• Business

    Πράσινο φως για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση, αποδεσμεύονται 125 εκατ. δολ.

    • NewsRoom
    Πάνος Ξενοκώστας

    Πάνος Ξενοκώστας


    Την απόφαση του δικαστηρίου που δίνει το πράσινο φως για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ αποκάλυψε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

    Ο υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είπε ότι εκδόθηκε η δικαστική απόφαση που επικυρώνει τη μεταβίβαση και αυτόματα αποδεσμεύονται 125 εκατ. δολάρια που είχαν δώσει οι Αμερικανοί για το ναυπηγείο.

    H ΟΝΕΧ υπολογίζει ότι από τις  ναυπηγικές μονάδες της Ελευσίνας και της Σύρου, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 500 πλοία.

    Σύμφωνα με τον Πάνο Ξενοκώστα, στόχος του ομίλου είναι να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας όπου θα μπορεί να επισκευάζει 200 πλοία το χρόνο και να γίνεται παράλληλη εκπαίδευση σε περισσότερους από 100 νέους σε συναφή επαγγέλματα.

    Για Σύρο και Ελευσίνα ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη τριετία.
    Στα επόμενα τρία χρόνια ο Όμιλος θα επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 250 – 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ξενοκώστας έχει πει ότι τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα είναι έτοιμα να παράξουν πλωτές ανεμογεννήτριες.

    Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα μετατροπής/αναβάθμισης πλοίων συμβατικής τεχνολογίας σε «eco-friendly», που χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το υπουργείο Βιομηχανίας Εμπορίου και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Κορέας, και για το οποίο έχει επιλεχθεί το ONEX Shipyards & Technologies Group από το «Korea Evaluation Institute of Industrial Technology Aerospace & Shipbuilding Team».

    Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν μία κρίσιμη υποδομή, ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την παγκόσμια ναυτιλία, ενώ προβλέπεται να ενισχύσει έως και 1% το παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση, εντός των επόμενων πέντε ετών.

    Όταν λειτουργήσει πλήρως, το ONEX Elefsis, ιδιοκτησίας Πάνου Ξενοκώστα, θα είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και θα εξυπηρετεί τον ελληνικό εμπορικό στόλο, τον μεγαλύτερο στον κόσμο.  Επιπλέον, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και στις «πράσινες» ναυπηγικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας τη μετάβαση της βιομηχανίας και στην επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε εγκριθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο η εισήγηση της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας – U.S. International Development Finance Corporation (DFC) – να προχωρήσει στη χρηματοδότηση, μέσω δανεισμού, με το ποσό των 124 εκατ. δολαρίων προς την ONEX Shipyards, για το Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΝΕΧ: Επεκτείνει τις αναπτυξιακές συνεργασίες σε Νότια Κορέα και Νορβηγία



    ΣΧΟΛΙΑ