και το rebate τη δεκαετία των μνημονίων. Θέλω να καθησυχάσω την αγορά ότι το πάμε πολύ προσεκτικά, δεν πρόκειται να κάνουμε ζημιά σε καμία εταιρεία», είπε ο Υπουργός.

Στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιθέματα (έμπλαστρα), αναπηρικά αμαξίδια, εμφυτεύσιμες συσκευές, μηχανήματα ακτινών Χ, τομογράφοι μαγνητικού συντονισμού (MRI) και τεχνητά μέλη.

Άδωνις για ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 66 του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται αναδρομικό rebate από την 1η Ιανουαρίου, βάσει τζίρου ανά προμηθευτή και ανά νοσοκομείο, για το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία, τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής ίσης μεταχείρισης στις διαδικασίες δημόσιων προμηθειών. Οι διαγωνισμοί για το συγκεκριμένο υλικό βασίζονται σε συγκεκριμένους όρους και στη χαμηλότερη τιμή προσφοράς.

«Θέλουμε περισσότερο να εξισορροπήσουμε ένα κομμάτι της δαπάνης, κυρίως εκεί που υπάρχει σπατάλη και εκεί που υπάρχουν αγορές εκτός διαγωνισμών. Ό,τι είναι εκτός διαγωνισμών, δεν θα υφίσταται», διεμήνυσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Βράζει» ο ΣΕΙΒ

Πριν από λίγες μέρες έγινε μια πρώτη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και μάλλον έπεται συνέχεια.

Τα μέλη του ΣΕΙΒ αναφέρουν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα έχει καταστροφικές συνέπειες και προειδοποιούν ότι, εάν χρειαστεί, θα προβούν στις νόμιμες ενέργειες, καθώς ο κλάδος απασχολεί 11.000 άτομα.

Ο Υπουργός εκτιμά ότι η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις 30 έως 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την υλοποίηση άλλων παρεμβάσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Επιπλέον λέει ότι και στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και επιστροφή (clawback) για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

«Επιταχύνουμε μέσω ΕΚΑΠΥ και τον κατάλογο των μικρών προμηθευτών, ώστε να μπορούμε του χρόνου τέτοια εποχή να έχουμε κάνει κεντρικούς διαγωνισμούς μέσω ΕΚΑΠΥ, που θα οδηγήσουν σε μεγάλη εξοικονόμηση των πόρων.

Εκεί έχουμε ένα ποσό περίπου 1 δισ. τον χρόνο στα νοσοκομεία και είναι βέβαιο ότι υπάρχει ένα κομμάτι, που μπορούμε να γλιτώσουμε, μέσω της διαδικασίας των διαγωνισμών.

Πρώτος μας στόχος είναι να ελέγξουμε το clawback και να φέρουμε μια ηρεμία της δαπάνης, που είχε χαθεί», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης

ΙΦΕΤ: Η μεγάλη ζήτηση, η αύξηση της δαπάνης και οι προτάσεις του Άδωνι – Πίνακες