Στα τρία κομβικά ελλείμματα που υπάρχουν στην πολιτική φαρμάκου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Συνάντησης με θέμα  «Η Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας: Εμπόδια και Υπερβάσεις», που διεξήχθη στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ).

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, τα τρία μεγάλα ελλείμματα είναι: πρώτον η έλλειψη ενός μηχανισμού HΤA (Health Technology Assessment), δεύτερον η έλλειψη ενός σοβαρού μηχανισμού διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης και το τρίτον η έλλειψη ενός μηχανισμού γρήγορης ενσωμάτωσης αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Αυτά είναι τα κομβικά ελλείμματα τα οποία τώρα σιγά-σιγά αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε. Και στα τρία επίπεδα έχουν γίνει βήματα. Όχι αυτά που θα θέλαμε και όχι αυτά που απαιτούν οι συνθήκες και τα αδιέξοδα τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Έχουμε ένα νόμο για τον ΗΤΑ με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πήραμε υπόψη μας καλές διεθνείς πρακτικές, μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουμε βάλει ορισμένα κριτήρια τα οποία, κατά την άποψή μου, διασφαλίζουν ότι η συζήτηση θα γίνεται πλέον για τη θεραπευτική αξία ενός σύγχρονου και καινοτόμου φαρμάκου και όχι μόνο το κόστος. Εκκρεμεί η συγκρότηση της επιτροπής, της πρώτης επιτροπής για το ΗΤΑ», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει αρκετές αιτήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συσταθεί μια επιτροπή υψηλής εγκυρότητας και επιστημονικού κύρους που θα διασφαλίζει και την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός αυτό είναι μία δύσκολη εξίσωση, ωστόσο δεν πρόκειται για ελληνικό αλλά για διεθνές πρόβλημα, καθώς παντού η φαρμακευτική καινοτομία, η οποία παράγεται από τη βιομηχανία, προσφέρει νέες θεραπευτικές δυνατότητες και επιλογές αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνει πάρα πολύ τους προϋπολογισμούς των συστημάτων  υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

“Έχουμε λοιπόν το πρώτο βήμα, που είναι η Επιτροπή HΤA Νομίζω η σημερινή ημερίδα θα συνεισφέρει στον προβληματισμό, στο περιεχόμενο και στα κριτήρια”, ανέφερε ο κ. Ξανθός.