ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η τιμολόγηση και οι επιστροφές θα είναι το κεντρικό θέμα που θα βρίσκεται στο «τραπέζι» των συζητήσεων του υπουργείου Υγείας, κατά την τρέχουσα περίοδο, όπως δήλωσε στο πλαίσιο του 9ουΣυνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece”, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
«Αυτή την περίοδο η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουμε την υποχρέωση να καταθέσουμε το σχέδιό μας για τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Ξανθός.
Ειδικότερα, όσον αφορά στον κλάδο του Φαρμάκου, τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει θετικά βήματα, όπως η ενδυνάμωση του πλαισίου διαφάνειας και η ανάπτυξη εργαλείων πολιτικού και επιχειρηματικού διαλόγου, με κύριο την Διακομματική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής. «Στο βαθμό αυτό γίνονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης και συγκλίσεων, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο κος Ξανθός, επεσήμανε ότι ενώ η ρύθμιση αυτή θεσπίστηκε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, έγινε πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας από την Αντιπολίτευση.
Ο υπουργός Υγείας, απέδωσε για μια ακόμη φορά τις υψηλές επιστροφές (rebate και clawback) κυρίως στον κλειστό προϋπολογισμό που “επιβλήθηκε” από τους Θεσμούς, ο οποίος όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί κοινή παραδοχή όλων των εμπλεκομένων.
Ειδικά όσον αφορά στο μέτρο του clawback, τόνισε ότι η διατήρηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο καταμερισμό πόρων. Σημείωσε δε ότι το υπουργείο αναζητά νέα ισορροπία, ενώ εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην ιδέα του συνυπολογισμού επενδύσεων – clawback, δηλώνοντας ότι το υπουργείο την αποδέχεται και αναζητούνται τρόποι εφαρμογής της.
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ωστόσο, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αναδειχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της, δεν αφορούν μόνο το υπουργείο Υγείας αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία.
«Η κρίση δεν έλυσε αρκετά προβλήματα στο χώρο του φαρμάκου», τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι μπορεί η δαπάνη να σταθεροποιήθηκε λόγω του clawback, εντούτοις ο όγκος της συνταγογράφησης παραμένει ίδιος, με την υπερσυνταγογράφηση και υπερκατανάλωση να εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα.
Ο κος Μόσιαλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, όσον αφορά στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, η πρωτιά αυτή έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους περίπου 1600 Έλληνες κάθε χρόνο.
«Η συνολική αλλαγή στο χώρο του φαρμάκου προϋποθέτει πενταετή ή δεκαετή συμφωνία μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας, όπου οι όροι του παιχνιδιού θα είναι σαφείς», κατέληξε ο κος Μόσιαλος, καλώντας τη φαρμακοβιομηχανία να καταθέσει πιο ελκυστικές προτάσεις στην Πολιτεία και την Πολιτεία, να διαθέσει τα απαραίτητα εργαλεία που θα συμβάλλουν καταλυτικά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δ. Δέμος: Επενδύσεις 300 εκ. ευρώ στην παραγωγή φαρμάκων αν φύγει το clowback
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SOS εκπέμπει η φαρμακοβιομηχανία: «Αντίστροφη μέτρηση» για τις επιχειρήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TikTok: Ερευνά πώς θα παραμείνει στην αμερικανική αγορά χωρίς να πουληθεί στον Μασκ
- Pulse: Πρωτιά ΝΔ και Μητσοτάκη, πτώση ΠΑΣΟΚ και 10κομματική Βουλή – Τι λένε για τον Τραμπ
- Eurostat: Η ΕΕ παρουσιάζει πλεόνασμα στις εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ και έλλειμμα στις εισαγωγές υπηρεσιών
- Τραμπ: Ξηλώνει τα μέτρα ασφαλείας από τον Πομπέο και άλλους που απειλούνται από το Ιράν