Θόρυβο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στους επιχειρηματικούς κύκλους και δη στον φαρμακευτικό κλάδο η είδηση ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Genepharm πέρασε εξολοκλήρου στα «χέρια» της ιορδανικής MS Pharma. Πολλοί, μάλιστα, μιλούν για ένα «χρυσό» deal καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες -δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση- η συμφωνία «έκλεισε» στα 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ανέρχονται στα 30-40 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, με τη διοίκηση της Genepharm να παραμένει ως έχει, προκειμένου να βοηθήσει στην καθοδήγηση της εταιρείας στην περαιτέρω ανάπτυξη μέσα από τα νέα δεδομένα. Το due diligence της ιορδανικής εταιρείας στην Genepharm διήρκεσε 7 μήνες.

Η Genepharm ιδρύθηκε το 1968 από τον Νικόλαο Α. Βιγκόπουλο, ωστόσο πρωταγωνιστής της τα τελευταία χρόνια ήταν ο γιος του, Αχιλλέας, ο οποίος εκτελούσε χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Παρότι τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά ενεργός (μάλιστα διατέλεσε και μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας), σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2017 και μετά άρχισε να γίνεται «ακριβοθώρητος» στην εταιρεία, γεγονός που έκανε την φημολογία εκείνης της περιόδου περί επικείμενης εξαγοράς από Κινέζους επενδυτές να «οργιάζει». Φήμες, όμως, που διέψευδαν κατηγορηματικά υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της ίδιας της εταιρείας και τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις της εταιρείας, το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές στο καταστατικό της, οι οποίες ενδεχομένως αποτελούσαν μέρος της προετοιμασίας της για την είσοδο των Ιορδανών επενδυτών.

Η εξαγορά, όμως, δεν βρίσκει στο «τιμόνι» της εταιρείας τον Αχιλλέα Βιγκόπουλο.

Τελευταία φορά που επανεξελέγη πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν το 2016, εντούτοις, η Genepharm προχώρησε εκ νέου σε αναδιάρθρωση του ΔΣ τον Φεβρουάριο του 2019, «αποκαθηλώνοντάς» τον από την ηγεσία της και θέτοντας στη θέση του τη μητέρα του, Αναστασία Τζιρατούδη, από την οποία είχε παραλάβει τη σκυτάλη το 2014.

Ο χαμηλών τόνων επιχειρηματίας με την έντονη κοινωνική και προσωπική ζωή

Παρότι ως επιχειρηματίας διατήρησε χαμηλό προφίλ, ο Αχιλλέας Βιγκόπουλος έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ με την προσωπική του ζωή, την οποία «σημάδεψαν» επώνυμες κυρίες από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο.

Το 2013 παντρεύτηκε με την Νικόλ Κοντοβός, την επιχειρηματία που μας σύστησε τα cupcakes στην Ελλάδα, σε έναν γάμο που έληξε άδοξα το 2015. Όμως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας, αφού είχε ήδη ένα διαζύγιο από την επιχειρηματία Νταίζη Μανιατοπούλου, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο.

Πριν ξαναπαντρευτεί, είχε σχέση με τη Δήμητρα Ματσούκα και πιο πριν με την Μαριάννα Σμπώκου. Μετά το χωρισμό του από την Κοντοβός, φήμες τον ήθελαν ζευγάρι με την κόρη του Δάκη Ιωάννου, Μαρία, ενώ ένα διάστημα υπήρξε φημολογία περί σχέσεως με τη Φαίη Σκορδά.

Πριν από μία δεκαετία, το όνομα του Αχιλλέα Βιγκόπουλου έγινε τίτλος στους Μaiami NewTimes.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο φαρμακοβιομήχανος είχε πέσει θύμα κλοπής, ενώ βρισκόταν σε χριστουγεννιάτικες διακοπές σε υπέρ λουξ ξενοδοχείο στο South Beach, το Delano, όπου ο μέσος όρος δωματίου κοστίζει πάνω από 800 δολάρια.

Ένα πρωί, μετά από βραδινή έξοδο, συνειδητοποίησε την κλοπή ενώ δεν υπήρχε σημάδι βίαιης εισόδου στο δωμάτιο. Όπως δήλωσε, έλειπαν 24.000 δολάρια σε μετρητά, μαζί με πέντε ελληνικά διαβατήρια, έναν φορητό υπολογιστή 2.000 δολαρίων και μια Tumi τσάντα αξίας 800 δολαρίων.

Genepharm: 50 χρόνων ιστορία

Η Genepharm είναι αμιγώς ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή γενόσημων φαρμάκων.

Το 1967 που ιδρύθηκε στόχευσε την ελληνική αγορά, όπου εμπορεύεται και διανέμει απ’ ευθείας τα προϊόντα της. Το 1986 ξεκίνησε η εξαγωγική της δραστηριότητα. Έκτοτε, η εταιρεία έχει διευρύνει τη δράση της με εξαγωγές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Ασία και Βόρεια & Νότια Αμερική. Σήμερα, διατηρεί δίκτυο με πάνω από 223 πελάτες σε συνολικά 70 χώρες.

Το 2017 παρουσίασε κύκλο εργασιών της τάξης των 38 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,02%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Το 80% των πωλήσεών της προέρχεται από ξένες αγορές. Τα καθαρά κέρδη για το έτος 2017 ανήλθαν στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις της Genepharm την τελευταία δεκαετία υπερβαίνουν τα 60 εκατ. ευρώ και αφορούν τόσο τις ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και την έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) νέων προϊόντων. Μάλιστα, κάθε χρόνο, επενδύεται σε Ε&Α πάνω από το 10% του κύκλου εργασιών της.

Το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στην Παλλήνη Αττικής, εκτείνεται σε 12.000 τ.μ. και διαθέτει τρεις προηγμένες τεχνολογικά μονάδες παραγωγής συμβατικών στερεών, ογκολογικών στερεών και ενέσιμων ιδιοσκευασμάτων.

Με την εξαγορά, η Genepharm, θα αποκτήσει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις παραγωγής και στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της MS Pharma και θα γίνει μέρος ενός group με περισσότερους από 2.000 εργαζομένους. Το χαρτοφυλάκιό της θα ενισχυθεί, ενώ τα σχέδια περιλαμβάνουν αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητάς της στην Αθήνα.

Όσον αφορά στην MS Pharma, η οποία δραστηριοποιείται συνολικά σε 12 χώρες, στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Αφρική, στοχεύει στην επέκταση του γεωγραφικού αποτυπώματός της στην Ευρώπη και τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στις χρόνιες παθήσεις.

«Η εξαγορά αυτή αποτελεί ορόσημο για τα αναπτυξιακά μας σχέδια. Η ομάδα διαχείρισης της Genepharm έχει δημιουργήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση και προσβλέπουμε στην υποστήριξή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι αυτή η εξαγορά θα επιτρέψει στην Genepharm να προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων και τεχνολογιών στους πελάτες της στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ghiath Sukhtian, πρόεδρος της MS Pharma.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Genepharm ανέφεραν: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που εισερχόμαστε σε μια νέα φάση ανάπτυξης με την MS Pharma. Η εξαγορά αυτή θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των σχεδίων ανάπτυξης της Genepharm και θα επιτρέψει στην εταιρεία να προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε ιορδανικά «χέρια» η Genepharm του Α. Βιγκόπουλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πρεμιέρα» για τη RAFARM στην αγορά των ΗΠΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Άλματα» από την Demo στα χρόνια της κρίσης