Ο Αντώνης και ο Γιώργος Γλου αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα επιχειρηματιών που ξεκίνησαν από το μηδέν και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να χτίσουν μια «αυτοκρατορία». Τα ονόματα των δύο αδελφών, που για χρόνια αποτελούσαν ένα από τα πιο λαμπρά «success stories» στον χώρο της ένδυσης – υπόδησης, έρχονται να προστεθούν στην λίστα των Ελλήνων επιχειρηματιών, των οποίων οι λανθασμένες επιλογές σε συνδυασμό με την κρίση τούς οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση.

Ο Άκης και η Μελίνα Γλου με την κόρη τους, σχεδιάστρια μόδας, Ζήνα.
Ο Άκης και η Μελίνα Γλου με την κόρη τους, σχεδιάστρια μόδας, Ζήνα.

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφεται στο Ειρηνοδικείο. Τα χρέη προς το δημόσιο βγάζουν στο “σφυρί” το νεοκλασικό επί της Γρηγορίου Λαμπράκη 101 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για ένα ακίνητο – σήμα κατατεθέν του ομίλου GLOU στον Πειραιά, όπου το 2005 ιδρύθηκε το πολυκατάστημα Glou Premium store. Το κτίριο έχει μεγάλη ιστορική αξία αφού ήταν το πατρικό σπίτι του Σπύρου Μεταξά, ιδρυτή της ομώνυμης ποτοποιίας METAXA-ΜΕΤΑΞΑ.

Σχεδιάστηκε από τον Ερντ Τσίλερ και κατασκευάστηκε το 1894. Έχει αναπαλαιωθεί πλήρως από τον Όμιλο Glou διατηρώντας στο ακέραιο την αρχική αριστοκρατική του μορφή. Σε αυτό λειτουργούσε μέχρι το καλοκαίρι το Glou Premium cafe.

Η είδηση αυτή δεν εξέπληξε την αγορά. Από το 2012, όταν ο Αντώνης Γλου συνελήφθηκε για οφειλές ύψους 765 χιλιάδες ευρώ, οι παράγοντες του κλάδου ήξεραν ότι η εταιρεία “φιγουράρει” στον κατάλογο των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Ζηνα Γλου, Σμαρα Γλου, Σταματινα Γλου
Ζηνα Γλου, Σμαρα Γλου, Σταματινα Γλου

Η Puma, o Λαυρεντιάδης και ο Ολυμπιακός

Η αρχή του business story ξεκινά από τον “πατριάρχη” της οικογένειας, Δημήτρη Γλου. Στα 50’s , με μια άδεια μικροπωλητή καταφέρνει να στήσει μια μικρή επιχείρηση. Τη σκυτάλη πήραν τα δύο αδέλφια στήνοντας το δικό τους μικρομάγαζο με υλικά εστίασης, στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά. Στη δεκαετία του ΄80, ο Αντώνης και ο Γιώργος Γλου, βλέποντας την καταναλωτική μανία της εποχής, αποφασίζουν ναεπενδύσουν στον κλάδο της μόδας. Έτσι, το 1985, γεννήθηκε η εταιρεία ανδρικής ένδυσης Glou.

Κίνηση-ματ ήταν η εξαγορά της αντιπροσωπείας της Puma. Ο όμιλος αναπτύσσεται ταχύτατα εντός και εκτός συνόρων. Ο τζίρος σκαρφαλώνει στα 120 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προσεγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, η κρίση στην Ελλάδα κάνει αισθητή την παρουσία της και ο όμιλος Glou αρχίζει την κατηφόρα.

Οι καταγγελίες του γερμανικού κολοσσού αθλητικών ειδών Puma προς την οικογένεια Γλου ήταν το “τελειωτικό χτύπημα” . Οι Γερμανοί έκαναν λόγο για συστηματική υπεξαίρεση και κατάχρηση. Το πλήγμα για τους αδελφους Γλου ήταν ανεπανόρθωτο. Η Puma υπέβαλε μήνυση απαιτώντας 130 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή η εταιρεία θεωρεί ότι υπεξαίρεσαν τα δύο αδέλφια μετά από έρευνα της Deloitte από το 2008 έως το 2010.

Το 2009 ήταν “μαύρη” χρονιά για τους αδελφούς Γλου και την “αυτοκρατορία” τους. Οι πωλήσεις πέφτουν στα 66,7 εκατομμύρια ευρώ από τα 79,5 εκατομμύρια ευρώ το 2008 και οι ζημίες είναι 15,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Λέγεται πως ο Γ. Γλου βρισκόταν πίσω από το ντιλ της απόκτησης του Ριβάλντο το 2004 από τον Ολυμπιακό.
Λέγεται πως ο Γ. Γλου βρισκόταν πίσω από το ντιλ της απόκτησης του Ριβάλντο το 2004 από τον Ολυμπιακό.

Τα προβλήματα ρευστότητας διογκώνονται και οι τράπεζες αρνούνται να κάνουν επαναδιαπραγμάτευση δανείων. Το “φιλί της ζωής” ήρθε από τον πειραιώτης φίλο, τραπεζίτη τότε , Λ. Λαυρεντιάδη. Η Ρroton Βank έξασφάλισε δάνειο περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά όμως δεν αποδείχθηκαν αρκετά και ο όμιλος κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Γνωστή είναι η αγάπη της οικογένειας για τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, ο Γιώργος Γλου υπήρξε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μετέπειτα πρόεδρος στον Eρασιτέχνη Ολυμπιακό. Το 2009 πρόσφερε περί το 1,5 εκατ. ευρώ στις διάφορες δραστηριότητες της πειραϊκής ομάδας. Ενώ ένα χρόνο μετά, γράφτηκε στον αθλητικό τύπο, ότι δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ.