ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα επιχειρηματικά stories, σε συνδυασμό με τις βάσιμες προοπτικές ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, είναι εκείνα που υποδαυλίζουν τη «φωτιά» στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Όπου από την αρχή της εφετινής χρονιάς και μέχρι την προχθεσινή μέρα, σχηματίστηκαν τεράστιες υπεραξίες, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Ακόμη και μετά από τη χθεσινή ανησυχητική διόρθωση, οι καταγεγραμμένες υπεραξίες είναι στα επίπεδα των 4 δις ευρώ…
Αν και βεβαίως το βραχυπρόθεσμο ρίσκο της αγοράς δεν είναι διόλου αμελητέο, εν τούτοις τα ποιοτικότερα ξένα funds και οι διορατικοί Έλληνες «παίκτες» που βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα», θεωρούν ότι το χρηματιστήριο έχει να δώσει ακόμη πολλά. Σε τουλάχιστον 12μηνο χρόνου και σε στοχευμένες επενδυτικές επιλογές. Με κεντρικό άξονα τις νέες κινήσεις στον επιχειρηματικό στίβο της χώρας, αλλά και τη συντελούμενη αναδιάταξη δυνάμεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 21 από τις εισηγμένες εταιρίες στις οποίες εκφράζονται τα συμφέροντα ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων, οι χρηματιστηριακές αξίες έχουν ενισχυθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ, στη διάρκεια των 30 ημερών του «καυτού» Ιανουαρίου. Mε τη συνολική τους κεφαλαιοποίηση να ξεκινά από τα 16,2 δισ. και να βρίσκεται τώρα στα 17,8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η μεσοσταθμική άνοδος των μετοχών της συγκεκριμένης «δέσμης» των εταιριών (για κάποιον που είχε τοποθετήσει ένα σταθερό ποσό σε όλες) είναι της τάξεως του 12,9%. Ξεπερνώντας κατά πολύ την επίδοση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος είναι στο +8,19%, με βάση το χθεσινό κλείσιμο.
Λαμβάνοντας υπόψη τον προεξοφλητικό χαρακτήρα του χρηματιστηρίου, διαφαίνεται ότι η πριμοδότηση των τιμών των μετοχών, συνιστά και έναν άτυπο προπομπό επιχειρηματικών εξελίξεων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι εταιρίες στις οποίες ο πανίσχυρος όμιλος Σπύρου Λάτση κατέχει τη μετοχική πρωτοκαθεδρία, έχουν ενισχύσει τη χρηματιστηριακή τους αξία κατά 331,8 εκατ. ευρώ, μέσα στη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2018. Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει φυσικά στα ΕΛΠΕ, όπου το Δημόσιο έχει συμφωνήσει να έχει ένα διοικητικό modus vivendi με την πλευρά του Έλληνα μεγιστάνα.
Ο πετρελαϊκός όμιλος καταγράφει ιστορικό ρεκόρ στις οικονομικές του επιδόσεις, ενώ μένει να διακριβωθεί πως θα εξελιχθούν οι διαδικασίες πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου και τι θα πράξει ο Σπύρος Λάτσης με «φόντο» τις εξελίξεις αυτές. Στο «μέτωπο» της Lamda το κέντρο βάρους πέφτει αναμφίβολα στο project του Ελληνικού, τη στιγμή κατά την οποία δύο νέοι «παίκτες» (Πάνος Γερμανός και Βασίλης Κάτσος) πήραν μετοχική θέση στην εισηγμένη εταιρία. Εκ των πραγμάτων ο όμιλος Λάτση σαφώς και θα έχει σημαίνουσα θέση στο επιχειρηματικό σκηνικό της «επόμενης μέρας».
Κινήσεις ευρύτερης ανασύνταξης δρομολογούνται και στον όμιλο Βιοχάλκο της οικογένειας Στασινόπουλου. Η μητρική εταιρία, μαζί με τις «δορυφορικές» cenergy και Χαλκόρ, έχουν ενισχυθεί με όρους χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, κατά 215,2 εκατ. ευρώ.
Και οι τρεις μετοχές έχουν κέρδη πάνω από 15% τον Ιανουάριο, αντικατοπτρίζοντας τη «νέα σελίδα» που γράφει ο όμιλος σε κρίσιμους τομείς δραστηριοτήτων. Νευραλγικό ρόλο σε όλα αυτά διαδραματίζει ο Μιχάλης Στασινόπουλος που είναι και ο εκφραστής της διάδοχης κατάστασης στην επιχειρηματική οικογένεια.
Η Αμερική είναι το «δυνατό χαρτί» για τον Τιτάνα, που ελέγχεται μετοχικά από τις οικογένειες Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου. Από την αρχή του έτους η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας έχει ενισχυθεί κατά 154,1 εκατ. ευρώ. Έχοντας πληθώρα ξένων χαρτοφυλακίων στις τάξεις της.
Δυναμικό ξεκίνημα έχει κάνει το 2018 και ο όμιλος Περιστέρη, με το εταιρικό ζευγάρι της ΓEK Τερνα και της Τέρνα Eνεργειακής να έχει προσθέσει 143,2 εκατ. ευρώ στη συνολική χρηματιστηριακή αξία τους. Η αγορά περιμένει και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις από το συγκεκριμένο όμιλο στην πορεία του χρόνου.
Με 136 εκατ. ευρώ υπεραξίες «τρέχει» από την αρχή του έτους η JUMBO του Απόστολου Βακάκη. Αποδίδει πολύ το άνοιγμα στη Ρουμανία, ενώ ο ελληνικός όμιλος έχει και σημαντικό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων.
Ο επιχειρηματίας πάντως, με τα όσα τουλάχιστον εκφράζει δημόσια, δείχνει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για την πορεία της οικονομίας και όχι μόνον.
Η χρηματιστηριακή αγορά πριμοδοτεί σταθερά και τον όμιλο Μυτιληναίου, που μέσα σε ένα μήνα έχει διευρύνει την κεφαλαιοποίησή του, κατά 112,8 εκατ. ευρώ. Με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να είναι επίσης μια σημαντική δύναμη στο επιχειρηματικό σκηνικό και έτοιμος να υλοποιήσει κι άλλα αναπτυξιακά σχέδια.
Η πετρελαϊκή Μότοr Όιλ, του ομίλου Βαρδινογιάννη, έχει ούτως ή άλλως εξαιρετικά σημαντική παρουσία στο επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας. Τον τελευταίο μήνα η χρηματιστηριακή της αξία έχει ανέβει κατά 90,8 εκατ. ευρώ, με τη συνολική της κεφαλαιοποίηση να είναι σταθερά πάνω από το 2 δισ. Πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν θέσεις στη μετοχή του ομίλου. Ενός ομίλου, στον οποίο γίνεται ολοένα και εντονότερη η διοικητή παρουσία του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη, όπου και περνά η σκυτάλη της διαδοχής, της ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας.
Οι αδελφοί Γρηγόρης και Κυριάκος Σαράντης οδηγούν με την επιχειρηματική πολιτική τους, συνεχώς ψηλότερα την ομώνυμη εισηγμένη. Η οποία από την αρχή του έτους έχει κάνει ανοδικό άλμα 80,3 εκατ. ευρώ, σε χρηματιστηριακή αξία. Σε όλα τα χρόνια της κρίσης, οι στοχευμένες και έξυπνες εξαγορές έδωσαν προστιθέμενη αξία στην «Σαράντης».
Εικόνα αναγέννησης παρουσιάζει ο επιχειρηματικός όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη, μετά από ένα μακρύ διάστημα περιθωριοποίησης και χαμηλών πτήσεων.
Μέσα στον Ιανουάριο και οι τρεις μετοχές συμφερόντων του επιχειρηματία (Ιντραλότ, Ιντρακόμ, Ιντρακάτ) κάνουν ράλι ανόδου, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας, κατά 69,8 εκατ. ευρώ. Η Ιντραλότ μπήκε στο σχήμα του καζίνο της Πάρνηθας, ενώ μένει να διαπιστωθεί αν η πλευρά Κόκκαλη ετοιμάζει και άλλες επιχειρηματικές εκπλήξεις.
Η καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι ένας ισχυρός επιχειρηματικός πόλος, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και εξ ίσου έντονες τριβές ανάμεσα στους βασικούς μετόχους, της ομώνυμης οικογένειας. Η αποτίμηση της εταιρίας έχει ενισχυθεί κατά 66,2 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να έχει πολύ περιορισμένη διασπορά και να «συμπεριφέρεται» σαν ομόλογο.
Οι έριδες ανάμεσα στους βασικούς μετόχους του «Ελλάκτωρα» κυριαρχούν σε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο μητρικός όμιλος και η θυγατρική «Άνεμος» έχουν ενισχυθεί χρηματιστηριακά κατά 56, 5 εκατ. ευρώ, από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Πιθανότατα, οι νέες αποτιμήσεις δομούνται στη «σκιά» του διαζυγίου Λεωνίδα Μπόμπολα και αδελφών Καλλιτσάντση, που φέρνει και πωλήσεις «ασημικών» του ομίλου.
Ενισχυμένος εμφανίζεται και ο επιχειρηματικός όμιλος του Θόδωρου Βασιλάκη, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της «Αεροπορίας Αιγαίου» και της Autohellas έχουν αυξηθεί κατά 54,7 εκατ. ευρώ, συνολικά. Η αναζήτηση στρατηγικών ερεισμάτων για την αεροπορική εταιρία παραμένει σε πρώτο πλάνο, όπως και μια σειρά άλλων κινήσεων.
Η αποτίμηση του ομίλου των Folli, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, έχει ενισχυθεί κατά 49,5 εκατ. ευρώ.
Σαφώς και ο όμιλος έχει να διαχειριστεί τις πολύπλευρες προκλήσεις της «επόμενης ημέρας» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Δείτε ΕΔΩ τις 21 εισηγμένες εταιρείες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο των αποτιμήσεων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόβαση της ιταλικής τράπεζας doBank στην Ελλάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνωστισμός στο κατώφλι της ΤτΕ για μια τραπεζική άδεια – Όλοι οι «νέοι παίκτες»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρύφων Νάτσης: Ποιος είναι ο Fund manager που «κλέβει» τα στελέχη των Ελληνικών τραπεζών. Τα σχέδια του