• Business

    ACS: Έμφαση στο last mile για περαιτέρω ανάπτυξη

    • Άννα Διανά
    O Διευθύνων Σύμβουλος της Quest Συμμετοχών Απόστολος Γεωργαντζής

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Quest Συμμετοχών Απόστολος Γεωργαντζής


    Στον κλάδο ταχυμεταφορών με έμφαση στo last mile ποντάρει φέτος η ACS για περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών της σε μια αγορά με υψηλό ανταγωνισμό.

    Μια αγορά που γνωρίζει ανάπτυξη σε αντίθεση με τις υπηρεσίες ταχυδρομείου, κλάδος που βρίσκεται πλέον σε αποδρομή λόγω της ψηφιοποίησης των λογαριασμών, με τα έσοδα της εταιρείας από τις δραστηριότητες στον τομέα αυτό να έχουν περιοριστεί μόλις στο 4% του συνολικού τζίρου της.

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, μέλους του ομίλου Quest, με κυρίαρχη θέση στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών και με μερίδιο στο εσωτερικό δίκτυο που προσεγγίζει το 25%, εκτιμά ότι φέτος θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των επενδύσεων στο νέο κέντρο διαλογής στο Αιγάλεω.

    Εκτιμάται υψηλότερη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία σε σχέση με το 2023, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Οι επενδύσεις στο last mile

    Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επενδύσεις με έμφαση στην ενδυνάμωση και του last mile. Άλλωστε όπως είπε πρόσφατα κατά την ενημέρωση των μετόχων ο CEO της Quest, Απόστολος Γεωργαντζής για την ACS τρέχει Capex που αντιστοιχεί περίπου στα 15 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του last mile.

    Στον κλάδο ταχυμεταφορών (ACS) ο κ. Γεωργαντζής επεσήμανε ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις ενώ αναφορικά με τα lockers είπε ότι μέχρι στιγμής είναι στα 400, με στόχο τέλος του έτους να φτάσουν 1000 και να ξεπεράσουν τα 2000 εντός πενταετίας.

    Ο κύκλος εργασιών πέρυσι αυξήθηκε κατά 5,6% και ανήλθε σε 150,6 εκατ. ευρώ έναντι 142,6 εκατ. ευρώ το 2022. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 19.6 εκατ. ευρώ έναντι 18,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5.2%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της κλειόμενης χρήσεως 2023 ανήλθαν 14,9 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5%.

    Οι δικαστικές περιπέτειες

    Στις οικονομικές καταστάσεις, που δημοσιεύτηκαν χθες γίνεται ενημέρωση σχετικά με τις δικαστικές περιπέτειες που έχει η εταιρεία με κάποιους πράκτορες, οι οποίοι μετά την καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία προχώρησαν σε αγωγές εναντίον της για διάφορες αιτίες.

    Την ίδια ώρα και η εταιρεία του ομίλου Quest έχει εγείρει αξιώσεις κατά των πρώην πρακτόρων της με το ποσό που εκτιμάται ότι θα επιδικαστεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του νομικού συμβούλου της εταιρείας, που αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις, να υπερκαλύπτουν σημαντικά το σύνολο των ποσών που μπορεί να επιδικαστεί σε βάρος της από τις αγωγές των πρώην πρακτόρων.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του δικηγόρου της εταιρείας, από τον Φεβρουάριου του 2024,  από αγωγές συνολικού ποσού ευρώ  21,5 εκατ. ευρώ παραμένουν εκκρεμείς αγωγές συνολικού ποσού 8,9 εκατ. ευρώ.

    Κατά την εκτίμησή του αλλά και σύμφωνα με τις έως σήμερα πρωτόδικες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τις εν λόγω υποθέσεις, εκτιμάται ότι αγωγές θα απορριφθούν στο σύνολό τους. Την ίδια ώρα εκκρεμούν αγωγές της ACS κατά των εν λόγω πρακτόρων, από διάφορες αιτίες, συνολικού ποσού 2,147 εκατ. ευρώ.

    Κατά την εκτίμηση του δικηγόρου αλλά και σύμφωνα με τις έως σήμερα πρωτόδικες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τις εν λόγω υποθέσεις, υπάρχουν πιθανότητες ευδοκίμησης των αξιώσεων αυτών,  το δε ποσό που εκτιμάται ότι θα επιδικαστεί εν τέλει προς την ACS θα υπερκαλύπτει σημαντικά το σύνολο των ποσών τα οποία θα επιδικαστούν ενδεχομένως σε βάρος της.

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται, «στις ενδεχόμενες υποχρεώσεις ύψους 2,18 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται ενδεχόμενη υποχρέωση για την οποία δικηγόρος της Εταιρείας που τη χειρίζεται αναφέρει για αποζημίωση πελάτη ποσού Ευρώ 1.937.311, εκδόθηκε οριστική απόφαση με την οποία η αγωγή απορρίφθηκε στο σύνολό της ως ουσιαστικά αβάσιμη. Κατά της ως άνω απόφασης έχει ασκηθεί από την ενάγουσα έφεση ενώπιο του εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί για συζήτηση».

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργαντζής (Quest): €40 εκατ. για επενδύσεις και εξαγορές το 2024 – Τα δεδομένα για ACS

    Quest: Αύξηση τζίρου και EBITDA – Ανεκτέλεστο €550 εκατ. και ρευστότητα €300 εκατ.

    Quest: Γίναμε αποδέκτες προτάσεων για την ACS, δεν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία



    ΣΧΟΛΙΑ