ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πλήρη στήριξη των κυπριακών και ελληνικών θέσεων για τα ενεργειακά και την επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, στην πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ειδικότερα, στη διάσκεψη, που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και ο κ. Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.
«Δεν πρόκειται για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης ενώ ο κ. Στάινιτζ σημείωσε«υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της», ενώ αναφερόμενος στο ρόλο της ενέργειας στις διακρατικές σχέσεις ανέφερε ότι σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που δείχνει όπως είπε ότι η ενέργεια μπορεί να δημιουργεί εντάσεις – όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου – αλλά και να ενισχύει τη συνεργασία.
Σε σχέση τέλος με τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ θα υπάρξει συνεργασία με την Ιταλία προκειμένου το έργο να προχωρήσει το συντομότερο. Αναφερόμενος στον αγωγό ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αποτελεί κοινή επιθυμία των τριών χωρών και των ΗΠΑ να δημιουργηθεί διάδρομος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η περιοχή, με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων που έχουν γίνει και όσες πιθανόν θα υπάρξουν στο μέλλον, εξελίσσεται σε εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές παραβιάσεις στα εθνικά ύδατα της Κύπρου και ανέφερε με ικανοποίηση την αλληλεγγύη και υποστήριξη που έλαβε. Θα συνεχίσουμε, ανέφερε «συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές χώρες για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή ενώ σημείωσε ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων φέρνουν πιο κοντά τις περισσότερες χώρες της περιοχής».
Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ σημείωσε εξάλλου ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας το παράδειγμα του Ισραήλ. Επανέλαβε εξάλλου το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα που συμβάλλουν όπως τόνισε στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Στη διάσκεψη οι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν ακόμη, αναβάθμιση της συνεργασίας πέρα από την ενέργεια σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων και λοιπών απειλών για την ασφάλεια. Ο κ. Στάινιτς μίλησε για συνδυασμό δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και κρίσεις (οφείλουμε είπε να είμαστε έτοιμοι για όλα) ενώ ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα συσταθεί τεχνική ομάδα εργασίας για όλα τα θέματα η οποία θα αναφέρει στους υπουργούς τακτικά.
Τι είπαν Φανόν-Χατζηδάκης
“Είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στην Ελλάδα και αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των διμερών σχέσεων και τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή”, τόνισε ο κ. Φάνον ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας.
“Συναντήθηκα, πρόσθεσε, με αρκετούς υπουργούς και με τον κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι εδώ και έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υπάρχει διαφάνεια οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι στην κορυφή, έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή”.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε από την πλευρά του: “Δεν είμαι ούτε ένα μήνα υπουργός και είναι η δεύτερη συνάντηση μου με τον κ. Φάνον έχοντας συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, τον κ. Πέρι. Αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Το γεγονός ότι στην Αθήνα διοργανώνεται αύριο αυτή η τετραμερής διάσκεψη για τα θέματα της ενέργειας (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) δείχνει όχι μόνο πόσο ισχυρή είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απόφαση ΣτΕ για ΝΟΚ: Προβλήματα που έμειναν αναπάντητα και η ευκαιρία που χάθηκε
- Η νέα θέση της Κασκανιώτη, οι αλλαγές στην ΕΡΤ, η αποβολή του Λιάγκα, ο Πετρετζίκης σε νέες περιπέτειες και οι αυξήσεις στο Netflix
- Tηλ. Λαβίδας στο mononews.gr: «Αναγνωριζόμαστε πια ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αρένα του φαρμάκου»
- Όπρα Γουίνφρεϊ: Από την ντροπή στη λύτρωση – Όλη η αλήθεια για την απώλεια βάρους και το Ozempic