ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Apple: Μπαίνει δυναμικά στην αγορά «smart home» – Φέρνει νωρίτερα το gadget που «λύνει τα χέρια» στο σπίτι
Είκοσι πέντε χρόνια μετά το κινητό βρίσκεται στην τσέπη του 89% των Γερμανών πολιτών, αναφέρει η εταιρία συμβούλων Deloitte.
H δεύτερη επανάσταση στο χώρο το κινητού ήρθε περίπου δέκα χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2007, όταν ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς παρουσίαζε το iphone, το πρώτο κινητό με εφαρμογές, οι οποίες μοιάζουν πολύ με αυτές που διαθέτουν τα σημερινά κινητά, ανεξάρτητα από το αν το λογισμικό τους είναι iOS ή Android.
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές παλιές και νέες εφαρμογές:
Ψηφιακό πορτοφόλι: Κρατάς το κινητό πάνω από ένα μηχάνημα POS και πληρώνεις, όπως θα έκανες και με την χρεωστική κάρτα. Μόνο που στην πληρωμή με κινητό καταβάλλεις το ποσό όχι μέσω τράπεζας, αλλά μέσω εφαρμογών όπως Google Pay ή Apple Pay, οι οποίες έχουν αποθηκεύσει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού. Κάποια κινητά διαθέτουν μάλιστα και ασύρματη τεχνολογία NFC για άμεση πληρωμή μικρότερων ποσών χωρίς την είσοδο μυστικού κωδικού.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε εφαρμογή
Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Απόρροια της πανδημίας είναι και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αποθηκεύεται σε σειρά διαφόρων εφαρμογών. Με τον τρόπο αυτό ο κάτοχος του κινητού φέρει πάντα μαζί του το πιστοποιητικό και το επιδεικνύει όπου και όποτε του ζητηθεί. Η εφαμοργή CovPass για παράδειγμα έχει ως μοναδική λειτουργία την αποθήκευση του πιστοποιητικού, ενώ άλλες εφαρμογές όπως η γερμανική Corona-Warn, συμβάλλει στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων, δίνει στοιχεία για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και παράλληλα διαθέτει δυνατότητα αποθήκευσης του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολισμού.
Αλφάδι: Γέρνει η φωτογραφία ή ο πίνακας στο τοίχο; Παλαιότερα έπρεπε να πας στην εργαλειοθήκη, να βγάλεις από μέσα στο αλφάδι και να το ακουμπήσεις στο τοίχο. Σήμερα χρειάζεται απλώς μια εφαρμογή στο κινητό. Ακουμπάς το κινητό στον τοίχο και ελέγχεις με τη βοήθεια εικονικών ορθογώνιων σε 90 μοίρες αν η φωτογραφία κρέμεται σωστά. –
Παιχνιδομηχανή: Χάρη στα ισχυρά τσιπ και το γρήγορο ίντερνετ τα κινητά έγιναν ελκυστικά και για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Πλέον δεν χρειάζεται οπωσδήποτε φορητή παιχνιδομηχανή από τη στιγμή που μπορείς να παίξεις και με το κινητό σου. Όσοι μάλιστα είναι συνδρομητές σε υπηρεσίες όπως η Steam έχουν άμεσα πρόσβαση σε χιλιάδες παιχνίδια στο διαδίκτυο.
Τηλεχειρισμός για τηλεόραση, κλιματιστικό, ακόμα και αυτοκίνητο
Τηλεχειρισμός: Το κινητό είναι σε θέση να αντικαταστήσει το τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού ή της τηλεόρασης, αρκεί βέβαια η συσκευή να είναι «έξυπνη», δηλαδή να διαθέτει σύνδεση με το WiFi. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων προσφέρουν λύσεις. Η Samsung διαθέτει την εφαρμογή Smartthings, με την οποία μπορείς να χειριστείς τις τηλεοράσεις, αλλά και πλυντήρια και στεγνωτήρια της κορεατικής εταιρίας. Οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους όμως και εφαρμογές, οι οποίες επιτρέπουν τον τηλεχειρισμό συσκευών πολλών διαφορετικών κατασκευαστών.
Μέτρηση παλμών: Όποιος θέλει να μετρήσει τους παλμούς της καρδιάς του δεν χρειάζεται απαραίτητα μια επιπλέον συσκευή ή ένα «έξυπνο» ρολόι. Αρκεί το κινητό και μια εφαρμογή, όπως για παράδειγμα η Preventicus Heartbeats, την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει τόσο για Android όσο και για iOS. Η μέτρηση του παλμού γίνεται ακουμπώντας το μικρό δαχτυλάκι στην κάμερα του κινητού. Ο κατασκευαστής της εφαρμογής υπόσχεται ότι με τη βοήθεια αλγορίθμων ακριβείας καταγράφεται ο καρδιακός ρυθμός.
Μαρκ Φλάισμαν, dpa
Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος, Deutsche Welle
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Kosmocar εξαγόρασε την MAN Hellas
- Καραβίας (Eurobank): Σημαντική για την Ελλάδα η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τα επενδυτικά κίνητρα και η πολιτική σταθερότητα
- ΣΥΡΙΖΑ: Θα ανασκευάσει ο υπουργός Άμυνας τη δήλωση για τη στρατιωτική εργαλειοποίηση παιδιών με αυτισμό;
- Τα νέα Audi Q5, A5 και Q6 e-tron στην Ελλάδα!