Οι όλο και αυστηρότεροι στόχοι βιωσιμότητας, η ανάγκη για ανακύκλωση και οι νέες δυνατότητες και απαιτήσεις της τεχνολογίας, ωθούν την έρευνα και ανάπτυξη στην τεχνολογία μπαταριών λιθίου, που είναι ένας κλάδος της τεχνολογίας που ήδη γνωρίζει αλλά και αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη.
Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί τους γίγαντες μπαταριών της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην αυξανόμενη και ζωτική για το μέλλον αγορά παραγωγής μπαταριών, η πρόοδος και οι εξελίξεις στην τεχνολογία μπορούν να της δώσουν στο προβάδισμα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα δρόμου για την επόμενη μέρα στην τεχνολογία λιθίου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη παίζει η Sunlight Group που με δύο κέντρα έρευνας, σε Αθήνα και Ξάνθη, έχει κάνει πράξη τη μετάβαση από μια βιομηχανία παραγωγής μπαταριών σε μια εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας. Κλειδί στην προσπάθειά της η εύρεση και προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτή τη στιγμή, η ερευνητική ομάδα της Sunlight Group σε Ξάνθη και Αθήνα αριθμεί συνολικά πάνω από 120 άτομα, εκ των οποίων τα 90 περίπου εργάζονται αποκλειστικά στην τεχνολογία λιθίου ενώ με την πρόσφατη εξαγορά της γερμανικής Triathlon Holding τα ερευνητικά κέντρα της εταιρείας αυξήθηκαν σε πέντε και ο συνολικός αριθμός των επιστημόνων που απασχολούνται σε αυτά ανέρχεται πια σε 200.
Η εταιρεία ήδη παράγει καινοτόμα προϊόντα αλλά πλέον δίνει έμφαση στο σχεδιασμό και την παραγωγή στοιχείων λιθίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση κατασκευάζεται αυτή την στιγμή στην Ξάνθη το πιο εξελιγμένο εργαστήριο στην Ελλάδα στην έρευνα ηλεκτροχημείας λιθίου, και παράλληλα σχεδιάζεται η πρώτη πιλοτική γραμμή παραγωγής στοιχείων λιθίου στην ΝΑ Ευρώπη.
Η πιλοτική γραμμή είναι μέρος του εκτεταμένου ερευνητικού έργου «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» που περιλαμβάνεται στο έργο «Ευρωπαϊκή Καινοτομία για τους Συσσωρευτές (European Battery Innovation (EuBatIn), το οποίο έχει χαρακτηριστεί Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) για την ενίσχυση της συνεργασίας στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα των μπαταριών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κι έχει στόχο την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων λιθίου σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς επίσης τη δημιουργία τεχνογνωσίας που θα επιτρέψει τη σταδιακή εξέλιξη της πιλοτικής αυτής γραμμής σε βιομηχανική παραγωγή.
Στο πλαίσιο αυτό η Sunlight ανοίγει τις πόρτες της Έρευνας και Ανάπτυξης σε νέους μηχανικούς δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμβάλουν στο όραμα της εταιρείας για τη δημιουργία στην Ελλάδα της τεχνολογίας του αύριο στις μπαταρίες λιθίου.
Ξεκινάει τον 2ο κύκλο του προγράμματος Rise to the Challenge και καλεί νέους και νέες απόφοιτους μηχανικούς να ξεκινήσουν την καριέρα τους στη μοναδική εταιρεία στον ελλαδικό χώρο που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία λιθίου και τις εφαρμογές για αποθήκευση ενέργειας.
Η εταιρεία υπόσχεται μία μοναδική εμπειρία για 20 νέους και νέες που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και με αυτό τον τρόπο να εισέλθουν στον ανερχόμενο κλάδο των μπαταριών, καθώς και εξαιρετικές προοπτικές σταδιοδρομίας. Παράλληλα, παρέχει ένα ελκυστικό πακέτο αποδοχών, αλλά και επιπλέον υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους που θα χρειαστεί να μετεγκατασταθούν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Στον 2ο κύκλο του προγράμματος Rise to the Challenge, η εταιρεία θα προσφέρει 12 μήνες έμμισθης εκπαίδευσης στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ξάνθη, και συγκεκριμένα στην πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου της Sunlight, μία από τις ελάχιστες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι εγγραφές για τον 2ο κύκλο του Rise to the Challenge ξεκίνησαν την 1η Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτές μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας και να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα αίτησης.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έχουν επίσης την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στην πράξη τις τεχνικές και δημιουργικές τους δεξιότητες, συμβάλλοντας σε απαιτητικά έργα, αλλά και να συνεργαστούν με κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο – όσες και όσους δηλαδή απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα της Sunlight Group.
Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 50 πτυχιούχοι και μεταπτυχιακοί μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων – Χημικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Μηχανικοί Παραγωγής, κοκ. Έπειτα από τη διαδικασία της αξιολόγησης και των συνεντεύξεων, επιλέχθηκαν δέκα άτομα και ξεκίνησαν επισήμως το ταξίδι τους στην εταιρεία τον Νοέμβριο του 2021.
Η Sunlight Group είναι πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας με έδρα την Ελλάδα και 30 χρόνια εμπειρίας. Ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα των ηλεκτρικών περονοφόρων.
Διαθέτει περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις σε 12 χώρες σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία, ενώ επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Έρευνα & Ανάπτυξη. Ήδη, απασχολεί περισσότερους από 200 επιστήμονες στα ερευνητικά κέντρα της και σε εκείνα των θυγατρικών της εταιρειών – μηχανικούς και άλλους ειδικούς που εργάζονται στην ανάπτυξη βιώσιμων και ολοκληρωμένων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας.
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί