Θράκη, Κρήτη, Κυκλάδες, Αττική, Δωδεκάνησα είναι οι 5 περιοχές θα γίνουν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα σύμφωνα με το πρόγραμμα διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, στο οποίο αναφέρεται στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξής του, που ανακοινώθηκε χθες.

Ωστόσο, διευκρινίζει, ότι το κόστος των διασυνδέσεων αυτών, δεν περιλαμβάνεται στο σημερινό δεκαετές, και όταν οριστικοποιηθεί θα τροποποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια.

Ειδικότερα, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2024, η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ εισηγήθηκε τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για υποδοχή έργων ΥΑΠ συνολικής ισχύος 2 GW, η οποία επιμερίζεται ανά περιοχή του ΕΣΜΗΕ ως εξής:

ΥΑΠ Θράκη (ενδεικτικά ΚΥΤ Ν. Σάντας) 600 MW, Κρήτη 600 MW, Κυκλάδες (Σύρος/Πάρος/Νάξος) 250 MW, Αττική (ΚΥΤ Παλλήνης/ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) 200 MW, Δωδεκάνησα (ενδεικτικά Κως/Σορωνή) 350 MW.

Σημειώνει ότι θα ακολουθήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ  αι θα την υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ, θα κάνει εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών, το οποίο θα επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και θα ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ).

Τη μελέτη ο ΑΔΜΗΕ θα εκπονήσει αφού λάβει υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης από το ΕΣΜΗΕ, μέχρι και το Σημείο Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ.

Μετά από αίτημα του Φορέα ΥΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, θα εκδώσει απόφαση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της εκτιμώμενης ισχύος Έργων ΥΑΠ που αντιστοιχεί στις ΠΟΑΥΑΠ που θα εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα.

O ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι η επέκταση του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Μεταφοράς στο νησιωτικό χώρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις και καθιστά περισσότερο εφικτή τη δυνατότητα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεδομένου ότι μειώνει σημαντικά τις αποστάσεις για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πηγή παραγωγής σε σημεία σύνδεσης του Συστήματος, καθιστώντας οικονομικοτεχνικά βιώσιμες νέες περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

Όπως σημειώνει προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη με το συνδυασμό έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε «κοινό» διασυνδετικό δίκτυο με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα έναντι των ανεξάρτητων ακτινικών συνδέσεων, διαφαίνεται η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών στον θαλάσσιο χώρο με σκοπό τη βέλτιστη «κοινή» σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ή αιολικών πάρκων επί νησιών που θα ανήκουν σε διαφορετικούς παραγωγούς.

Πρόκληση για το σύστημα η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ προβλέπεται από τα 15,4 GW (συμπεριλαμβανομένων 3,1 GW των Μεγάλων ΥΗΣ) που είναι σήμερα να υπερβεί τα 27 GW το 2030 και τα 38 GW το 2035.

Και για την ανάπτυξή τους… δεν χρειάζεται να δώσει άλλους όρους σύνδεσης, αφήνει να εννοηθεί ο Διαχειριστής, αφού ο στόχος του ΕΣΕΚ ξεπερνιέται..

Ήδη με τους όρους σύνδεσης που έχουν δοθεί και τα έργα ΑΠΕ που λειτουργούν, φτάνουμε τα 28 GW ισχύος όταν ο στόχος στο ΕΣΕΚ αναφέρει 23,5 GW μέχρι το 2030.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, στο ΕΣΜΗΕ λειτουργούσαν Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12229 MW, εκ των οποίων τα 5055 MW αφορούν Α/Π και τα 6549 MW αφορούν Φ/Β (συμπεριλαμβανομένων 352 MW από Φ/Β του Ειδικού Προγράμματος ΦΕΚ Β´ 1079/2009). Παράλληλα, από τους δύο Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν χορηγηθεί ΟΠΣ σε Σταθμούς ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που υπερβαίνει τα 15,5 GW.

Επιπλέον των παραπάνω, έχουν εκδοθεί ΟΠΣ για δύο ηλιοθερμικούς σταθμούς στην Κρήτη, συνολικής ισχύος 122 MW.

Με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι εάν λογιστούν σωρευτικά οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις ΑΠΕ μαζί με όσα έργα έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να συνδεθούν στο Δίκτυο και στο Σύστημα μέσω Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, περιλαμβανομένου και του δυναμικού ΑΠΕ στα υπό διασύνδεση νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο) το αποτέλεσμα περί τα 28 GW ισχύος υπερβαίνει ήδη το καταγεγραμμένο στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στόχο για το 2030 (15,1 GW) και επιτυγχάνει τον στόχο για ΑΠΕ ισχύος 23,5 GW στην ηλεκτροπαραγωγή όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο της αναθεωρημένης έκδοσης του ΕΣΕΚ.

Το σύνολο των ΟΠΣ οι οποίες έχουν εκδοθεί για τις συνδέσεις των Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο υφιστάμενο Σύστημα σε συνδυασμό με την εξέλιξη νέων έργων μεταφοράς που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τον ΑΔΜΗΕ, παρέχουν τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των στόχων που τίθενται για το έτος 2030 στο τρέχον Προσχέδιο Αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου το προσχέδιο αναθεώρησης του ΕΣΕΚ προδιαγράφει έναν ριζικό μετασχηματισμό του τομέα του ηλεκτρισμού, με στόχο το μερίδιο συμμετοχής των μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνει το 80% το 2030 και να πλησιάσει το 95% από το 2035 και έπειτα.

Ως εκ τούτου, προβλέπεται αλματώδης διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Έμφαση δίνει ο Διαχειριστής, στην πρόκληση που αποτελεί για το Ηλεκτρικό μας Συστήματος  η ανάγκη να ανταποκριθεί στη μαζική ανάπτυξη των Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.  

Όπως σημειώνει, «Η διαχείριση της στοχαστικής παραγωγής των Σταθμών ΑΠΕ κατά τη λειτουργία του Συστήματος επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των συμβατικών μονάδων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του ισοζυγίου της παραγωγής και του φορτίου.

Για παράδειγμα στις μεταμεσημβρινές ώρες όπου μειώνεται απότομα η παραγωγή των Φ/Β προκύπτουν απαιτήσεις ταχείας ανάληψης του φορτίου και με αυξημένο ρυθμό από τις συμβατικές μονάδες. Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα προκλήσεων οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν, γεγονός το οποίο αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης εδώ και πολλά χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Διαβάστε επίσης:

Σδούκου: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έχουμε εξασφαλίσει ηλεκτρικό χώρο 2 GW για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών

Barclays: Περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην επενδυτική τραπεζική