Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

7 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επενδύσετε στον χρυσό

Κάθε μέρα ακούμε και ένα ακόμα κακό νέο γύρω από την παγκόσμια οικονομία – μιλάμε όχι απλώς για αρνητικές εξελίξεις, αλλά για εξελίξεις που διαλύουν την όποια εμπιστοσύνη στις αγορές και την αξιοπιστία επενδυτικών προϊόντων.

Το Business Insider μας παρουσιάζει επτά αρνητικές οικονομικές και νομισματικές τάσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ιστορικά θεωρείται «φυσιολογικό» και αν τις συνυπολογίσουμε όλες μαζί, τότε μάλλον, όπως προτείνει πλέον η JP Morgan, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στον χρυσό…

Τα επιτόκια της Fed

Ο μέσος όρος των επιτοκίων της Fed από το 1960 και έπειτα ανέρχεται στο 5,3%. Σήμερα τα επιτόκια έχουν κατρακυλήσει στο 0,3%. Είναι προφανές ότι οι εκτιμήσεις μας για κέρδη από ομόλογα πρέπει να μειωθούν – πιθανόν και κάτω από το μηδέν.

Το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου

Ο μέσος όρος του επιτοκίου του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου από το 1960 και έπειτα είναι στο 6,3% – σήμερα η απόδοση είναι μόλις στο 2,1%. Με τόσο χαμηλή απόδοση, οι επενδυτές αναγκάζονται να μπουν σε λιγότερο ασφαλείς επενδύσεις, όπως οι μετοχές, για να βγάλουν ένα αξιοπρεπές κέρδος.

Ομόλογα με αρνητικά επιτόκια

Πάνω από το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ προέρχεται από χώρες με αρνητικά επιτόκια (η συνολική αξία των ομολόγων που διατίθενται με αρνητικό επιτόκιο εκτιμάται στα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια). Οι αρνητικές αποδόσεις στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Δανία σημαίνουν ότι μπορεί να πάρουν σειρά και οι ΗΠΑ. Ακόμα και η ίδια η επικεφαλής της Fed Janet Yellen δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν αυτό γίνει, πρακτικά θα είναι ένας φόρος στις καταθέσεις των πολιτών.

Ποσοτική χαλάρωση

Ήδη στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα. Τι θα γίνει αν και η Fed ακολουθήσει ξανά τον ίδιο δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης; Το ΔΝΤ πρόσφατα ανέφερε πως «η G-20 πρέπει να καταρτίσει σχέδιο τώρα για συντονισμένη υποστήριξη της ζήτησης, χρησιμοποιώντας το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις». Στη γλώσσα του ΔΝΤ, αυτό μεταφράζεται ως «τυπώστε περισσότερο χρήμα»…

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ

Το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών (στις ΗΠΑ έχει φτάσει πλέον τα 19 τρισεκατομμύρια δολάρια) είναι αποπληθωριστικό. Επίσης, περιορίζει τις επιλογές και επιβαρύνει το ΑΕΠ. Το συμπέρασμα είναι ότι με κανέναν μαθηματικό τρόπο δεν είναι εφικτή η αποπληρωμή ολόκληρου του χρέους, όπως και για τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό μπορεί να ήταν πιθανό πριν από 20 χρόνια, αλλά όχι τώρα.

Το ΑΕΠ της Κίνας

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας (ανάπτυξη 6,8% σήμερα, έναντι μέσου όρου 9,7% από το 1978 και έπειτα) αποτελεί μία σημαντική αποπληθωριστική τάση. Δε χρειάζεται να καταρρεύσει η Κίνα για να επηρεαστούν όλοι οι υπόλοιποι. Και ουσιαστικά η Κίνα αναγκάζει σχεδόν όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Η καθυστέρηση της φάσης bear market

Οι μετοχές έχουν υποστεί μία διόρθωση, όμως έχει καθυστερήσει δραματικά η εμφάνιση ενός bear market (7,9 χρόνια, έναντι μέσου όρου 3,4 ετών από το 1929) – και δεδομένης αυτής της καθυστέρησης, το επόμενο μπορεί να είναι τεράστιας έκτασης.

Η σωρευτική επίδραση όλων αυτών των στοιχείων θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε: Μήπως θα ήταν έξυπνο να επενδύσουμε στον χρυσό;

Ναι, μάλλον θα ήταν φρόνιμο όλοι να σκεφτούν να αγοράσουν χρυσό αυτήν την περίοδο. Μία επένδυση ύψους 5-10% του χαρτοφυλακίου σε χρυσό λειτουργεί ως «μηχανισμός εξουδετέρωσης» της κρίσης, ασφαλές καταφύγιο απέναντι στην επέλαση των αρνητικών επιτοκίων και τις περιορισμένες δυνατότητες των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν την κατάσταση.