Τη βεβαιότητα ότι ο κλάδος της Ενέργειας θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, στηρίζοντας αποφασιστικά την εθνική οικονομία και ενισχύοντας με θέσεις εργασίας Έλληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου κατάρτισης, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης από το βήμα του 2ου Στρατηγικού Συνεδρίου «Athens Investment Forum 2019», αρκεί – όπως επεσήμανε – να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να υπάρχει ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο και να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας.

Μιλώντας στην ενότητα του Συνεδρίου για τις «Ενεργειακές εξελίξεις στο νέο περιβάλλον του Ελληνικού Επιχειρείν», ο κ. Σιάμισης αναφέρθηκε στο ευμετάβλητο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, στην πολύ μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από άλλες πηγές τροφοδοσίας ενεργειακών προϊόντων, στην ενεργειακή μετάβαση που «δεν συνιστά επιλογή, αλλά υποχρέωση» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέλυσε τον ρόλο του Ομίλου ΕΛΠΕ σε συνάρτηση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ενεργειακή αγορά και ειδικότερα ο κλάδος της διύλισης.

«Με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και έγκαιρο προγραμματισμό, επενδύσεις άνω των 4 δις ευρώ την περίοδο 2008 – 2018, κύκλο εργασιών που ανέρχεται ετησίως περίπου στα 10 δις ευρώ, συνολική παραγωγή η οποία το 2018 έφτασε στους 16 εκατ. τόνους, εξαγωγές που κυμαίνονται στο 60% των πωλήσεων, ισχυρή παρουσία σε πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής, συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς ομίλους, αλλά και εύρος δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει όλο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας – από τη διύλιση και την εμπορία, μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις ΑΠΕ και τις έρευνες για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων – η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος περιφερειακός Όμιλος στον κλάδο του και βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος σε ΕΕ και Ελλάδα έως το έτος 2050 (EU Reference Scenario 2016), ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι προβλέπεται σημαντική μείωση συνολικά για τη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων (EU -18% & Ελλάδα -27%), πλήρης απεξάρτηση από λιγνίτη, ενίσχυση του μεριδίου Φυσικού Αερίου ως «καυσίμου μετάβασης» και σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που όμως ως κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, κυρίως στο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας και του ανταγωνισμού με άλλες χρήσεις γης.

«Σε αυτό το περιβάλλον, σχεδόν το ήμισυ της ενεργειακής ζήτησης έως και το 2050 θα συνεχίζει να καλύπτεται από υγρά καύσιμα, καθιστώντας την Ευρώπη ευάλωτη και εξαρτώμενη σε γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν πρέπει λοιπόν να δαιμονοποιούνται οι υδρογονάνθρακες, γιατί υποχρεωτικά θα κατέχουν και τις επόμενες δεκαετίες ένα απαραίτητο κομμάτι στο ενεργειακό ισοζύγιο των κρατών-μελών»» τόνισε ο κ. Σιάμισιης και επεσήμανε την αυξημένη σημασία των πρόσφατων ανακαλύψεων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου που είναι η μόνη ουσιαστικά περιοχή στην ΕΕ με νέες ανακαλύψεις, αλλά και την πιθανότητα για εντοπισμό κοιτασμάτων αντίστοιχου μεγέθους και στον ελλαδικό χώρο, η αξιοποίηση των οποίων θα γίνει με ύψιστη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και σε πλήρη εναρμόνιση με την πολύ αυστηρή ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Αναφερόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις για τον κλάδο της Ενέργειας, ο κ. Σιάμισιης εστίασε στον Ενεργειακό & Ψηφιακό Μετασχηματισμό, στη μετάβαση σε καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, στην ανταγωνιστικότητα, στις επενδύσεις για τεχνογνωσία – καινοτομία – νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και στην ανάγκη εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των εταιρειών, παράλληλα με τη σύναψη συνεργασιών.

Τονίζοντας τη σημασία των διεθνών τάσεων, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε τον σχεδιασμό που έγινε προ δεκαετίας για τις επενδύσεις του νέου διυλιστηρίου της Ελευσίνας το οποίο παράγει τα καύσιμα που ζητούνται (diesel), αλλά ταυτόχρονα έχει το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ανέφερε δε, ότι τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ θα είναι σε θέση να προσφέρουν τόσο την υφιστάμενη γκάμα προϊόντων (μαζούτ υψηλού θείου και diesel), όσο και τις αναγκαίες ποσότητες καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, προκειμένου η ελληνική ναυτιλία να μην εξαρτάται μόνο από εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της.

Στη ενεργειακή ενότητα του «Athens Investment Forum 2019», που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2019 παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχαν ακόμη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENERGEAN OIL & GAS κ. Μαθιός Ρήγας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Γενικός Διευθυντής της GASTRADE κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΕΣΦΑ κ. Nicola Battilana. Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Vertical Solutions S.A., σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και το World Energy Council Greece.

Στιγμιότυπο από την κατάμεστη αίθουσα που φιλοξένησε το “Athens Investment Forum 2019”, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛΠΕ κ. Ανδρέα Σιάμισιη. Στο πάνελ διακρίνονται ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENERGEAN OIL & GAS κ. Μαθιός Ρήγας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΕΣΦΑ κ. Nicola Battilana, ο Γενικός Διευθυντής της GASTRADE κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος και ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Χρήστος Κολώνας.