ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το …μπαλάκι των ευθυνών ρίχνει ο ένας στον άλλο, από τη μια ο υπεύθυνος για τη λειτουργία της αγοράς ΑΔΜΗΕ και από την άλλη η υπεύθυνη για την εποπτεία της αγοράς η ΡΑΕ αλλά και οι προμηθευτές στους παραγωγούς, για τις μεγάλες χρεώσεις που προέκυψαν με τη λειτουργία του target model. Όλοι συμμετέχοντας στη διαβούλευση της ΡΑΕ για τα νέα μέτρα, αναζητούν τι φταίει και τί μπορεί να διορθωθεί, ώστε να λειτουργήσει ορθολογικά η αγορά ρεύματος με το target model, ειδικά στην αγορά Εξισορρόπησης.
Ειδικότερα, μετά τη μεγάλη αύξηση στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, στις πρώτες 40 ημέρες λειτουργίας της αγοράς με το σύστημα target model, η ΡΑΕ που προσπαθεί να βρει τί πρέπει να αλλάξει ώστε να πετύχει την ορθή λειτουργίας των αγορών του target model, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έχει σημαντικό ρόλο και την ευθύνη για την αγορά εξισορρόπησης. Οι μεγάλοι χαμένοι των πρώτων 40 ημερών ήταν οι προμηθευτές ενέργειας και οι ΑΠΕ και οι μεγάλοι κερδισμένοι οι παραγωγοί ενέργειας με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση στο χώρο με τις μη καθετοποιημένες εταιρείες προμήθειας να προειδοποιούν με δικαστικές κινήσεις και να ζητούν αποζημιώσεις.
Η ΡΑΕ παρεμβαίνει με πρόταση προς διαβούλευση
Η αντίδραση της ΡΑΕ ήταν άμεση και κατέβασε πρόταση προς διαβούλευση. Ειδικότερα, έχει θέσει σε διαβούλευση πρότασή της που θέτει όρια στις προσφορές ενέργειας και ισχύος στην αγορά εξισορρόπησης και διαπιστώνεται ότι ήδη οι θερμικοί παραγωγοί, χωρίς να έχει αποφασιστεί επισήμως η θέσπιση ορίων , τηρούν οικειοθελώς τα όρια που έχει θέσει στη δημόσια διαβούλευση η Αρχή. Το αποτέλεσμα και μονο αυτού του μέτρου είναι να έχει περιοριστεί το κόστος της αγοράς Εξισορρόπησης από τα 43,37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, την 5η εβδομάδα λειτουργίας του target model στα 8,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα την 6η εβδομάδα και στα 10,5 ευρώ την 7η εβδομάδα.
Αντίστοιχα η ΡΑΕ επιδιώκει να βελτιώσει “την απόδοση” του ΑΔΜΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ πραγματοποιεί τις προβλέψεις για τις ανοδικές και καθοδικές ανάγκες του συστήματος, οι οποίες αν έχουν αποκλίσεις οδηγούν σε αποζημιώσεις των παραγωγών που καλούνται να βάλουν ή βγάλουν ενέργεια από το σύστημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ προσανατολίζεται στη θέσπιση κινήτρου στον ΑΔΜΗΕ ώστε να κάνει όσο το δυνατόν ακριβέστερες προβλέψεις που να μην οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις και ρήτρας αν δεν το κάνει, θέτοντας όρια “αποδεκτών” αποκλίσεων, άνω των οποίων το επιπλέον κόστος θα επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και όχι του προμηθευτές.
ΑΔΜΗΕ: Δείχνει τη ΡΑΕ αφού αυτή ενέκρινε τον αλγόριθμό του
Όπως τονίζεται ο ΑΔΜΗΕ ο αλγόριθμός του υλοποιήθηκε προς πλήρη εφαρμογή του Κώδικα ο οποίος εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ μετά από επτά έτη διαβουλεύσεων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές της Αγοράς Εξισορρόπησης και αυτό αποδεικνύει ότι αυτό που απαιτείται είναι αυστηρή εποπτεία της αγοράς.
Σημειώνει επίσης, ότι ο υπολογισμός των εφεδρειών, δεν γίνεται από τον ΑΔΜΗΕ με αυθαίρετο τρόπο αλλά πραγματοποιείται με ενιαίο, υποχρεωτικό τρόπο από τους Διαχειριστές του ENTSO-E, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό SOGL και ότι οι αλγόριθμοι εξισορρόπησης είναι εγκεκριμένοι από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές καταγγέλλουν “βίαιη μεταφορά πλούτου”
Με κοινή επιστολή τους στη ΡΑΕ οι μη καθετοποιημένες εταιρείες προμήθειας ZeniΘ, “Φυσικό Αέριο” και Watt+Volt κάνουν λόγο για “βίαιη μεταφορά πλούτου” που προέκυψε μεταξύ των Συμμετεχόντων στην αγορά από την 1η Νοεμβρίου και μετά. Τονίζουν ότι η αναδρομική εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης από την πρώτη κιόλας ημέρα, αποτελεί την “ύστατη λύση για την αποφυγή νομικών διενέξεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων”.
Ζητούν μείωση, ακόμα περισσότερο, των ορίων που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ για τις προσφορές των Παρόχων Υπηρεσιών Εξισορρόπησης, δηλαδή των θερμικών παραγωγών.
Προτείνουν να τεθεί επιπλέον, κατά το μεταβατικό διάστημα, και ανώτατο λογιστικό όριο αποζημίωσης για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών (ανοδικής/καθοδικής ενέργειας και ισχύος εξισορρόπησης), ύψους 3,5 €/MWh.
Η τιμή αυτή, όπως υποστηρίζουν, μαζί με το κόστος του ΛΠ-1 (απώλειες Συστήματος) καταλήγει σε συνολικό κόστος της τάξης των 5 €/MWh, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Επίσης ζητούν τα όρια στις τιμές τόσο της Ενέργειας όσο και της Ισχύος Εξισορρόπησης να εφαρμοστούν αναδρομικά από την έναρξη της Αγοράς Εξισορρόπησης την 1η Νοεμβρίου 2020, με τιμολόγηση μάλιστα εντός της λογιστικής χρήσης του 2020 για να αποφευχθούν σημαντικά ζητήματα λογιστικής και ελεγκτικής φύσεως.
Τι λέει η ΔΕΗ
Την ανάγκη τα όποια μέτρα ληφθούν, να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, τονίζει η ΔΕΗ, στις θέσεις της στη διαβούλευση της ΡΑΕ.
Ειδικότερα, αναφέρει: “Η επιβολή πολύ αυστηρών ορίων (και γενικά κανόνων) στην υποβολή προσφορών αντίκειται στις αρχές της ελεύθερης αγοράς και συχνά οδηγεί σε αποκλίσεις από το βέλτιστο σημείο λειτουργίας της. Κατά συνέπεια, κρίνεται σκόπιμο η επιβολή ιδιαίτερα περιοριστικών κανόνων και ορίων να αντικαθίσταται, στο μέτρο του εφικτού, με διαδικασίες εποπτείας και εκ των υστέρων (ex-post) ελέγχου της Αγοράς τέτοιες, ώστε να αποθαρρύνουν τους
συμμετέχοντες από οποιαδήποτε καταχρηστική συμπεριφορά.
Τούτου δοθέντος, η Επιχείρηση συνηγορεί υπέρ της λήψης μέτρων μεταβατικού και προσωρινού χαρακτήρα, στο βαθμό που αυτά κριθούν αναγκαία με βάση τα -περιορισμένα, επί του παρόντος- δεδομένα λειτουργίας των νέων αγορών, προκειμένου να συμβάλουν στην ωρίμανση τους, στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους μέσω της διατήρησης συνθηκών ρευστότητας και υγιούς ανταγωνισμού, και εν τέλει στην προστασία των
καταναλωτών”.