ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην εξαγορά ή και τη συγχώνευση με μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες, έτσι ώστε η ΕΚΤΕΡ να μπορεί να διεκδικεί τα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Αθανάσιος Σίψας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σίψας, ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με ελληνικές εταιρείες, έτσι ώστε έως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξαγορές ή συγχωνεύσεις. Στόχος μέσω των κινήσεων αυτών είναι να έχει αποκτήσει η ΕΚΤΕΡ τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα (σ.σ ίδια κεφάλαια άνω των 50 εκατ. Ευρώ, τα απαραίτητα πάγια στοιχεία και τον εξοπλισμό), ώστε να μπορεί να αποκτήσει το πτυχίο 7ης τάξης του ΜΕΕΠ, το οποίο κατέχουν μόνο οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, δηλαδή οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrkat και Mytilineos, εντός της χρήσης του 2023.
Επιπλέον, ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤΕΡ, ανέφερε ότι στα μεγάλα δημόσια υπάρχει μικρός ανταγωνισμός καθώς οι εταιρείες που δίνουν πολύ μικρές προσφορές είναι πέντε και σύντομα θα γίνουν τέσσερις λόγω της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Πρόσθεσε, δε, ότι στα υπόλοιπα έργα, που μπορούν να συμμετέχουν εταιρείες των χαμηλότερων τάξεων, ο ανταγωνισμός είναι αρκετά πιο μεγάλος και ότι οι εκπτώσεις αγγίζουν έως και το 30%.
Για αυτό το λόγο η ΕΚΤΕΡ επιδιώκει να «μεγαλώσει» προκειμένου, όπως δήλωσε ο κ. Σίψας να «πάρει ένα κομμάτι από την πίτα των μεγάλων έργων», και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ήδη το κεφάλαιο για να προχωρήσει σε εξαγορά, αλλά δε θα απέκλειε και το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Τι αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση
Όσον αφορά τις υπόλοιπες αποφάσεις που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των μετόχων αυτές αφορούσαν στη διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ ανά μετοχή (0,076 ευρώ με τις παρακρατήσεις φόρων), το οποίο θα αποκοπεί στις 8 Αυγούστου και θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τις 11 του ίδιου μήνα.
Επίσης, δόθηκε το πράσινο φως για το πρόγραμμα απόκτησης ίδιων μετοχών. Αυτό θα ανέρχεται στο 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου (δηλαδή έως 1.125.00 μετοχές) με τιμές που θα κυμαίνονται από τα 0,2 ευρώ έως τα 5 ευρώ ανά μετοχή και θα διαρκέσει 24 μήνες.
Ένα ακόμη ζήτημα που υπερψηφίστηκε ήταν η δωρεάν διάθεση έως 900.000 ιδίων μετοχών της εταιρείας προς τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και το προσωπικό της εταιρείας.
Διπλασιάστηκε το ανεκτέλεστο έργων το 2022
Το 2022 ήταν μία αρκετά καλύτερη χρονιά για την ΕΚΤΕΡ καθώς το ανεκτέλεστο έργων της εταιρείας ανήλθε στα 53 εκατ. Ευρώ για το 2022 έναντι 26 εκατ. Ευρώ που διαμορφώθηκε το 2021. Επιπλέον, το backlog έργων, στα οποία η ΕΚΤΕΡ συμμετέχει σε κοινοπραξίες μέσα στο 2022 ανήλθε στα 106,7 εκατ. Ευρώ.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια τη χρονιάς που μας πέρασε η ΕΚΤΕΡ συμμετείχε σε τουλάχιστον 25 διαγωνισμούς για δημόσια και ιδιωτικά έργα, με προσφορές που υπέβαλε είτε μόνη ή σε συμμαχίες με άλλες εταιρίες και ανέλαβε έξι νέα έργα στην Αττική, στη Μύκονο, στη Χίο, στην Αργολίδα και στην Κέα. Από αυτά ξεχωρίζουν έργα για λογαριασμό του υπουργείου υποδομών και μεταφορών, του ΔΕΔΔΗΕ, της Lamda Development, και τις One and Only Kea και Blue Iris.
Σχετικά με τη 5αστερη τουριστική επένδυση αξίας 53,3 εκατ. ευρώ στην Πάρο ο κ. Σίψας πρόσθεσε ότι αυτή δεν έχει κολλήσει και ότι βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης, ενώ εκτίμησε ότι παρά τα εμπόδια του ΣτΕ, το φθινόπωρο θα έχουν ληφθεί οι όροι δόμησης. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει το έργο και τότε θα αρχίσει η εκταμίευση του δανείου ύψους 42,6 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς και έχει ενταχθεί στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με χαμηλό επιτόκιο (σ.σ. 2,5%).
Όσον αφορά το εξωτερικό η ΕΚΤΕΡ δραστηριοποιείται στη Ρουμανία και έχει περιοριστεί στην πώληση των διαμερισμάτων που έχει κατασκευάσει μέσω της PRIPU RESIDENCE SPL. Αναλυτικότερα η ΕΚΤΕΡ έχει κατασκευάσει 17 ακίνητα και έχει πουλήσει τα 12 με τη συνολική αξία των συμβολαίων να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. Ευρώ. Εκτιμήθηκε, επίσης, ότι εντός του 2023 θα πωληθούν και τα υπόλοιπα ακίνητα, ενώ το οικόπεδο που διατηρεί η ΕΚΤΕΡ στην ίδια χώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης ή της ανέγερσης οικιστικής ανάπτυξης εντός αυτού.
Στις εκτός Ευρώπης δραστηριότητες η εισηγμένη ανέλαβε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έργο αξίας 18,5 εκατ. Ευρώ που αφορά στην κατασκευή εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και αξιολόγησης προσωπικού.
Έργα αξίας άνω των 50 εκατ. Ευρώ στο Α΄Εξάμηνο του 2023
Κατά τη διάρκεια του Α’ Εξαμήνου της χρονιάς που διανύουμε η ΕΚΤΕΡ έχει υπογράψει έργα συνολικής αξίας 53,6 εκατ. Ευρώ είτε μόνη της ή σε κοινοπραξία με άλλες εταιρίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Πιο συγκεκριμένα:
- Τον Μάρτιο υπεγράφη η σύμβαση για έργα στα εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ έναντι 6,5 εκατ. Ευρώ με την ΕΚΤΕΡ να καλείται να μετατρέψει βιομηχανικό κτίριο σε εκπαιδευτήριο.
- Τον ίδιο μήνα η ΕΚΤΕΡ μαζί τη ΤΕΡΝΑ υπέγραψε τη σύμβαση για το Ιωνικό Κέντρο, το οποίο έχει κοστολογηθεί στα 29,4 εκατ. ευρώ με τη εισηγμένη να συμμετέχει κατά 30% στην Κοινοπραξία.
- Τον Μάιο και τον Ιούλιο η ΕΚΤΕΡ ανέλαβε τρία έργα συνολικής αξίας 12,7 εκατ. Ευρώ για λογαριασμό των Olympic Air και Aegean, τα οποία θα γίνουν εντός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για το νέο πράσινο κέντρο εκπαίδευσης κυβερνητών και πληρωμάτων αεροσκαφών της Aegean που θα κατασκευαστεί στο κτίριο Β56 του ΔΑΑ, καθώς και έργα που αφορούν το Hangar και το κτίριο Β56.
Διαβάστε επίσης
ΕΚΤΕΡ: Νέο έργο 7,3 εκατ. ευρώ στο Ελ. Βενιζέλος – Τι περιλαμβάνει
ΕΚΤΕΡ: Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή… λόγω ΣτΕ και Πάρου
ΕΚΤΕΡ: Νέες συμβάσεις έργων με την Aegean και την Olympic Air