Ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει ήδη τη θετική γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αυτοψία στο σημείο που έχει επιλεγεί για τη χωροθέτηση του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης που θα σηματοδοτήσει την ένταξη της Τήνου στο εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα πραγματοποίησε η Διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ενόψει της έναρξης κατασκευής του έργου.

Το σημείο που έχει κριθεί ως βέλτιστο βρίσκεται στο δυσπρόσιτο βόρειο τμήμα του νησιού, έναντι της ‘Ανδρου, πλησίον του υφιστάμενου Τερματικού στη θέση «Στενό».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια πρόσφατης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των δύο φορέων με αντικείμενο την εντατικοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει ήδη τη θετική γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Συνολικά οι αδειοδοτικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2022 ώστε εντός του καλοκαιριού να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Μάργαρης και ο Διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς, Κωνσταντίνος Τσιρέκης ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για τα οφέλη που θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού από το 2024 που θα διασυνδεθεί πλήρως η Τήνος με το ηπειρωτικό σύστημα. Όπως τόνισαν, το νησί θα θωρακιστεί πλήρως ενεργειακά, καθώς θα ηλεκτροδοτείται μέσω δύο ανεξάρτητων υποβρύχιων καλωδίων μεταξύ ‘Ανδρου-Τήνου και Τήνου-Σύρου.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τη Διοίκηση του Διαχειριστή ότι ο Δήμος Τήνου θα είναι αρωγός του σημαντικού έργου υποδομής, με απαραίτητη προϋπόθεση τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών και αισθητικών ευαισθησιών των κατοίκων του νησιού. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποδοτικότερη ολοκλήρωση του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ευστάθεια της Τήνου.

Διαβάστε επίσης:

Συνεργασία Δήμου Τήνου – ΑΔΜΗΕ για τη κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης