Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bons Vivants

Moncler: Πώς ο διάσημος οίκος οδηγήθηκε από τη χρεοκοπία στην απογείωση

Μοντέλο που φοράει μπλούζα με το λογότυπο του οίκου Moncler. (από το official instagram account)

O οίκος Moncler, υπό την τολμηρή καθοδήγηση του Remo Ruffini, εκεί που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, κατάφερε να αναδειχθεί σε κολοσσό της πολυτέλειας, συνδυάζοντας στρατηγικές συνεργασίες, καινοτόμες καμπάνιες και μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με τους καταναλωτές που τον καθιστούν ακαταμάχητο.

Ο οίκος Moncler διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία από τη χρεοκοπία μέχρι να καθιερωθεί ως μία από τις ισχυρότερες μάρκες πολυτελείας στον κόσμο. Η στρατηγική του οίκου δεν βασίζεται μόνο στο γεγονός ότι διαθέτει προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά και στη δημιουργία ενός συναισθηματικού δεσμού με τους καταναλωτές, καθώς και στην καινοτομία και την προσαρμοστικότητα στις σύγχρονες απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Το όραμα του Ruffini, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές επιχειρηματικές του ικανότητες, κατέστησε τη Moncler σύμβολο διαχρονικότητας και μοντέρνου στυλ.

Πώς ξεκίνησε ο διάσημος οίκος Moncler και η εξέλιξή του

Ο οίκος Moncler ιδρύθηκε το 1952 στο Monestier-de-Clermont, μια μικρή πόλη κοντά στις Άλπεις, από τους Γάλλους René Ramillon και André Vincent. Αρχικά, η εταιρεία κατασκεύαζε εξοπλισμό για δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως σκηνές και υπνόσακους, αλλά σύντομα έγινε γνωστή για τα καινοτόμα μπουφάν της, τα οποία σχεδιάστηκαν για να αντέχουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες των Άλπεων.

Τα μπουφάν Moncler έγιναν διάσημα όταν χρησιμοποιήθηκαν από την ιταλική αποστολή του Lionel Terray που κατέκτησε την κορυφή του βουνού K2 το 1954. Η συνεργασία αυτή έκανε τον οίκο διάσημο για την ποιότητα και την αντοχή των προϊόντων του και οι δημιουργίες του έγιναν αγαπημένες των επαγγελματιών ορειβατών και αθλητών.

Η αναγέννηση υπό τον Remo Ruffini

Το 2003, ο οίκος Moncler, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και ήταν σχεδόν σε χρεοκοπία, πέρασε στα χέρια του ιταλού επιχειρηματία Remo Ruffini. Υπό την ηγεσία του Ruffini, ο οίκος αναγεννήθηκε και μετατράπηκε σε μία από τις πιο επιτυχημένες μάρκες πολυτελείας στον κόσμο.

Ο Ruffini εισήγαγε μια στρατηγική που συνδύαζε τη διαχρονικότητα και την καινοτομία, διατηρώντας τις ρίζες της εταιρείας στα υψηλής ποιότητας ρούχα για εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα την προώθησε στον χώρο της μόδας και του lifestyle. Το 2013, ο οίκος Moncler εισήχθη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, γεγονός που επιβεβαίωσε την επιτυχία της νέας στρατηγικής.

Συνεργασίες και Moncler Genius

Ένα από τα πιο καινοτόμα πρότζεκτ του οίκου είναι το Moncler Genius, το οποίο ξεκίνησε το 2018. Μέσω αυτού, η Moncler συνεργάζεται με κορυφαίους σχεδιαστές και καλλιτέχνες από διαφορετικούς τομείς, δημιουργώντας περιορισμένες σειρές ρούχων που κυκλοφορούν με το μοντέλο “drop”. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στη συνεργασία και την καινοτομία, δίνοντας στη Moncler την ευκαιρία να διατηρεί τη φρεσκάδα της και να συνδέεται με νέες γενιές καταναλωτών.

Σήμερα, η Moncler διαθέτει περισσότερα από 200 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, με την περιοχή της Ασίας, και ιδιαίτερα την Κίνα, να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές της.

Η Moncler είναι γνωστή για τα πολυτελή μπουφάν της, τα οποία παραμένουν το πιο εμβληματικό προϊόν της. Παράλληλα, ο οίκος έχει επεκτείνει τη συλλογή του σε ανδρική, γυναικεία και παιδική ένδυση, υποδήματα και αξεσουάρ, εστιάζοντας στην υψηλή ποιότητα και τον καινοτόμο σχεδιασμό.

Η Διείσδυση στην Κινεζική Αγορά και η Σημασία της Ασίας

Η στρατηγική του Remo Ruffini να επενδύσει στην Ασία, και συγκεκριμένα στην Κίνα, αποδεικνύεται κεντρικής σημασίας για την ανάπτυξη της Moncler. Με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να αντιπροσωπεύει το 49% των συνολικών πωλήσεων του οίκου, η Κίνα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές του οίκου. Από το άνοιγμα της πρώτης μπουτίκ στην ηπειρωτική Κίνα το 2009, η Moncler έχει επεκταθεί εντυπωσιακά, διαθέτοντας πλέον πάνω από 45 καταστήματα στη χώρα και απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους.

Η Κίνα είναι μια αγορά γεμάτη προκλήσεις λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας και των κρατικών περιορισμών στην επιδεικτική κατανάλωση πολυτελών αγαθών. Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος Moncler έχει διατηρήσει την επιτυχία του, ακολουθώντας μια στρατηγική που επικεντρώνεται στην προσφορά μοναδικών και τοπικά προσαρμοσμένων εμπειριών, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τον καταναλωτή σε συναισθηματικό επίπεδο. Όπως υποστηρίζει η Coco Yu, συνιδρυτής της εταιρείας CP Concept, η δημιουργία «μοναδικών, τοπικών και συναισθηματικών» εμπειριών είναι το κλειδί για να παραμείνουν οι μάρκες συνδεδεμένες με τους Κινέζους καταναλωτές. Το Genius event στη Σαγκάη ήταν ένα τρανό παράδειγμα αυτού του οράματος, δημιουργώντας εντυπωσιακές και πολυαισθητηριακές εμπειρίες που αναδεικνύουν το brand πέρα από το επίπεδο των προϊόντων.

Moncler Genius: Μια επανάσταση στη μόδα

Η παρουσίαση του Moncler Genius το 2018 ήταν μια επαναστατική στιγμή στον χώρο της μόδας. Αντί για τις παραδοσιακές συλλογές ανά σεζόν, η Moncler επέλεξε να δημιουργήσει ένα συνεχές ρεύμα καινοτομίας, προσκαλώντας κορυφαίους σχεδιαστές και δημιουργούς από διάφορους κλάδους να αναπτύξουν τη δική τους ερμηνεία της ταυτότητας της Moncler. Το Genius δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα επίδειξης μόδας, αλλά μια καθηλωτική εμπειρία που ενώνει τη μόδα, την τέχνη και τη μουσική, προσελκύοντας καταναλωτές από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.

Αρχικά, η στρατηγική βασίστηκε σε συνεργασίες με σχεδιαστές όπως ο Pierpaolo Piccioli και η Simone Rocha, οι οποίοι έφεραν την προσωπική τους καλλιτεχνική σφραγίδα στις δημιουργίες της Moncler. Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια κατάσταση άλλαξε με την πανδημία, ο Ruffini αποφάσισε να επεκτείνει το μοντέλο συνεργασίας, συμπεριλαμβάνοντας ταλέντα από διάφορους τομείς, όπως μουσικούς και ηθοποιούς. Η Willow Smith και ο Donald Glover (γνωστός και ως Childish Gambino) είναι μερικά από τα ταλέντα που συμμετείχαν στο πρόσφατο Genius event στη Σαγκάη, προσφέροντας τις δικές τους ερμηνείες της ταυτότητας της Moncler. Η στρατηγική αυτή όχι μόνο διαφοροποιεί τη Moncler από άλλους οίκους, αλλά προσδίδει ένα νέο επίπεδο ενέργειας και φρεσκάδας στο brand.

Επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων και αθλητικές δραστηριότητες

Η Moncler, αν και συνδέεται ιστορικά με την ένδυση για σκι, επεκτείνεται συνεχώς σε νέες κατηγορίες προϊόντων. Ο Ruffini έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να επεκτείνει τη Moncler σε προϊόντα που σχετίζονται με άλλα υπαίθρια αθλήματα, όπως η πεζοπορία και η ποδηλασία. Η στρατηγική αυτή απαντά στη ζήτηση για μια πιο ενεργή και «φυσική» ζωή, που έχει αυξηθεί μετά την πανδημία. Ο Ruffini βλέπει την αλλαγή του τρόπου ζωής ως μια ευκαιρία για τη Moncler να γίνει μέρος αυτής της νέας πραγματικότητας, προσφέροντας στους καταναλωτές υψηλής ποιότητας εξοπλισμό για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Συνεργασία με την LVMH: Ένα στρατηγικό πλεονέκτημα

Μια σημαντική κίνηση ήταν η συμφωνία της Moncler με τον όμιλο πολυτελείας LVMH, ο οποίος απέκτησε μερίδιο στη Double R, την εταιρεία συμμετοχών του Remo Ruffini που ελέγχει τη Moncler. Αυτή η συνεργασία προσφέρει στη Moncler τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη, δίνοντάς της πρόσβαση σε πόρους και ταλέντα που θα μπορούσαν να την ωθήσουν ακόμα πιο ψηλά στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, η σχέση του Ruffini με τον CEO της LVMH, Bernard Arnault, φαίνεται να είναι βασισμένη σε αμοιβαία εκτίμηση και συνεργασία. Η LVMH παρέχει στην Moncler το πλεονέκτημα πρόσβασης σε εξαιρετικές τοποθεσίες λιανικής και κορυφαία ταλέντα, ενώ ο Ruffini αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η συνεργασία για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του brand.

Ο ρόλος των εμπειριών στην ανάπτυξη του brand

Ένας άλλος σημαντικός άξονας της στρατηγικής του Ruffini είναι η δημιουργία καθηλωτικών εμπειριών που επιτρέπουν στους καταναλωτές να συνδεθούν με το brand με συναισθηματικό τρόπο. Τα γεγονότα όπως το Moncler Genius προσφέρουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ζήσουν μια εμπειρία που ξεπερνά την αγορά ενός προϊόντος. Αυτό ενισχύει τη σχέση τους με το brand και τους καθιστά «πρεσβευτές» της Moncler, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ruffini. Μια τέτοια προσέγγιση βοηθά τον οίκο να προσεγγίσει ευρύτερο κοινό, καλλιερώντας ταυτόχρονα σχέσεις αφοσίωσης με τους καταναλωτές. Ο οίκος Moncler, χάρη στη διορατική ηγεσία του Remo Ruffini, κατάφερε να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, επεκτείνοντας την επιρροή του σε παγκόσμιο επίπεδο και ενισχύοντας τη θέση του στην αγορά πολυτελείας. Μέσω των στρατηγικών συνεργασιών, της συνεχούς καινοτομίας και της διαρκούς προσαρμογής στις νέες συνθήκες της αγοράς, η Moncler παραμένει μία από τις πιο καινοτόμες και επιτυχημένες εταιρείες στον χώρο της πολυτελούς ένδυσης. Η επέκταση σε νέες αγορές, όπως η Κίνα, η διεύρυνση των κατηγοριών προϊόντων και η δημιουργία εμπειριών που ενισχύουν τον συναισθηματικό δεσμό με τους καταναλωτές αποτελούν θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του οίκου.

Διαβάστε επίσης:

Carolyn Bessette-Kennedy: Μία δημοπρασία ξετυλίγει τα μυστικά της υπέρκομψης συζύγου του John Kennedy Jr που «έφυγε» τόσο νέα

Μatteo Tamburini: Η αναγέννηση της Tod’s και η φιλοσοφία της ήσυχης πολυτέλειας