ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για όλους και για όλα μίλησε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία, τα μέτρα που απαιτούνται για να πάρει μπροστά η οικονομία μετά το τέλος των Μνημονίων, τον κατώτατο μισθό, την κυβερνητική πολιτική για την Β. Ελλάδα ενώ τοποθετήθηκε και για την σχέση του με τον ΣΕΒ και την ανάδειξη του ΣΒΒΕ σε κοινωνικό εταίρο -δυο θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα-. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμφωνία για το Σκοπιανό ενώ σχολίασε τις εξελίξεις στην Τουρκία και τον αντίκτυπό τους για την χώρα μας.
Η συζήτηση με τον εκπρόσωπο των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας ξεκίνησε από την σχέση με τον ΣΕΒ και την ανοιχτή κόντρα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Σαββάκης ανέφερε πως υπάρχει έλλειμμα εκπροσώπησης όσον στην βιομηχανία και τη μεταποίηση στη χώρα μας, λέγοντας πως παρά την τεράστια στροφή που έκανε ο ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια, την οποία χαρακτήρισε θετική δεν θεωρεί πως η βιομηχανία αποτελεί την προτεραιότητά του. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, υπογράμμισε ότι ο ΣΕΒ δεν έχει εξειδικευμένη ματιά στα θέματα που απασχολούν τη μεταποίηση και τη βιομηχανία και διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τον διαχωρισμό Βορείων και Νοτίων. Μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι απόψεις τους συμπίπτουν όσον αφορά στις οπτικές για την ανάπτυξη.
«Δεν παίζουμε παιχνίδια»
Ανάλογη ήταν και η συνέχεια, αφού τη σκυτάλη πήρε η κριτική που ασκείται στον ΣΒΒΕ ότι παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης εναντίον του ΣΕΒ, με αντάλλαγμα την ανάδειξη του σε κοινωνικό εταίρο. Ο κ. Σαββάκης ξεκαθάρισε πως «δεν παίχτηκε, δεν παίζεται και δεν θα παιχτεί κανένα παιχνίδι», ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις ότι έδωσε βήμα στον πρωθυπουργό να διχάσει τους εργοδότες σε καλούς και κακούς, σημειώνοντας πως «διχασμός μπορεί να προέλθει μόνο όταν κάποιος σηκώσει το γάντι και απαντήσει». Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση όπως είπε δεν ισχύει και αναρωτήθηκε τι έχει να χωρίσει ο «ΣΒΒΕ και ο Σαββάκης με τον ΣΕΒ και τον Θ. Φέσσα».
Σημείωσε μάλιστα πως η απόφαση για την αναβάθμιση του Συνδέσμου σε κοινωνικό εταίρο προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό πέρυσι το φθινόπωρο στο πλαίσιο του συνεδρίου Thessaloniki Summit, ως επιβράβευση της διαχρονικής παρουσίας του ενώ δήλωσε αναρμόδιος για την χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας που χρονολογείται από την δεκαετία του 1990. «Αν η ανακήρυξή μας σε κοινωνικό εταίρο ήρθε σε ένα timing που δημιούργησε αυτή την εντύπωση, είναι κάτι που είναι πάνω από τις δικές μας δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ έσπευσε να τονίσει πως ο Σύνδεσμος διαχρονικά στάθηκε απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις. Δεν παρέλειψε δε να πει ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς ο Σύνδεσμος πολεμήθηκε από πολλούς και πολύ, πρώτα απ’ όλα από τους υφιστάμενους κοινωνικούς εταίρους.
Το κόστος της μη επίλυσης
Μεγάλος μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω και από τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Ο κ. Σαββάκης τάχθηκε υπέρ της επίτευξης της συμφωνίας, λέγοντας πως «είναι μια συμφωνία τεράστιου αναπτυξιακού χαρακτήρα». Όπως είπε η αδυναμία εξεύρεσης λύσης τα τελευταία 15 χρόνια στοίχισε πολύ ακριβά στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας, οι οποίες αναγκάζονται μέχρι και σήμερα να διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην αγορά της ΠΓΔΜ μέσω της Αλβανίας και της Βουλγαρίας και να επωμίζονται υπερβολικά υψηλό κόστος. Επεσήμανε πως από τη συμφωνία θα ωφεληθούν και οι εξαγωγείς που τροφοδοτούν τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης λόγω της αξιοποίησης των οδικών αξόνων της γειτονικής χώρας, ενώ εκτίμησε πως τεράστια οφέλη θα υπάρξουν και για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε πως οι περίπου 4.000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τους όρους Μακεδονικός/ή να σπεύσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στους διεθνείς οργανισμούς κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων σε Γενεύη και Αλικάντε για να κατοχυρώσουν το brand name τους, παρά το κόστος που συνεπάγεται (για τον WIPO στη Γενεύη που έχει ισχύει σε πάνω από 190 χώρες χρειάζονται περίπου 8.000 ευρώ για κάθε προϊόν). Όπως είπε μέχρι σήμερα ελάχιστος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων έχουν προβεί σε αυτές τις απαραίτητες ενέργειες, σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν προς δυσάρεστων εκπλήξεων και να εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες. Μάλιστα, τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την νομική βοήθεια που παρέχει ο ΣΒΒΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ναι υπό όρους» στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Όσον αφορά στα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Σαββάκης δήλωσε θετικός στην αύξηση του κατώτατου μισθού υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί και το μη μισθολογικό κόστος, τονίζοντας πως αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβαν οι Πορτογάλοι, με θεαματικά αποτελέσματα στην οικονομία του ενώ τόνισε την ανάγκη στην Μεταμνημονιακή περίοδο να μπει το επίκεντρο η βιομηχανία, και να γίνουν παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας και στο ενεργειακό κόστος. Στο σημείο αυτό, επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση υπουργείου βιομηχανίας, το οποίο θα ασχοληθεί και με την 4η βιομηχανική επανάσταση που έρχεται και αφορά την ψηφιακή εποχή.
Κλείνοντας αναγνώρισε ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που παρατηρεί ήδη στις συνομιλίες που έχει με συνεργάτες και προμηθευτές στο εξωτερικό, ωστόσο τόνισε πως το ζητούμενο είναι πως η νέα αυτή πραγματικότητα θα μετουσιωθεί σε μέτρα για την ανάπτυξη. Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία είπε, ότι κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην χώρα μας.