H καθίζηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο επανέφερε στην αγορά τον εφιάλτη της πολιτικής αβεβαιότητας και ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της αγοράς και της οικονομίας, όπου μόλις χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου, 4,2 δις. ευρώ έναντι 1,8 δις. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τα μόνιτορς των επαγγελματιών της αγοράς έγραφαν τον τρίτο χαμηλότερο τζίρο της χρονιάς στο πέρας του ά 3μήνου, 48,9 εκατ. ευρώ.

Κι αν η εξήγηση που δίνουν στην αγορά, συνδέεται επισήμως με το τραπεζικό πρόβλημα που ανέκυψε σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την υπό κατάρρευση SVB και την Credit Suisse και οψίμως οι Κασσάνδρες να οδηγούν στη χρεοκοπία την κερδοφόρα Deutsche Bank, ουκ ολίγοι θεωρούν ότι στην αγορά πολύ σύντομα θα μονοπωλήσει το αν βγαίνουν τα κουκιά για την αυτοδυναμία της επόμενης κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνομιλία τους με το mononews.gr το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ήταν κατηγορηματικοί ως προς την πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης, όχι απλά να έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, αλλά στις δεύτερες εκλογές να πάρει την αυτοδυναμία.

«Η αυτοδυναμία», είπε ο κ. Γεωργιάδης, «κερδίζεται μέρα με την ημέρα. Πιστεύω ότι είναι κάτι που θα καταφέρουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χατζηδάκης ότι «είναι εφικτή η αυτοδυναμία επιτρέποντας στη Νέα Δημοκρατία το σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν μπορείς να μηδενίσεις το έργο που έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια».

Οι δηλώσεις αυτές στο mononews.gr, έρχονται λίγες ώρες μετά την επισήμανση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι βέβαιη με μία ισχυρή κυβέρνηση.

Οι τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο κατά τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς συνδέονται ακριβώς με αυτό το λόγο.

Με τη βεβαιότητα των ξένων επενδυτών ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ηγηθεί μίας ακόμα κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ούτε το σκάνδαλο των υποκλοπών επηρέασαν ζωτικά την ηγεμονία της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη όμως, δημιούργησε νέα δεδομένα. Ακόμα και τώρα, οι ξένοι διαχειριστές δεν θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού η Ν.Δ. συνεχίζει να προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις και πως όσο τίθενται τα διλήμματα πριν τις κάλπες, τόσο το κυβερνόν κόμμα θα ενισχύει τα ποσοστά του.

Πλην όμως, το δυστύχημα παραμένει νωπό στη μνήμη των ψηφοφόρων, για το οποίο όμως, το ανάθεμα πέφτει στην κακοδαιμονία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, διαχρονικά.

Από εκεί και πέρα, με όρους αγοράς, οι όποιες διακυμάνσεις του δείκτη, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων, «μεταφράζονται» σε στάση αναμονής.

Ως προς το εξωτερικό, θετικές, καλοδεχούμενες οι παρεμβάσεις στις τράπεζες, αρκεί να γίνονται γρήγορα από τις κεντρικές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές, όπως καταφάνηκε στην περίπτωση της Credit Suisse.

Ως προς το εσωτερικό και τις επερχόμενες εκλογές οι οποίες, όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν τον Μάιο, κρίσιμες θα είναι οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου.

Ως προς την αγορά, δεν αποκλείεται κάποια hedge funds ή Έλληνες ιδιώτες επενδυτές να αρκεστούν στα κέρδη του που κατέγραψαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο, δεομένου ότι υπήρξαν αποδόσεις έως 70% στις τράπεζες.

Εκεί αποδίδουν και το φαινόμενο των έντονων πιέσεων και αυξημένων συναλλαγών στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, όταν ο τζίρος είχε σταθεροποιηθεί πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ.

Ακόμα κι αν δεχθούμε την εκτίμηση της Goldman Sachs για το που θα κλείσει η αγορά φέτος (1075 μονάδες), σημαίνει άνοδο σχεδόν 16%

Από εκεί και πέρα οι ξένοι δεν προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις, τουλάχιστον όπως φάνηκε χθες, αλλά και την Παρασκευή που η αγορά ήταν πτωτική, αλλά χωρίς μεγάλο τζίρο (σ.σ. κάτω από 100 εκατ. ευρώ), αρκούμενοι σε κινήσεις συντήρησης λίγο πριν από το πέρας του ά 3μήνου  που ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Προϋποθέσεις αισιοδοξίας για την πορεία της αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές και για το διάστημα μέχρι τις εκλογές, θα ήταν η επιστροφή του δείκτη στα επίπεδα των 1070 – 1080 μονάδων.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων σε μια γρήγορη βύθιση ως τις 998 μονάδες το πρωί της Δευτέρας (20/3) δοκίμασε με επιτυχία να αντιδράσει ως τις 1.060 μονάδες.

Η περιοχή αυτή δεν είναι αδιάφορη, αναφέρει η χρηματιστηριακή, αφού σηματοδοτεί το 38,2% διόρθωσης της ανόδου μεταξύ 917 – 1.140 μονάδων.

Σε άλλο σημείο τονίζεται δεν υπάρχουν ακόμα υπερπωλημένες ζώνες τιμών, ωστόσο καταγράφεται αποφόρτιση των εβδομαδιαίων και μηνιαίων διαγραμμάτων.

 Διαβάστε επίσης

Με άλμα 6,2% έκλεισε η Deutsche Bank

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα 540 έργων με προϋπολογισμό 4,2 δισ. για τη Στερεά Ελλάδα