ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το απόλυτο success story ενσαρκώνει η πορεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που τρέχει με ρυθμούς start up, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από τα χρόνια της κρίσης. Στην επετειακή εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΠΕΦ, για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από το ελληνικό φάρμακο, δόθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις νέες επενδύσεις, που τοποθετούν τη χώρα μας ψηλά στο βάθρο του φαρμακευτικού επιχειρείν.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία αυτών των εννέα δεκαετιών, αναφερόμενος στις δυσκολίες αλλά και στις ευκαιρίες, που παρουσιάστηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας της COVID-19. Χαρακτήρισε στρατηγικούς συμμάχους την Πολιτεία και την κοινωνία και τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δραστηριοποιείται με το βλέμμα στο μέλλον.
Νέα στρατηγική, με το βλέμμα στο μέλλον
«Παράγουμε το 70% των φαρμάκων στην Ευρώπη. Από τα 400 εργοστάσια, τα 45 είναι στην Ελλάδα, πρόκειται για το 10% του παραγωγικού ιστού. Είμαστε ένας από τους πέντε πιο σημαντικούς παραγωγικούς ιστούς της Ευρώπης. Προσφέρουμε στη δημόσια υγεία. Θέλουμε η Ελλάδα να έχει αυτάρκεια και αυτονομία στο φάρμακο, ισχυρή βιομηχανία και εθνική συνοχή», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ.
Τόνισε ότι μετά την πανδημία αναδείχθηκε η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, καθώς υπήρχε επάρκεια και κάλυψη της αγοράς.
«Η χώρα μας δεν αντιμετώπισε πρόβλημα. Λειτουργούσαμε 24 ώρες το 24ωρο και καλύψαμε τις ανάγκες άνω των 3 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Στηρίξαμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πλέον οριοθετείται νέα στρατηγική, με ξεκάθαρους στόχους. Με επαναπατρισμό του φαρμάκου (όχι εισαγωγή από τρίτες χώρες) και με παροχή κινήτρων. Από το 2019, με τη στήριξη της κυβέρνησης και κίνητρα όπως το επενδυτικό clawback, ξεκλειδώνει μια σειρά από επενδύσεις σε εταιρείες, που επενδύουν σε παραγωγή και σε έρευνα».
Ελληνικό φάρμακο: Τεράστιες επενδύσεις
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος αναφέρθηκε στις επενδύσεις στις πρώτες ύλες των φαρμάκων και στο γεωγραφικό αποτύπωμα των νέων επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία κινείται με ταχείς ρυθμούς, ώστε να γίνει η βασική παραγωγική μονάδα της Ευρώπης.
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Από 72 μονάδες παραγωγής πλέον θα έχουμε 104 και από 27 ερευνητικά κέντρα θα έχουμε 41. Δημιουργούμε εκκολαπτήρια προόδου για ερευνητές Πανεπιστημίων, για επαναπατρισμό επιστημόνων και για επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών Λυκείου, σε περιοχές που γίνονται εργοστάσια», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παρών στην επετειακή εκδήλωση και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που μίλησε για την άψογη ποιότητα των νέων επενδύσεων, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής μιας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής
Το success story σε αριθμούς
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ υπογράμμισαν ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό επενδυτικό κλάδο της εγχώριας οικονομίας, με επενδύσεις συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ.
- Η Ελλάδα παράγει το 10% των γενόσημων στην Ευρώπη.
- Το ελληνικό φάρμακο είναι το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής παραγωγής.
- Επετεύχθη 129% αύξηση του ΑΕΠ.
- Με παρουσία σε 147 χώρες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αύξησε, από την έναρξη της κρίσης, τις εξαγωγές της σε 182%.
- 26% μερίδια αγοράς (όγκος).
- 13% της δαπάνης.
- 65% της απασχόλησης του κλάδου.
- 90% των επενδύσεων του κλάδου.
- 50 φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
- 45 εργοστάσια.
- 72 μονάδες παραγωγής συν 32 νέες.
- 202 γραμμές παραγωγής.
- 27 ερευνητικά κέντρα/τμήματα συν άλλα 14 καινούρια.
- 10 νέα εργοστάσια.
- 56 νέες γραμμές παραγωγής.
Διαβάστε επίσης:
Χρυσοχοΐδης-ΠΕΦ: Η συναισθηματική ομιλία και η υψηλή προτεραιότητα στην εθνική φαρμακευτική πολιτική
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Οι 3 προκλήσεις του φθινοπώρου
Εστίες κουνουπιών στη Θεσσαλία – Νέα εγκύκλιος Αγαπηδάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία-Ουκρανία: Οι δύο χώρες προχώρησαν σε ανταλλαγή 25 αιχμαλώτων πολέμου
- Γαλλία: 87 συνδικάτα ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X»
- Δημοσκόπηση-Ντόναλντ Τραμπ: Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ ανησυχούν και οι άλλοι μιλούν για τον ερχομό του… «ειρηνοποιού»
- Κρεμλίνο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ρωσικής απάντησης στις κυρώσεις των ΗΠΑ