Από την αρχή έως την κορύφωσή του, το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης συνεχίστηκε με υψηλού επιπέδου συμμετοχές και παρεμβάσεις από πρωταγωνιστές της αγοράς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και στελέχη που συμμετείχαν με ατομικές ομιλίες καθώς και σε panels, γεγονός που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

«Η Τραπεζοασφαλιστική αγορά με έμφαση στην αποταμίευση» τέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Βασίλη Παναγιωτίδη, Ανώτερου Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο πλαίσιο του συνεδρίου #ocin24 που διοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS.

1

Με τη διαπίστωση ότι την τελευταία πενταετία το bancassurance γνωρίζει άνθιση ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Παναγιωτίδης. «Σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουμε ασφαλιστικές λύσεις σε τρεις κύριους κλάδους: Ασφαλίσεις Ζωής, Ασφαλίσεις Υγείας και Γενικών Ασφαλίσεων», διανέμοντάς τα ως διαμεσολαβητές».

Από το 2021, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, η Ένωση είχε αποφασίσει να ασχοληθεί περισσότερο θεσμικά με το bankassurance με βάση 6 σημεία παρακολούθησης:

1. Ζητήματα νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου
2. Digital transformation των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων
3. Αναβάθμιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών
4. Εκπαίδευση προσωπικού
5. Διεθνείς βέλτιστες πρακτικές
6. Συλλογή στατιστικής πληροφόρησης.

Σε αυτόν τον τομέα διαπιστώσαμε ότι «τα προγράμματα δημιουργίας κεφαλαίου που ήταν συνδεδεμένα με επενδύσεις, συνιστούσαν το 2023 το 78% του συνολικού χαρτοφυλακίου του bancassurance. Το 2021 και το 2022 τα ποσοστά ήταν 79% και 78,5%, σχεδόν τα ίδια».

Και συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα αποταμιευτικά ασφαλιστικά προϊόντα που διανέμουν τα τραπεζικά ιδρύματα αποτελούν την μερίδα του λέοντος, με κεφάλαιο πάνω από 1 δις ευρώ – εξαιρουμένων των ομαδικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων».

Έμφαση, σύμφωνα με τον Ανώτερο Διευθυντή της ΕΕΤ δίνεται το τρέχον έτος στην αύξηση νέας παραγωγής αυτών των αποταμιευτικών προγραμμάτων και στην επέκταση διανομής τους μέσω ψηφιακών καναλιών. «Θεσμικά μας απασχολεί η εξέλιξη του retail investment package και στις αλλαγές που θα φέρει στην IDD», είπε μεταξύ άλλων ο Παναγιωτίδης.

Βασίλης Παναγιωτίδης, Ανώτερος Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Βασίλης Παναγιωτίδης, Ανώτερος Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Στην δική του ομιλία, ο κ. Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συμμετείχε στο 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης με ομιλία του με θέμα «Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και χρηματοοικονομικό άγχος».

«Για όλα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που πωλούνται στους επενδυτές. Δεν το βλέπουμε ολιστικά, πρέπει να φέρουμε στην επιφάνεια νέες έννοιες, όπως χρηματοοικονομική ασφάλεια, χρηματοοικονομική ευημερία, ανεξαρτησία και ελευθερία», είπε ο κ. Φίλιππας.

Και συνέχισε: «Όλα τα αποταμιευτικά σχήματα οδηγούν στη μείωση του χρηματοοικονομικού άγχους. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις του χρηματοοικονομικού άγχους ιδιαίτερα σε όσους ζουν στον δυτικό κόσμο. Οι λόγοι που μπορούν να πυροδοτήσουν αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι πολλοί, μερικοί εξ αυτών είναι η απώλεια εργασίας, οι έκτακτες δαπάνες υγείας, η εξέλιξη του χρέους μιας χώρας».

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος που αδυνατούμε να τον σπάσουμε.

Στη συνέχεια ο κ. Φίλιππας παρουσίασε ενδιαφέροντα ευρήματα από μελέτες στις ΗΠΑ και κατέληξε ότι «η πώληση των ασφαλιστικών πρέπει να γίνεται, δίνοντας έμφαση στην ολιστική ευημερία και εικόνα του ανθρώπου».

Τρεις σκέψεις και δύο μεγάλες τάσεις υπό το πρίσμα της φιλοσοφικής διάστασης της Αποταμίευσης επεσήμανε στην ομιλία του ο κ.  Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Strategic Advisor, Head of CSR, Accenture Greece, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Strategic Advisor, Head of CSR, Accenture Greece
Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Strategic Advisor, Head of CSR, Accenture Greece

Οι 3 σκέψεις σχετικά με την αποταμίευση αφορούν:

1. Η αποταμίευση/επένδυση είναι μια πράξη που σχετίζεται κυρίως με τον χαρακτήρα μας και η διαδικασία πώλησης είναι πολύπλοκη
2. Επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συλλογική συμπεριφορά
3. Χρειάζεται κίνητρα και πρακτικές ευκολίες (π.χ. Τ.Ε.Α.).

Οι τάσεις που σχετίζονται με αυτές είναι το ζήτημα του δημογραφικού και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ζανετόπουλος έθεσε ερωτήματα όπως «γιατί αποταμιεύουμε;», «έχει σχέση το ζήτημα της αποταμίευσης με την εθνότητα;», «το επάγγελμα κάποιου, επηρεάζει το πώς ή εάν αποταμιεύει;». Επιπλέον, συνέδεσε την έννοια της αποταμίευσης με τη θρησκεία. «Αναφέρεται κάπου στην Ορθοδοξία η έννοια της αποταμίευσης; Η Ορθοδοξία μιλά για την ελεημοσύνη, τη συμπόνια, την διανομή του πλούτου, δεν αναφέρει κάτι για την αποταμίευση. Στον Προτεσταντισμό, είναι έντονη η έννοια της ατομικής ευθύνης και της επιλογής, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας». Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο κ. Ζανετόπουλος ανέφερε ότι η φιλοσοφία της αποταμίευσης και της επένδυσης σχετίζονται με τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας.

«Η συμμετοχή του Δ.Α.Α. στον 2ο Πυλώνα Ασφάλισης. Κίνητρα και οφέλη στο εργασιακό περιβάλλον από την ίδρυση και λειτουργία επαγγελματικού ταμείου» ήταν το θέμα του Fireside Chat II που διεξήχθη στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Συντονιστής ήταν ο κ. Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethosMEDIA και ομιλητές ο Παναγιώτης Μιχαλαρόγιαννης, Πρόεδρος, Τ.Ε.Α. Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι «ένα θέμα που μας αφορά όλους είναι μια επένδυση χαμηλού ρίσκου όπως είναι τα Τ.Ε.Α. Από την αρχή υπήρξαμε θερμοί υποστηρικτές του θεσμού. Η εισφορά θα πρέπει να μην θεωρείται υποχρέωση, αλλά μια επένδυση στο μέλλον, ένας καθοριστικός παράγοντας συμπλήρωσης του εισοδήματός μας. Ευτυχώς, η διαδικασία για να συμμετέχεις είναι απλή, το κόστος το προσαρμόζεις μόνος σου και μπορείς να το αναπροσαρμόσεις. Ο κάθε ασφαλισμένος έχει ένα πακέτο στη διάθεσή του που μπορεί να διαλέξει για το μέλλον του». Σχετικά με το Ταμείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου και τη διαδρομή προς την ίδρυσή του ο κ. Κόλλιας είπε: «Το δικό μας ταμείο ιδρύθηκε το 2004 και πλέον έχει φτάσει τα 19 εκατ. ευρώ σε ενεργητικό. Είναι ένας αυτοδιοικούμενος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμός. Επιστρέφει αποδόσεις μαζί με τις εισφορές και υπόκειται στο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Οι εισφορές επενδύονται σε Α/Κ. Ο ασφαλισμένος έχει άμεση πληροφόρηση για τον λογαριασμό του ανά πάσα στιγμή. Καταβάλει εφάπαξ τριμηνιαία εισφορά». Ερωτηθείς για τις αποδόσεις ο κ. Κόλλιας απάντησε: «H επενδυτική απόδοση το 2023 ήταν στο 19,5% και σωρευτικές αποδόσεις του Τ.Ε.Α. από τη σύσταση του Α/Κ το 4ο τρίμηνο του 2008 έως σήμερα έχει αγγίξει το 148%».

Σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο σχολίασε: «Έχει και αυτό τα δικά του προβλήματα και αποτρεπτικούς παράγοντες αλλά δεν είναι εντελώς απαγορευτικό για την ένταξη των ενδιαφερομένων». Από τη μεριά του, ο κ. Μιχαλαρόγιαννης εξιστόρησε: «Η εταιρεία θεσμοθέτησε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα ήδη από το 2002-03 μέσω ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης βιώσαμε έντονο χρηματοοικονομικό άγχος. Είχαμε οχλήσεις για την ασφάλεια του χαρτοφυλακίου, τις διαχειριστήκαμε με προσωρινά μη συμβατικά μέτρα. Ζητήσαμε μετά την κρίση να μπούμε σε έναν πιο μόνιμο θεσμό με βάση 3 κριτήρια: τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου, τον έλεγχο επί των αποδόσεων και τη θέληση να περάσουμε σε ένα καθαρό συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό το πετύχαμε μέσω των Τ.Ε.Α., διασφαλίζοντας και τα τρία αυτά κριτήρια». Σχετικά με τις αποδόσεις, είπε ότι «μέσα σε τρία χρόνια, καθώς είμαστε ένα νέο ταμείο, φτάνουν σε πάνω από 8%».

Στο πλαίσιο του 5oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 και συγκεκριμένα στο Panel IV με θέμα «Στρατηγικές Βιωσιμότητας. ESG, επενδύσεις και κλιματική ανθεκτικότητα», ο κ. Φώτιος Καλαντζής, Senior Economist, European Investment Bank (EIB), ανέφερε ότι «από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας, στοχεύει σε λύσεις που θα εξυπηρετούν και θα προωθούν τους στόχους της Ε.Ε. για το περιβάλλον. 50% του χαρτοφυλακίου μας υποστηρίζει δράσεις για το κλίμα, ενώ θα υποστηρίξουμε και 1 τρισ. ευρώ πράσινες επενδύσεις. Το ESG είναι hot topic και για τους θεσμικούς επενδυτές. Μία από τις δράσεις μας είναι η διαχείριση των κινδύνων που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Έχουμε δημιουργήσει ένα εσωτερικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, με βάση τα διαφορετικά δεδομένα κάθε χώρας στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Με βάση έρευνα της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι περισσότερες από το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, λίγες επενδύουν σε πράσινες πολιτικές, περισσότερο προτιμούν να κάνουν μία ασφάλιση. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κονδάκης, Διευθυντής Επενδύσεων, Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, ανέφερε ότι «εφαρμόζουμε την δική μας ESG επενδυτική πολιτική με διττή προσέγγιση. Μπορούμε να βλέπουμε ρίσκα που δεν είναι ορατά από τις κλασικές μεθόδους. Τις υψηλές αποδόσεις και υπεραποδόσεις τις εντοπίζουμε σε εταιρείες που είναι σε στάδιο μετάβασης από το prime στάδιο στο green. Κι αυτό φέρνει μεγάλο όφελος για τα επαγγελματικά ταμεία – πελάτες μας. Προχωράμε με καλούς ρυθμούς για να καλύψουμε όλο το φάσμα των αξιογράφων».

Ο κ.  Αντώνης Αντωνιάδης, Υπεύθυνος ΕSG Επενδύσεων, Alpha Asset Management AEΔΑΚ, αναφέρθηκε στα ESG Αμοιβαία Κεφάλαια. Όπως ανέφερε, τα Αμοιβαία Κεφάλαια που εμπίπτουν στο Άρθρο 8+9 του SFDR είναι η πλειοψηφία των assets, στην Ευρώπη. Αν και ανοδική η τάση, το 2023 υποχώρησε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 85% των assets είναι κυρίως στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ είναι μόνο το 12%, αν και η έννοια παραμένει σημαντική και στην Αμερική. Το σύνθετο και ρευστό νομικό πλαίσιο, σίγουρα δημιουργεί προβλήματα, αν και βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση. Η κάλυψη για τις εισηγμένες στον Γενικό Δείκτη ελληνικές επιχειρήσεις είναι χαμηλή, της τάξης του 25%.

Ο κ.  Δημήτριος Μάντζαλης, Director, Insurance Business Consulting, ΕΥ Ελλάδος, ανέφερε ότι «σημαντικό στοιχείο είναι η εγγύτητα για τον κάθε επενδυτή. Η όλη προσέγγιση πρέπει να έχει να κάνει με την στόχευση της εταιρείας, να δίνεται βαρύτητα στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι πάροχοι ESG πρέπει να καλύπτουν ευρύ φάσμα. Είναι σημαντικό ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή με μία διαφορετική προσέγγιση. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες να βρεθούν μεταβατικές λύσεις. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις αντισταθμίσεις άνθρακα».

Ο κ. Ηλίας Γεωργουλέας, Ιδρυτής, Όμιλος Global Money Managers Ltd & Διευθύνων Σύμβουλος, Επενδυτικός Όμιλος Global Group SA, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις καινοτόμες επενδυτικές ιδέες που αντιπροσωπεύουν τα αμοιβαία κεφάλαια της εταιρείας, τα οποία παρέχουν υψηλές αποδόσεις. Εκτενή αναφορά έκανε στις πράσινες επενδύσεις που υλοποιεί η GMM στην Ελλάδα σε υδροηλεκτρικά, με υψηλή μερισματική απόδοση. Το ενεργητικό του fund ξεπερνά σήμερα τα 30 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε «επενδύουμε στο πρώτο impact investment fund στην Ελλάδα. Έχει στο επίκεντρο την βιώσιμη ανάπτυξη με μειωμένο προφίλ ρίσκου και υψηλές αποδόσεις. Η εταιρεία παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας tailor made προϊόντων».

Ο κ. Ευάγγελος Χαρατσής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα 30 χρόνια που κλείνει η BETA στην ελληνική αγορά. Η ΒΕΤΑ διαχειρίζεται σήμερα το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης του ομίλου Τσάκου, με ιδιαίτερη επιτυχία. Σήμερα έχει 1.807 ασφαλισμένους, με απόδοση 47% από την ημέρα της δημιουργίας του. Όπως ανέφερε πέρα από τις τακτικές καταβολές, πολλά μέλη έχουν επιλέξει να επενδύουν μεγαλύτερα ποσά. Ωστόσο επεσήμανε ότι «το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει αρχίσει να προκαλεί πολλά προβλήματα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων του συγκεκριμένου ταμείου είναι αλλοδαποί. Οπότε προκύπτουν θέματα πολλαπλής φορολόγησης. Τα θέματα αυτά έχουν οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή των συζητήσεων που υλοποιούνταν για την ίδρυση νέων ασφαλιστικών ταμείων».

Ο κ. Μάνος Δροσατάκης, Διευθύνων Σύμβουλος & CIO, Iolcus Investments ΑΕΔΟEΕ, στην ομιλία του με τίτλο «Εναλλακτικές επενδύσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία», ανέφερε ότι οι εναλλακτικές επενδύσεις φθάνουν περί τα 30 δισ. δολάρια. Πρόκειται για όλες τις επενδύσεις που δεν ανήκουν στις παραδοσιακές επενδύσεις μετοχών και ομολόγων. Είναι κυρίως τρεις μεγάλες κατηγορίες. «Το 2023 ήταν μία θετική χρονιά για τα private equity, τα οποία δεν επηρεάστηκαν πάρα πολύ από τα επιτόκια. Αντιθέτως αρνητική ήταν η χρονιά για τα αμοιβαία στο real estate λόγω του φόβου για την αγορά ακινήτων. Στη συγκεκριμένη αγορά κυριαρχεί η κατηγορία των γραφείων και ακολουθεί η κατηγορία των καταστημάτων». «Καλή χρονιά», όπως ανέφερε, ήταν και για τα hedge funds. «Στην Ελλάδα στα private equity κυριαρχεί ο κλάδος των τροφίμων και ποτών σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς τάσεις», τόνισε ο κ. Δροσατάκης.

Ο κ. Ιωσήφ Παπαδογιάννης, Διευθυντής Επενδύσεων & Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Alpha Trust, αναφέρθηκε στην ομιλία του «στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Το 2023 οι επιδόσεις των Τ.Ε.Α. ήταν θετικές με υψηλές αποδόσεις. Ανάλογα με τον μετοχικό κίνδυνο που έλαβε κανείς είχε και την ανάλογη απόδοση. Επεσήμανε μάλιστα ότι παρά τις κρίσεις των τελευταίων ετών, οι αποδόσεις παραμένουν θετικές. Τα Τ.Ε.Α. στην Ελλάδα επενδύουν από 40%-50% σε μετοχές, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τον συντηρητικό μέσο όρο Τ.Ε.Α. του εξωτερικού», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδογιάννης.

 Ιωσήφ Παπαδογιάννης, Διευθυντής Επενδύσεων & Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Alpha Trust
Ιωσήφ Παπαδογιάννης, Διευθυντής Επενδύσεων & Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Alpha Trust

Στο Panel V και τελευταίο πάνελ του Συνεδρίου με θέμα «Στρατηγικές επενδυτικής διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων σε περιβάλλον έντονης διεθνούς μεταβλητότητας και αυξημένων αβεβαιοτήτων», ο κ. Κρις Αίσωπος, Διευθύνων Σύμβουλος & Εκτελεστικός Διευθυντής, Alpha Trust, αναφέρθηκε στην μεταβλητότητα που πρέπει να αντιμετωπισθεί χωρίς να χαλάσει την στόχευση του ταμείου. «Αυτή τη στιγμή η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα θετική, η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει τα προηγούμενα δύο χρόνια» είπε.

Ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank Asset Management AEΔAK, αναφέρθηκε στις τεχνικές που έχουν αναπτύξει και τους δείκτες που χρησιμοποιούν για πολλαπλές αναλύσεις και προσεγγίσεις. «Οι μέθοδοι αυτές και τα δεδομένα δίνουν μεγάλη αξία στην επαγγελματική διαχείριση, για την πιο αποτελεσματική επιλογή» τόνισε.

Ο κ. Ηρακλής Μπαμπλέκος, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Πειραιώς Asset Management AEΔAK, ανέφερε ότι το γεωπολιτικό ρίσκο περισσότερο δίνει ευκαιρίες παρά προβλήματα, γιατί βρίσκουμε premiums σε καλύτερες τιμές. «Οι παράμετροι είναι θετικές αυτή τη στιγμή, έχουμε μία ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε για την μεγαλύτερη πρόοδο της χώρας και την επίλυση των παθογενειών» σημείωσε ο κ. Μπαμπλέκος.

Ο κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Asset Management AEΔAK, ανέφερε ότι σε μία κρίση επηρεάζεται η δυνατότητα των ασφαλισμένων να επενδύσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε επιπτώσεις και αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική των ταμείων. «Η διαφοροποίηση είναι το πιο σημαντικό συστατικό στην δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου, που προσδίδει ευελιξία και σταθερότητα» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος, Allianz AEΔAK, ανέφερε ότι όλη η δουλειά μας στηρίζεται στα δεδομένα και την ανάλυσή τους. «Η γρήγορη μετάδοση της πληροφορίας έχει εξελίξει πάρα πολύ την δουλειά μας. Πλέον η πληροφορία είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να γίνεται σωστή αξιολόγηση και επιλογή όσων είναι πραγματικά σημαντικά. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσφορά της επαγγελματικής διαχείρισης προς τα Τ.Ε.Α.» τόνισε ο κ. Χρυσικός.

Ο κ. Παντελής Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Elikonos Capital ΑΕΔΟΕΕ, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της εταιρείας και στις επενδύσεις τους σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως επεσήμανε «μέσω της εταιρείας μας τα Τ.Ε.Α. μπορούν να ακουμπήσουν – επενδύσουν στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα». Η λογική του private equity ταιριάζει με την μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική των Ταμείων.

Τέλος, ο κ. Αριστοτέλης Παναγιωτάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Optima asset management ΑΕΔΑΚ, αναφέρθηκε στην ραγδαία βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, που οδήγησε στο να λάβει την επενδυτική βαθμίδα και κατ’ επέκταση να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές