Σε επιφυλακή θα βρίσκονται τα αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ τις ημέρες των αργιών και θα είναι σε ετοιμότητα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ- άουτ, στην περίπτωση που υπάρξει απότομη μείωση της ζήτησης.

Όπως αναφέρουν πηγές, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της ζήτησης τις ημέρες των αργιών, ούτε και την πορεία της προσφοράς καθώς εξαρτάται από  αστάθμητους  παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει ετοιμάσει σενάρια για κάθε ενδεχόμενο, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της παραγωγής και της ζήτησης και θα ακολουθήσει την εντολή της ΡΑΕ για μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ όταν κριθεί απαραίτητο και βρίσκεται για αυτό σε συντονισμό με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα ο  ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρουν πηγές είναι επίσης έτοιμος, να πραγματοποιήσει τις εκ περιτροπής περικοπές παραγωγής ΑΠΕ  στην περίπτωση που δοθεί εντολή από τον ΑΔΜΗΕ. Οι κρίσιμες ημέρες είναι η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.

Ο κίνδυνος  μπλακ- άουτ λόγω πτώσης της ζήτησης, παρουσιάζεται, για πρώτη φορά φέτος, λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης,  «η λειτουργία μας κινείται στα όρια», σημείωσε περιγράφοντας τις περιόδους που συνδυάζονται τα χαμηλά φορτία με τις υψηλές διεισδύσεις ΑΠΕ, προσθέτοντας καθώς το πρόβλημα θα οξύνεται όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, «το Πάσχα θα είναι μεγάλη δοκιμασία».
Πτώση στη ζήτηση προμηνύουν, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, οι εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ για την Κυριακή του Πάσχα, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για το εγχώριο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Γιατί χρειάζονται περικοπές των ΑΠΕ

Όταν τα φορτία είναι χαμηλά και έχει ηλιοφάνεια, οι ΑΠΕ εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες από το σύστημα καλύπτοντας υψηλά ποσοστά της ζήτησης. Όμως οι ΑΠΕ δεν εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος και οι συμβατικές μονάδες δεν μπορούν να πουν ξαφνικά όταν χρειαστεί. Τα προβλήματα ευστάθειας εμφανίζονται με το που βραδιάζει και αρχίζει να πέφτει απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και τότε πρέπει ήδη να έχουν μπει οι συμβατικές μονάδες.

Αντίστοιχες ήταν οι συνθήκες για το ελληνικό σύστημα ενέργειας, στις 26 Μαρτίου, καθώς εκείνη την ημέρα για μια ώρα η πραγματική ζήτηση υποχώρησε μόλις στις 500 μεγαβατώρες. Προκειμένου να προστατευτεί το δίκτυο και να μην αυξηθεί υπερβολικά η τάση, ο διαχειριστής προχώρησε σε εκτεκταμένες περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ, πράγμα που μπορεί να επαναληφθεί και την Κυριακή του Πάσχα αναλόγως και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο ΑΔΜΗΕ   ακολουθεί μια στρατηγική περιορισμού τόσο των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και απενεργοποίησης όσων μονάδων μπορούν να βγουν εκτός, αλλά και βαριές περικοπές ΑΠΕ σε ποσοστό που απομένει να φανεί στην πράξη.

Η ΡΑΕ έχει ήδη εντοπίσει το θέμα και έχει υποδείξει την ανάγκη για συνεργασία των Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Ειδικότερα, τους είχε ζητήσει, να προετοιμαστούν και να προσδιοριστούν οι κρίσιμες ώρες για μείωση της ζήτησης αλλά και να εξετασθεί τι παραγωγή μπορεί να κόψει ο καθένας και τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να μη  διαταραχθεί η ευστάθεια του συστήματος. Ο συντονισμός του ΑΔΜΗΕ με το ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται ώστε να γίνει από το ΔΕΔΔΗΕ η περικοπή των ΑΠΕ όταν το αποφασίσει ο ΑΔΜΗΕ με κρίσιμες  ημέρες την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ρποετοιμάσει διάφορα σενάρια, με βάση την πορεία της ζήτησης και τις καιρικές συνθήκες και ανάλογα καθορίζεται το ύψος των περικοπών των ΑΠΕ.

Σε ένα σενάριο υψηλής ηλιοφάνειας και ανέμων πέντε μποφόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ για να διατηρηθεί όρθιο το σύστημα μπορεί να χρειαστεί να περικοπεί και το 50% της παραγωγής των ΑΠΕ. Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμη περικοπές εισαγωγών και λειτουργία έξι αντλιών στα υδροηλεκτρικά Θησαυρού και Σφηκιάς της ΔΕΗ για να απορροφήσουν την αυξημένη παραγωγή.