Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Άδωνις Γεωργιάδης: Υπάρχει στρατηγικό πλάνο για τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Πολύτιμο κεφάλαιο για την οικονομία της Ελλάδας» χαρακτήρισε τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι «στο μέλλον θα είναι ακόμη περισσότερο».

Σημείωσε δε ότι «μας εκπροσωπεί και επαξίως στο εξωτερικό προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και κύρος στη χώρα μας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών, σημείωσε πως «υπάρχει στρατηγικό πλάνο και έχει έρθει και η ώρα να γίνει και σοβαρή εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο κομμάτι των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Θα καταστήσουν την ελληνική βιομηχανία της ιχθυοκαλλιέργειας πολύ περισσότερο ανταγωνιστική σε σχέση με το παρελθόν».

Αναφέρθηκε στην πορεία του κλάδου τα τελευταία χρόνια καθώς και στο γεγονός ότι «έχουν εισέλθει κεφάλαια από το εξωτερικό, έχει υπάρξει εξυγίανση των πιο σημαντικών εταιρειών και έχουν ξεκινήσει ήδη σημαντικές επενδύσεις».

Το χωροταξικό και οι παρατάσεις

Όσον αφορά στο ζήτημα με το χωροταξικό και τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θέτουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, εκκρεμεί η νέα παράταση στην προθεσμία για τη χάραξή τους, καθώς η τελευταία έληξε τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αυτό αναμένεται να ρυθμιστεί μέσω του επόμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ακούει ο κόσμος, όχι τόσο οι φορείς του κλάδου που καταλαβαίνουν περισσότερο, όσο αυτοί που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι: Παράταση, παράταση, παράταση, σου λέει: τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Όλο παρατάσεις δίνουν;» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος εξήγησε πως «δεν είναι τόσο απλό το χωροταξικό. Διότι από την ώρα που πρωτοπέρασε από το ΣτΕ και φτιάχτηκε το πρώτο γενικό πλάνο του χωροταξικού, μέχρι να φτάσει να γίνει η κάθε ΠΟΑΥ, στην κάθε περιοχή, έχουν παρέλθει χρόνια, έχουν γίνει νέες επενδύσεις, έχουν υπάρξει μεταβολές. Άρα, λοιπόν, ένα κεφάλαιο είναι να φτιάξεις το χωροταξικό. Ένα άλλο κεφάλαιο είναι να το φτιάξεις σωστά».

«Βούληση της κυβέρνησης να βρει άμεσα λύσεις»

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως επιθυμία του είναι «να δοθεί παράταση ενός έτους, την τελευταία που μπορούμε να πάρουμε. Όμως, θέλουμε πολύ νωρίτερα μέσα στο χρόνο να έχουμε εκδώσει τα προεδρικά διατάγματα.

«Για να μπορέσει ο κλάδος να σχεδιάσει τις μεγάλες επενδυτικές κινήσεις πρέπει να ξέρει ακριβώς το περιβάλλον και που μπορεί να πάει να φτιάξει τι. Αλλιώς δεν μπορεί να σχεδιάσει κανένας επενδυτής καμία μεγάλη επένδυση. Και αυτό είναι πάντοτε το πρόβλημα στην Ελλάδα γιατί τα κάνουμε όλα εκ των υστέρων και λίγο εξαμβλωματικά. Πιστεύω όμως ότι έχετε δει όλοι ότι η βούληση της Κυβερνήσεως αυτής είναι να βρει άμεσα λύσεις» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Οι επενδύσεις το 2022 θα ξεπεράσουν αυτές των τελευταίων 27 ετών